Bosna politika historija demografija statistika

Prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa u BiH 2013

FacebookTwitterGoogle+Share

Prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa u BiH 2013

 

U Bosni i Hercegovini živi između 3,7 i 3,8 miliona stanovnika, od toga su blizu 54 posto Bošnjaci! Ovo su prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa koji je u BiH proveden u prvoj polovini oktobra ove godine, a baziraju se na podacima nevladinih organizacija, odnosno oko 2.000 posmatrača i aktivista čiji su predstavnici tokom popisa pratili rad popisivača – javila je TV 1, objavljujući ovu vijest pod egidom “ekskluzivno”.

Između ostalog, prvi nezvanični podaci pokazali su, prema istom izvoru, da je u Republici Srpskoj (RS) popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, dodaje dalje TV 1, ipak navodeći da je prerano za iznošenje podatka o kojem broju je riječ.

U Federaciji BiH živi oko 2,6 miliona stanovnika, a u RS oko 1,2 miliona.

Ako se ovi podaci uporede sa nekim drugim preliminarnim procjenama – primjerice lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da u Bosni i Hercegovini živi oko 470.000 Hrvata, te još nekim sličnim – možda je za dio javnosti najzanimljiviji “rezultat” popisa ovakav: Bošnjaci 54%, Hrvati 11,5%, Srbi 32,5%, Ostali 2%!

Rok za obljavivanje rezultata popisa je tri mjeseca nakon njegovog okončanja, dakle sredinom prvog mjeseca iduće godine.

– Mi se nadamo u sve tri statističke institucije da ćemo to uspjeti završiti i prije zakonskog roka i da ćemo tad imati preliminarne rezultate – kazala je Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Popisni materijal iz cijele BiH dostavljen je u centralno mjesto za obradu podataka u Istočnom Sarajevu, a bit će proveden i kontrolni popis.

Hadžidedić: Rezultati popisa ništa neće promijeniti!

Za komentar o popisu i njegovim (projeciranim) rezultatima zamolili smo jednog od vodećih bh. sociologa dr. Zlatka Hadžidedića:

– U Bosni i Hercegovini se čin popisa tretira kao predmet beskrajnih političkih natezanja, jer BiH je specifična po tome što se ovdje popis stanovništva obavlja prvenstveno sa ciljem utvrđivanja njenih “etničkih resursa”. Dejtonski ostaci Bosne i Hercegovine otjelovljuju princip trajne podjele jedne države na čvrsto razgraničene autonomne teritorijalne jedinice koje su “dodijeljene” njenim najbrojnim etničkim grupama (Srbi, Hrvati, Muslimani/Bošnjaci). U tom cilju, ove grupe su proizvedene u “konstitutivne narode”, čime se implicitno sugerira da je Bosna i Hercegovina “konstituirana” njihovom voljom upravo u Dejtonu. Prema ovom principu, “konstitutivnost” jedne etničke grupe hipotetički se mjeri njenim kvantitetom. U posebno nepovoljnoj poziciji ostaju građani koji se ne identificiraju ni sa jednom od tri najbrojnije etničke grupe: bez obzira na njihov kvantitet, prema pravilima igre ozvaničenim u Dejtonu i potvrđenim na probnom popisu oni ne mogu dosegnuti “konstitutivnost”, a time ni elementarnu ravnopravnost.

S obzirom da je kao predložak za aplikaciju pomenutog principa zaokruživanja etničkih teritorija poslužio popis stanovništva iz 1991. godine, te da unutar dejtonskog sistema ovaj princip uživa neprikosnoveno mjesto, nije nelogično pretpostaviti da bi i ovaj popis stanovništva mogao biti iskorišten u slične svrhe, kao predložak za reviziju postojećih etničkih teritorijalnih posjeda.

Naravno, tri vladajuće oligarhije nastoje da izbjegnu izmjenu dosadašnjeg ustavnog položaja “svojih” etničkih grupa i reviziju njihovih teritorijalnih posjeda, do koje bi eventualno moglo doći ukoliko rezultati predstojećeg popisa stanovništva unesu značajnije izmjene u njihovim međusobnim brojčanim odnosima. Sa tim ciljem osmišljen je i obrazac za ovaj popis, kao zajednički proizvod ove tri oligarhije načinjen po principu njihovog najmanjeg zajedničkog interesa.

Dakle, popis stanovništva zbog ovakve unutrašnje koncepcije ne može donijeti suštinske izmjene u odnosu na postojeći sistem etničkih posjeda koji je ustanovljen u Lisabonu i ozvaničen u Dejtonu. Stoga stavljanje popisa na pijedestal sudbinskog događaja za BiH i njene građane i narode predstavlja običnu dimnu zavjesu koja skriva tu činjenicu.

(Doznajemo.com)

1 Comment

 1. gazija gazija
  13. Maj 2014.    

  Srbi nisu vise milionski narod u BiH,nekad ih je bilo 1,3 miliona,danas ih je 950,000 maksimalno!

Komentariši

Kategorije

 • Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije 29. Maj 2015.
  Vodeći njemački proizvođač luksuznog namještaja posluje unutar grupacije PreventMachalke odnedavno posluje unutar Prevent grupacije, a grupacija poziva sve bh. firme iz industrije namještaja da se jave kako bi ostvarili saradnju."Drvoprerađivačka je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovački suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Stoga smo uvjereni da već sada […]
  admin
 • Ekonomija BH • 1970. - 1990. g broj zaposlenih / NEzaposlenih 28. Maj 2015.
  neprocjenjivo...uspio sam doći do godišnjaka statističkog zavoda SR BIH iz 1991.g a za 1990.g. iz kojeg izdvajamStatistika: Postano Postao/la admin — Čet svi 28, 2015 3:24 pm
  admin
 • Bosna i Hercegovina - vitalna statistika • 1954. - 1990. g prirodno kretanje stanovništva 28. Maj 2015.
  neprocjenjivo...uspio sam doći do godišnjaka statističkog zavoda SR BIH iz 1991.g a za 1990.g. iz kojeg izdvajam ovaj neprocjenjiv pregled od 1954 - 1990.g.Statistika: Postano Postao/la admin — Čet svi 28, 2015 3:12 pm
  admin
 • Lifestyle • Ekokapsula: Kućica od osam kvadrata koja se može instalirati i na vrhu planine 28. Maj 2015.
  Ekokapsula je malena kućica veličine osam kvadratnih metara koja će već sljedeće godine omogućiti vlasnicima da žive zamalo bilo gdje. Svaka kapsula dolazi sa krevetom za dvoje, malom kuhinjom, WC-om, tuš-kabinom, špajzom, stolom i dva prozora.Kapsule koje se trenutno nalaze u proizvodnji iskorištavat će kišnicu, samostalno će uništavati bakterije, dok će energiju crpiti iz sunca […]
  admin
 • Tekstovi, citati, navodi iz knjiga • Re: Jovan Deretic srpski Herodot ludak ili neshvaceni genije zakljucite sami 27. Maj 2015.
  [YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=6iIoMeAoC4A[/YouTube]Iranci nose sajkace i opancice! Sto se foliraju oni Iranski ajatolasi sa onim turbanima? Neka se vrate korenima i pocnu sajkasu da nose. Kakve je samo komunizam napravio podele medu srbima!Statistika: Postano Postao/la Administrator — Čet svi 28, 2015 12:01 am
  Administrator