Pozitivni primjeri BH ekonomije

prije rimskog osvajanja Bosne na njenom tlu su živjela različita starosjedilačka plemena, konkretno u samom srcu Bosne, pleme Desitijata; Rimljani su za 6 vijekova svoje vladavine uglavnom romanizirali svo starosjedilačko stanovništvo koje kao i svugdje po Balkanu, u vrijeme dolaska Slavena susjedi, kao i sami Slaveni poznaju kao Rimljane/Romane

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet ruj 06, 2018 7:39 pm

windows7sevn.org Facebook Share
TMD u Gradačcu otvorio još jednu fabriku za automobilsku industriju

U Gradačcu je danas otvorena još jedna fabrika koja će proizvoditi za automobilsku industriju. Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti najmanje četiri puta veći.
Jedan od najvećih izvoznika tuzlanskog kantona TMD Group otvorio je danas u Gradačcu svoj novi proizvodni pogon.

U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura posao je dobio 71 radnik. Sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.

Među kupcima su i neki od najznačajnijih proizvođača u svjetskoj automobilskoj industriji kao što je Benteler, njemački gigant sa prihodima blizu 8 milijardi eura i blizu 30000 zaposlenih u 40 zemalja svijeta.
“Nova fabrika radiće u potpunosti za automobilsku industriju. Sada imamo 71 zaposlenog u novom pogonu ali imamo velike planove za budućnost. Naš plan je da 2021. godine promet u novoj fabrici bude 55 miliona eura a to će naravno sa sobom donijeti i nova radna mjesta pa će u njoj prema našim procjenama 2021. godine raditi oko 300 ljudi”, kazao je za BiznisInfo direktor TMD Group Gradačac Adem Hanić.

Proizvodnja u TMD-ovim fabrikama obavlja se na najsavremenijoj opremi.
“Radimo na automatizaciji i optimiziranju procesa u fabrikama. Sva oprema ja automatizovana. U novom pogonu već je instaliran jedan robot a spremno ih je još 7”, kazao nam je Hanić.

Posjetimo, TMD Group Gradačac trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.
https://www.biznisinfo.ba/tmd-group-u-g ... u-fabriku/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto ruj 11, 2018 8:20 pm

Skok izvoza i prihoda Bosnalijeka

Kompanija Bosnalijek ostvarila je u prvoj polovini godine poslovne prihode od 63,3 miliona KM, u odnosu na 52,8 iz istog perioda lani.

Prihodi na stranom tržištu iznosili su 38,8 miliona, i povećani su za više od osam miliona maraka.

Firma je za pola godine ostvarila neto dobit od 942 hiljade KM. To je povećanje u odnosu na 488 hiljada iz prvog polugodišta 2017.

Broj radnika je povećan sa 677 na 708.
https://www.biznisinfo.ba/skok-izvoza-p ... snalijeka/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub ruj 15, 2018 2:47 pm

Eksplozija namjenske industrije u BiH

Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH, nastavile su ostvarivati odlične rezultate, što je dokaz da je vojna industrija u FBiH i dalje u ekspanziji i da posluje bez ikakvih problema. Samo u prvih šest mjeseci ove godine, prema rezultatima poslovanja, 13 kompanija ostvarilo je ukupan promet od 115.887.383 marke. Do kraja godine očekuje se promet od skoro 300 miliona KM, i to samo za firme u državnom vlasništvu. Prema dokumentaciji Federalne direkcije za namjensku industriju,
“Igman” iz Konjica i dalje je vodeća kompanija kad je u pitanju proizvodnja naoružanja. Ova kompanija prometovala je u pola godine čak 42,1 miliona maraka, čime je, u odnosu na prvo tromjesečke, udvostručila rezultate. Zatim slijede
“Unis Ginex” iz Goražda sa 21,3 miliona KM, dok su u top pet još i vogošćanski “Pretis” sa prometovanih 18,8 miliona KM, “Pobjeda Rudet” sa 9,4 miliona KM,
BNT Novi Travnik sa 7,3 miliona KM te
“Pobjeda Tehnology” s ostvarenih 5,8 miliona KM. I bugojanski “Binas” ostvario je solidne rezultate. Ova tvrtka je u pola godine prometovala 2,9 miliona KM, a
“Vitezit”, koji je prije godinu bio u stečaju i prošle godine ostvario minus, prometovao je čak 1,1 miliona KM.
“Zrak” Sarajevo prometovao je 1.032.486 KM, a
TRZ Hadžići 274.881 KM. Kad je u pitanju planirana proizvodnja za 2018. godinu, najviše se, ipak, očekuje od “Igmana”, i to 128.174.605 KM, a od “Unis Ginexa” 47 miliona KM. Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije, rekao je da “ovi rezultati pokazuju da radimo ispravno i da smo na pravom putu”. – Ovo je dokaz da je namjenska industrija postala kičma naše ekonomije i sinonim za uspješnost – rekao je Džindić, prenosi Većernji list
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto ruj 18, 2018 11:23 am

TTU Energrtic
Za dvije godine uposlili 168 radnika i došli do 10 miliona realizacije


Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice, na čijim temeljima je otvorena.
Na pet hiljada metara kvadratnih, svih pet proizvodnih hala radi u punom kapacitetu, baš kao u vrijeme kada je nekadašnji TTU slovio kao jedna od najjačih fabrika u bivšoj Jugoslaviji.

Od januara 2017. godine, kada je novi vlasnik ušao u posjed starog giganta, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realizovan je veliki broj vrijednih projekata.

– Od marta 2017. godine do danas napravili smo značajan iskorak. Broj uposlenih je od mene kao uposlenika rastao i evo sada imamo 168 uposlenih. Kroz ovaj period proizvodnje mi već imamo više od 10 miliona realizacije – kazao je Almir Zulić, direktor TTU „Energetik d.o.o“ Tuzla za RTV Slon.
Radnici Tvornice transportnih uređaja Energetik Tuzla, od kojih je stotinu starih radnika iz bivšeg TTU-a, najčešće proizvode mašine i uređaje potrebne za rad rudnika širom Bosne i Hercegovine. Osim za rudnike, ova tvornica proizvodi i za termoelektrane u Tuzli, Kaknju i Stanarima.

– Mi smo praktički uveli seriju za proizvodnju njihovih rezervnih dijelova, za održavanje elektrodistributivnih mreža, imamo kvartalne isporuke, to je redovni posao koji dobijamo od Elektroprivrede. Takav posao je posao koji osigurava konstantnu uposlenost jedne određene grupe radnika sa određenim tehnološkim operacijama. To je ono što nas raduje i što u svakom momentu imamo maksimalnu pokrivenost uposlenih – dodaje Zulić.

Uspješna saradnja na području Tuzlanskog kantona nastavlja se i dalje sa Rudnikom mrkog uglja Banovići. Na području rudnika, postavljene su tri proizvodne jedinice od kojih su dvije u funkciji, dok će treća početi sa radom do kraja ove godine.

Saradnja i sa inostranim firmama
Osim sa rudnicima i Elektroprivredom BiH i RS-a, novoosnaženi TTU Energetik premašio je očekivanja, započevši saradnju i sa inostranim firmama.

– Mi imamo redovne poslove od nekoliko firmi iz Evropske unije, ali pomenut ću samo jednu, koja nam već dvije godine naručuje proizvode, to je firma iz Norveške. Njihovi proizvodi su sad redovno u našoj seriji, praktički to su malo veći proizvodi koji su podsklopovi, dijelovi mašina koji se ugrađuju i koriste u štamparskoj industriji – ističe Zulić.
Iako je trebalo vremena da stane na svoje noge, TTU Energetik Tuzla nastavlja ispisivati historiju uspješnog poslovanja koju je desenijama gradila stara tvornica.

Proizvodnja različitih uređaja potrebnih kako za male, tako i za najveće firme Bosne i Hercegovine i Evrope, planirana je za naredne tri godine, što predstavlja dodatni podstrek za rad sa više od 160 uposlenih radnika u ovoj tvornici, navodi RTV Slon.
https://www.biznisinfo.ba/za-dvije-godi ... alizacije/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Pet ruj 21, 2018 8:55 pm

Izvezli pola milijarde KM obuće, najviše u zemlju koja je simbol mode

Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem avgusta, izvezla obuće u vrijednosti od skoro pola milijarde KM, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore.
Obuća je postala jedan od najvažnijih izvoznih bh. proizvoda.

Ukupno je od januara do avgusta izvezeno obuće, kamašni i sličnih proizvoda, te njihovih dijelova, u vrijednosti od 497.895.710 KM.

Zanimljivo je da je ubjedljivo najveća vrijednost izvoza u Italiju, u visini od 211 miliona maraka.

Podsjetimo, veliki broj evropskih kompanija ima fabrike u BiH, ili pak sarađuju s našim firmama koje rade za njih. Proizvodi se potom prodaju na svjetskom tržištu pod ovim poznatim brendovima.

Jedan od primjera je italijanska kompanija Olip koja odranije ima pogon u Travniku, a ove godine je otvorila veliku fabriku u Donjem Vakufu.

Druga na listi izvoznih destinacija je Njemačka, gdje je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 47.962.542 KM.

Podsjetimo da, naprimjer, kompanija Sanino iz Dervente radi za njemačkog giganta Adidas. Adidasove kopačke koje su nosile sudije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu ove godine proizvedene su upravo u BiH.

Na trećem mjestu je Francuska (43.669.241 KM), a slijede Austrija (34.859.508 KM) i Hrvatska (30.554.521 KM).

Veliki proizvođač obuće je i Intral BH koji je kupio pogon fabrike obuće Aida u Tuzli za 3,5 miliona KM.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Starosjedilačko romanizirano stanovništvo Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju