Pozitivni primjeri BH ekonomije

prije rimskog osvajanja Bosne na njenom tlu su živjela različita starosjedilačka plemena, konkretno u samom srcu Bosne, pleme Desitijata; Rimljani su za 6 vijekova svoje vladavine uglavnom romanizirali svo starosjedilačko stanovništvo koje kao i svugdje po Balkanu, u vrijeme dolaska Slavena susjedi, kao i sami Slaveni poznaju kao Rimljane/Romane

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto pro 31, 2019 10:35 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Firma iz BiH kupila firmu u Vojvodini

Slika

Prvi koraci u Somboru bit će rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog sjemena prerađivati i uljana repica. Bimal Grupa (Brčko) završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske tvornice za proizvodnju jestivog ulja 'Novo sunce'.

Generalni direktor kompanije 'Bimal' i predsjednik uprave 'Studen Grupe' Ilija Studen kaže za Tanjug da predstoji ulaganje od 35 milijuna eura u povećanje kapaciteta somborske tvornice. On je istaknuo da je cilj akvizicije 'Bimala' ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana.

Namjera je, kaže, da kompaniju čiju su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje koji već posjeduju u tvornici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom, prenosi B92. Prvi koraci u Somboru bit će rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog sjemena prerađivati i uljana repica.

Cilj je da obe tvornice proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.

"Početna ulaganja u ovaj projekat su 20 milijuna eura, a budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 milijuna eura", izjavio je Studen. Proizvodnjom u tvornicama u Brčkom i u Somboru ova Grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta kao i na izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto pro 31, 2019 10:40 pm

SARAJEVO: Najveći proizvodni centar voća i povrća ESOF otvara prodajno mjesto

Slika

Početkom 2019. godine firma je započela uspješnu suradnju i s vodećim trgovinskim lancima u Bosni i Hercegovini – Bingo, Konzum, Tropik, Penny Plus, kao i s lancima hotela i restorana i time postala bliža svojim kupcima.

ESOF d.o.o. Donji Vakuf jedan od najvećih centara proizvodnje voća i povrća, otkupa poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova u Bosni i Hercegovini otvara prvo prodajno mjesto u Sarajevu i to u Gradskoj tržnici Markale, saznaje Akta.ba.

"U tijeku su završne pripreme i nadamo se da će do kraja idućeg tjedna sve biti spremno za otvaranje. Zamišljen je kao maloprodajni objekt, a ujedno i mini distributivni centar za restorane i hotele", potvrdio je za portal Akta.ba direktor kompanije Enver Avdić. Osim toga, početkom 2019. godine firma je započela uspješnu suradnju i s vodećim trgovinskim lancima u Bosni i Hercegovini – Bingo, Konzum, Tropik, Penny Plus, kao i s lancima hotela i restorana i time postala bliža svojim kupcima. Kada je riječ o asortimanu proizvoda, direktor ESOF-a kaže da imaju ljetnu i zimsku proizvodnju. Pored toga, imaju ugovore s oko 800 individualnih proizvođača kooperanata u mjestima koji su posebno poznati po kvalitetu.

"Njihovi proizvodi se također nalaze u našoj ponudi, a koji su provjereni od tehnologa i agronoma kako bi naši kupci uživali u domaćim proizvodima", ističe Avdić. slenih na oko 3000. U svrhu vlastite proizvodnje voća povrća, ESOF je investirao u izgradnju Regionalnog centra za proizvodnju voća povrća koji se nalazi u Općini Donji Vakuf. Pored njega imaju još dva proizvodna centra u Bugojnu i Tešnju.

Ponuda proizvoda obuhvata svježi i zamrznuti program više od 40 različitih proizvoda voća i povrća, a proizvodni kapaciteti firme obuhvaćaju 10,00 ha plasteničke proizvodnje i 100 ha ugovorene kooperantske proizvodnje.

Logistički kapaciteti mogu zadovoljiti više od 500 tona svježeg voća i povrća u jednom momentu i 2.000 tona zamrznutog voća i povrća.

"To su brojke koje potvrđuju da smo jedini domaći proizvođač voća i povrća u zatvorenom prostoru (visoko profesionalnim plastenicima) s ovim kapacitetima, a po svjetskim standardima i bosanskim cijenama. Cijene su prihvatljive i konkurentne jer nam je cilj da i bh. građani koriste isto ono što se koriste konzumenti Europske unije. Ponosni smo što su naši proizvodi iste kvalitete i u Sarajevu i u Minhenu koji je simbol kvalitete", naglašava on.

Inače, od godine osnivanja, 2013. godine, firma vrši plasman proizvoda na međunarodnom tržištu, te svoje proizvode izvozi u Francusku, Holandiju, Austriju, Tursku, Hrvatsku i Srbiju.

Proizvodnja se odvija u strogo kontroliranim uvjetima koristeći isključivo certificirane preparate prihrane i zaštite. To osigurava izvrsnu kvalitetu domaćih proizvoda koji su certificirani prema svjetskim standardima GlobalGAP-a. Etički kodeks firme je sadržan u univerzalnim vrijednostima firme kao što su odgovornost, transparentnost i poštenje.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Prethodni

Vrati se na: Starosjedilačko romanizirano stanovništvo Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju