Pozitivni primjeri BH ekonomije

prije rimskog osvajanja Bosne na njenom tlu su živjela različita starosjedilačka plemena, konkretno u samom srcu Bosne, pleme Desitijata; Rimljani su za 6 vijekova svoje vladavine uglavnom romanizirali svo starosjedilačko stanovništvo koje kao i svugdje po Balkanu, u vrijeme dolaska Slavena susjedi, kao i sami Slaveni poznaju kao Rimljane/Romane

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet svi 03, 2018 1:13 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Sjajna godina: Novi rast prihoda Pivare Tuzla

Pivara Tuzla grabi naprijed u razvoju svog poslovanja. Kompanija je lani povećala prihode za oko 2,5 miliona maraka, izvještava BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja.
Poslovni prihodi su porasli s oko 26,3 miliona KM 2016. na 28,8 miliona prošle godine. Time je nastavljen trend rasta ove kompanije iz prethodnih godina.
Ostvarena je dobit od poslovnih aktivnosti od oko 7,6 miliona maraka. Neto dobit, odnosno zarada iznosila je oko 3,7 miliona KM, slično kao i godinu ranije.

Došlo je i do blagog rasta broja radnika kojih je prošle godine bilo 219.

Podsjetimo da je početkom ove godine kompanija Bingo podnijela zahtjev Konkurencijskom vijeću BiH da joj se odobri preuzimanje Pivare Tuzla od firme RK Invest, koja je od prošle godine većinski vlasnik Pivare. Prema podacima s liste dioničara sa SASE-a, RK Invest je i dalje vlasnik 82,5 posto dionica Pivare.

Prije toga Bingo je preuzeo Tuzlanski kiseljak, koji je ranije bio dio Pivare Tuzla. U ovom slučaju Bingo je već upisan kao vlasnik.
http://www.biznisinfo.ba/sjajna-godina- ... are-tuzla/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub svi 05, 2018 7:58 pm

AS grupacija preuzima kontrolu nad još jednom velikom kompanijom

Jedna od najvećih i najuspješnijih poslovnih grupacija u BiH, AS iz Tešnja, nastavlja s akvizicijama i preuzima kontrolu nad još jednom velikom bh. kompanijom, saznaje BiznisInfo. Ovog puta je riječ o Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM) koja ima godišnje prihode od preko 10 miliona maraka.
Prije nekoliko mjeseci na Sarajevskoj berzi je obavljena trgovina oko 40 posto dionica ZIM-a, ali se vlasnik (ili vlasnici) na listi dioničara pojavio preko skrbničkih računa u Raiffeisen i UniCredit banci, pa nije bilo poznato o kome je riječ.
No, prije nekoliko dana stiglo je obavještenje dioničarima o dopuni dnevnog reda 21. redovne Skupštine ZIM-a, koja će se održati 14. maja, a u kojem se navodi da je AS Holding Tešanj poslao zahtjev za promjenu članova Nadzornog odbora ZIM-a.

AS Holding je, kako se navodi u obavještenju, zatražio razrješenje tri člana Nadzornog odbora ZIM-a, i imenovanje tri nova člana. S obzirom da NO ZIM-a ima ukupno tri člana, to znači da će AS Holding, ako zahtjev bude prihvaćen, u potpunosti ovladati Nadzornim odborom kompanije.

Osim toga, ovim je postalo jasno da je AS Holding investitor koji je stekao udio u ZIM-u.

Nastavljen talas akvizicija

Inače, grupacija AS, osim nekoliko kompanija u Tešnju, ranijih godina akvizirala je gigante prehrambene industrije poput Vispaka, Sprinda i Klasa.

Prošle i ove godine pokrenut je novi veliki talas akvizicija. Preuzet je kompletan Agrokomerc i pokrenuta je ili pojačana proizvodnja niza proizvoda.

Preuzet je većinski udio u kompaniji Svjetlostkomerc kao i udio u firmi Svjetlost-SARS.

Grupacija je stekla i znatan udio u tuzlanskoj Solani, još jednom gigantu bh. prehrambene industrije.

O Zeničkoj industriji mlijeka
Mljekara je puštena u rad 29. novembra 1959. godine. Sagrađena je da bi mlijekom snabdijevala radnike zaposlene u crnoj metalurgiji i rudarstvu, kao i stanovništvo šireg područja Zenice i BiH.

Za proteklih skoro šest decenija, koliko dugo već postoji, u Mljekari su obavljene tri rekonstrukcije za proširenje i osavremenjavanje proizvodnog ciklusa.

Danas se ZIM mljekara ubraja među najperspektivnije mljekare u BiH.

Kompanija je prošle godine imala poslovne prihode od preko 10 miliona maraka, i neto dobit od preko pola miliona KM. Zapošljavala je 93 radnika.
http://www.biznisinfo.ba/as-grupacija-p ... ompanijom/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned svi 06, 2018 9:31 am

Sve pivare u BiH rastu, evo koja je najveća

Sve velike pivare u BiH ostvarile su prošle godine rast prihoda i dobiti, izvještava BiznisInfo na osnovu analize finanijkih izvještaja. Najveća pivara u BiH po prihodima i dobiti i dalje je Banjalučka pivara.

Prihodi
Banjalučka pivara 47,8 miliona KM
Sarajevska pivara 35,4 miliona KM
Pivara Tuzla 28,8 miliona KM
Bihaćka pivovara 10 miliona KM

Dobit
Banjalučka pivara 6,3 miliona KM
Pivara Tuzla 3,7 miliona KM
Sarajevska pivara 1,8 miliona KM
Bihaćka pivovara 354 hiljade KM

Broj radnika
Sarajevska pivara 316
Banjalučka pivara 264
Pivara Tuzla 219
Bihaćka pivovara 106
Banjalučka pivara ostvarila je profit lani dobit 6,3 miliona KM, što je za 2,3 posto više u odnosu na 6,14 miliona KM, koliko je realizovano u 2016. godini. Prihodi su povećani za oko 1,3 miliona KM u odnosu na 2016. godinu i trenutno iznose oko 47,8 miliona KM

Pivara Tuzla grabi naprijed u razvoju svog poslovanja. Kompanija je lani povećala prihode za oko 2,5 miliona maraka. Poslovni prihodi su porasli s oko 26,3 miliona KM 2016. na 28,8 miliona prošle godine. Time je nastavljen trend rasta ove kompanije iz prethodnih godina. Neto dobit, odnosno zarada iznosila je oko 3,7 miliona KM, slično kao i godinu ranije.

Poslovni prihodi Sarajevske pivare su narasli na 35,4 miliona maraka, sa oko 32 miliona godinu ranije. Neto dobit, odnosno čista zarada lani je znatno porasla i iznosila je oko 1,8 miliona maraka. Godinu ranije dobit je iznosila 542 hiljade maraka.

Bihaćka pivovara povećala je lani poslovne prihode na 10 miliona KM, što je za oko pola miliona više nego godinu ranije. Skoro svi prihodi su ostvareni na domaćem tržištu. Poslovni rashodi su bili oko 9,3 miliona KM, za oko milion više nego godinu ranije. Firma je imala neto dobit od oko 354 hiljade KM, nešto više nego 327 hiljada iz 2016. godine.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Pon svi 14, 2018 9:30 pm

Prave ambalažu za Ferrero Rocher i Nestle, a uskoro šire kapacitete

Kompanija ADV PAX Lutec koja je nedavno pokrenula proizvodnju u Liješnici kod Maglaja, planira dalje proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, a uz pomoć sredstava USAID-a. U ovoj kompaniji trenutno radi oko 50 radnika koji proizvode limenu ambalažu za svjetski poznatne brendove. Kompletna proizvodnja izvozi se na evropsko tržište.

– Proizvodimo ambalažu za poznate kompanije i proizvode: Ferrero Rocher, Nestle itd – rekao je poslovođa Adis Hasanić, dodajući da je ovo jedina kompanija u BiH koja proizvodi ovakve limene kutije.

Za posao se radnici osposobljavaju u firmi, jer odgovarajuća zanimanja nije lako pronaći na domaćem tržištu rada. Firma vrši prekvalifikaciju svih radnika koji žele da nauče posao i da se ovdje zaposle.

U kupovinu zemljišta, izgradnju hale i nabavku mašina, dosada je uloženo oko milion eura. Investitori su supružnici iz Elzina i Edin Kukavica, koji su prije 15 godina u Njemačkoj osnovali firmu koja limenu ambalažu uvozi iz Kine, gdje za njih radi oko 700 ljudi. Nedavno su se odlučili da pokrenu proizvodnju i u BiH i tako je otvorena tvornica u Maglaju.

– Na početku smo imali pomoć od UNDP-a koji nam je pomogao za jednu automatsku liniju koju smo kupili u vrijednosti od oko 40.000 eura. Oni su nam pomogli jer smo kao dijaspora došli u BiH da pokrenemo nešto, da otvorimo radna mjesta. Sada radimo s USAID-om koji također hoće da nam izađe u susret s nekim sredstvima, da nam pomognu, da ovdje još više naroda možemo zaposliti – rekao je Edin Kukavica za TV Liberty.

U maglajskom pogonu proizvodi se 5 posto ambalaže koju vlasnici distribuiraju na evropskom tržištu.

TV Liberty / BiznisInfo
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet svi 17, 2018 7:17 pm

Nakon Tuzlanske, prodata i Banjalučka pivara

Britanski fond Altima Partners prodao je danas Banjalučku pivaru za 24,77 miliona KM. Fond je svoj udio od oko 90 posto vlasništva u pivari prodao danas na Banjalučkoj berzi, piše BiznisInfo. Nije poznato ko je kupac dionica.
Ono što je zanimljivo jeste da se prodaja dešava sedam dana nakon što je na Sarajevskoj berzi prodat većinski udio u Tuzlanskoj Pivari.

Udio o 51 posto vlasništva u Pivari Tuzla koji je bio u vlasništvu nekoliko investicionih fondova prodat je prošlog petka za 3,5 miliona KM, a do danas nije zvanično poznato ko je novi većinski vlasnik.

Portal Indikator ranije je javio da je upravo fond Altima Partners kupio većinski udio u Pivari Tuzla, ali ova informacija nije zvanično potvrđena.

Nakon današnje transakcije u Banjaluci, pretpostavlja se da su ove dvije kupovine na neki način povezane. Vjeruje da se iza ovih akvizcija stoji jedan igrač koji je preko Altime Partners preuzimanjem dvije pivare praktično poklopio bh. tržište.

Ove dvije pivare su najprofitabilnije u BiH.

Kako je BiznisInfo ranije ekskluzivno objavio, Pivara Tuzla prošle godine je imala ukupne prihode od 28,4 miliona KM, i neto dobit od 3,8 miliona KM. Kompanija ima vrijednost imovine (nekretnine, postrojenja i oprema) od 25 miliona maraka.

Banjalučka pivara proteklih godina je imala godišnju dobit od oko 6 miliona KM.

Poređenje radi, Sarajevska pivara lani je imala dobit od oko pola miliona maraka.

Banjalučki portal Capital nezvanično saznaje da je fond „Altima“ svoje akcije u Banjalučkoj pivari prebacio na firmu koja je u njihovom vlasništvu, a ima sjedište u BiH.

Fond Altima Partners kupio je Banjalučku pivaru 2006. godine, nakon čega je poslovanje ovog preduzeća stabilizovano.

(Izvor: BiznisInfo)
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Starosjedilačko romanizirano stanovništvo Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron