Bosna politika historija demografija statistika

Prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa u BiH 2013

FacebookTwitterGoogle+Share
 

Prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa u BiH 2013

 

U Bosni i Hercegovini živi između 3,7 i 3,8 miliona stanovnika, od toga su blizu 54 posto Bošnjaci! Ovo su prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa koji je u BiH proveden u prvoj polovini oktobra ove godine, a baziraju se na podacima nevladinih organizacija, odnosno oko 2.000 posmatrača i aktivista čiji su predstavnici tokom popisa pratili rad popisivača – javila je TV 1, objavljujući ovu vijest pod egidom “ekskluzivno”.

Između ostalog, prvi nezvanični podaci pokazali su, prema istom izvoru, da je u Republici Srpskoj (RS) popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, dodaje dalje TV 1, ipak navodeći da je prerano za iznošenje podatka o kojem broju je riječ.

U Federaciji BiH živi oko 2,6 miliona stanovnika, a u RS oko 1,2 miliona.

Ako se ovi podaci uporede sa nekim drugim preliminarnim procjenama – primjerice lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da u Bosni i Hercegovini živi oko 470.000 Hrvata, te još nekim sličnim – možda je za dio javnosti najzanimljiviji “rezultat” popisa ovakav: Bošnjaci 54%, Hrvati 11,5%, Srbi 32,5%, Ostali 2%!

Rok za obljavivanje rezultata popisa je tri mjeseca nakon njegovog okončanja, dakle sredinom prvog mjeseca iduće godine.

– Mi se nadamo u sve tri statističke institucije da ćemo to uspjeti završiti i prije zakonskog roka i da ćemo tad imati preliminarne rezultate – kazala je Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Popisni materijal iz cijele BiH dostavljen je u centralno mjesto za obradu podataka u Istočnom Sarajevu, a bit će proveden i kontrolni popis.

Hadžidedić: Rezultati popisa ništa neće promijeniti!

Za komentar o popisu i njegovim (projeciranim) rezultatima zamolili smo jednog od vodećih bh. sociologa dr. Zlatka Hadžidedića:

– U Bosni i Hercegovini se čin popisa tretira kao predmet beskrajnih političkih natezanja, jer BiH je specifična po tome što se ovdje popis stanovništva obavlja prvenstveno sa ciljem utvrđivanja njenih “etničkih resursa”. Dejtonski ostaci Bosne i Hercegovine otjelovljuju princip trajne podjele jedne države na čvrsto razgraničene autonomne teritorijalne jedinice koje su “dodijeljene” njenim najbrojnim etničkim grupama (Srbi, Hrvati, Muslimani/Bošnjaci). U tom cilju, ove grupe su proizvedene u “konstitutivne narode”, čime se implicitno sugerira da je Bosna i Hercegovina “konstituirana” njihovom voljom upravo u Dejtonu. Prema ovom principu, “konstitutivnost” jedne etničke grupe hipotetički se mjeri njenim kvantitetom. U posebno nepovoljnoj poziciji ostaju građani koji se ne identificiraju ni sa jednom od tri najbrojnije etničke grupe: bez obzira na njihov kvantitet, prema pravilima igre ozvaničenim u Dejtonu i potvrđenim na probnom popisu oni ne mogu dosegnuti “konstitutivnost”, a time ni elementarnu ravnopravnost.

S obzirom da je kao predložak za aplikaciju pomenutog principa zaokruživanja etničkih teritorija poslužio popis stanovništva iz 1991. godine, te da unutar dejtonskog sistema ovaj princip uživa neprikosnoveno mjesto, nije nelogično pretpostaviti da bi i ovaj popis stanovništva mogao biti iskorišten u slične svrhe, kao predložak za reviziju postojećih etničkih teritorijalnih posjeda.

Naravno, tri vladajuće oligarhije nastoje da izbjegnu izmjenu dosadašnjeg ustavnog položaja “svojih” etničkih grupa i reviziju njihovih teritorijalnih posjeda, do koje bi eventualno moglo doći ukoliko rezultati predstojećeg popisa stanovništva unesu značajnije izmjene u njihovim međusobnim brojčanim odnosima. Sa tim ciljem osmišljen je i obrazac za ovaj popis, kao zajednički proizvod ove tri oligarhije načinjen po principu njihovog najmanjeg zajedničkog interesa.

Dakle, popis stanovništva zbog ovakve unutrašnje koncepcije ne može donijeti suštinske izmjene u odnosu na postojeći sistem etničkih posjeda koji je ustanovljen u Lisabonu i ozvaničen u Dejtonu. Stoga stavljanje popisa na pijedestal sudbinskog događaja za BiH i njene građane i narode predstavlja običnu dimnu zavjesu koja skriva tu činjenicu.

(Doznajemo.com)

1 Comment

 1. gazija's Gravatar gazija
  13. Maj 2014.    
   

  Srbi nisu vise milionski narod u BiH,nekad ih je bilo 1,3 miliona,danas ih je 950,000 maksimalno!

Komentariši

Kategorije

 • Lifestyle • najluksuznije jahte na svijetu 23. April 2015.
  Samo prošle godine kupljeno je više od 400 megajahti, što je dvostruko više nego ranijih godina, podaci su magazina Forbes.S obzirom na istančane i zahtjevne ukuse bogataša, dizajneri su sve inventivniji pa tako nove megajahte imaju vlastite garaže, terene za sport, bazene, a neke su čak napravljene tako da predstavljaju pokretni grad na moru.Ovo su […]
  admin
 • Automobili • Re: Testovi ljetnih i zimskih guma i trajnost guma 22. April 2015.
  Statistika: Postano Postao/la admin — Sri tra 22, 2015 3:08 pm
  admin
 • Automobili • Re: Testovi ljetnih i zimskih guma i trajnost guma 21. April 2015.
  ZIMSKA GUMA U JULU PRODUŽAVA ZAUSTAVNI PUT AUTOMOBILA ZA 30 ODSTO15. april je datum kada bi sa automobila trebalo skinuti zimske i staviti ljetne gume. Vozači sa zimskim gumama ljeti predstavljaju istu opasnost kao vozači sa ljetnim gumama zimi.Vječita, uglavnom, bosanskohercegovačka dilema je da li zimsku gumu koristiti tokom čitave godine ili imati dva kompleta […]
  admin
 • kutak za odmaranje očiju i teme vezane za sex • LJEPOTU DUGUJE GENIMA Daphne Joy 20. April 2015.
  Iako možda ne poznajete Daphne Joy, sasvim sigurno ćete je poslije ovoga zapamtiti.Naime, Daphne važi za jednu od najseksepilnijih žena na svijetu, a samo jedan pogled na njene fotografije dovoljan je da vam postane jasno zašto.Atraktivni model je široj javnosti poznata kao bivša djevojka repera 50 Centa.Neobičnu ljepotu duguje genima jer u sebi ima filipinske […]
  admin
 • Lifestyle • Ovo su najveće mačke na svijetu 20. April 2015.
  Držati u kući lava ili tigra je opasno, skupo i ilegalno. Ukoliko volite velike mačke, onda se radije odlučite za neku od većih pasmina domaćih mački.Savana mačke su najveća pasmina mački, no mnogi ih smatraju poludomaćim iz razloga što su nastale miješanjem sijamske i afričke divlje mačke.Maine coon mačka je pak jedna od najvećih pasmina […]
  admin