Pozitivni primjeri BH ekonomije

prije rimskog osvajanja Bosne na njenom tlu su živjela različita starosjedilačka plemena, konkretno u samom srcu Bosne, pleme Desitijata; Rimljani su za 6 vijekova svoje vladavine uglavnom romanizirali svo starosjedilačko stanovništvo koje kao i svugdje po Balkanu, u vrijeme dolaska Slavena susjedi, kao i sami Slaveni poznaju kao Rimljane/Romane

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto sij 23, 2018 3:48 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Prevent preuzeo njemačkog proizvođača autodijelova “Neue Halberg-Guss”

Prevent grupacija kupila je firmu Neue Halberg-Guss GmbH iz njemačkog grada Saarbrückena.

Riječ je o jednoj od najvećih livnica u Evropi, koja ima pogone u Leipzigu i Južnoj Africi, javljaju mediji.

Njemačko konkurencijsko vijeće odobrilo je Preventovom investicijskom fondu Castanea Rubra GmbH kupovinu Neue Halberg-Gussa.

Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača radilica, blokova i glava cilindara za automobile, kamione i autobuse, koja radi za Daimler, Opel i Volkswagen.

Zapošljava blizu 3.000 radnika a ima godišnji promet od 500 miliona eura.

http://www.biznisinfo.ba/prevent-preuze ... berg-guss/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la sahmon » Čet sij 25, 2018 12:10 pm

Hi, I'm starting a new site for this site.
goldenslot
sahmon
 
Postovi: 12
Pridružen: Sub pro 09, 2017 8:41 am

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub vel 10, 2018 2:52 pm

Toroidal steel’ proizvodi transformatore: Otvorili novi pogon, sve rade za izvoz

Jedno od uspješnijih privrednih društava čije je sjedište u zavidovićkom Poslovnom inkubatoru je “Toroidal steel”, firma koja se već pet godina bavi proizvodnjom toroidalnih transformatora, više od 100 vrsta modela, po čemu su jedinstveni.
– Gotov proizvod namijenjen je isključivo stranom tržištu, u prvom redu italijanskom, odakle se distribuira po cijelom svijetu – kaže Bekim Zuferi, direktor firme.

Budući da je Zuferi rođen u Italiji, gdje je dugo živio i radio, nastoji da se proizvodnja i princip rada firme odvijaju prema tim standardima.
Počeli smo sa osam, a trenutno zapošljavamo više od 30 radnika. Dnevno proizvedemo skoro 1.800 transformatora. Transport ide na sedmičnom osnovu. Tržište nalazimo u cijelom svijetu, od Španije, Njemačke, Kine, Amerike... – kaže Zuferi za Avaz.
“Toroidal steel” otvorio je prije godinu i po u Zavidovićima još jedan pogon, na istoj lokaciji. Proizvodnja se trenutno odvija u dvije smjene. U ovom pogonu proizvode se, također, transformatori, koji se izrađuju na nešto složeniji način. Za ovaj posao potrebne su i specijalne mašine, a nekoliko novih očekuju, kažu, već ovih dana.

Iz razgovora sa jednim od zaposlenika saznajemo da rad na izradi transformatora nije fizički težak, ali traži preciznost i detaljnost. Dijelovi serijske proizvodnje su povezani. Za izradu se koriste bakar i aluminij, koji se uvoze iz Italije.

Vlasnik “Toroidal steela” ističe problem koji je prisutan već neko vrijeme. Izvjesno je, naime, proširivanje proizvodnje ove firme, ali problem postaje radna snaga.

– U ovom trenutku treba nam još deset radnika. Nudimo odlične uvjete, ali sve češće imamo mlade koji odrade probni i edukacijski rok, a potom odlaze, što je gubljenje vremena i nama i njima – kaže Zuferi.

Brojni modeli
Pored velikog broja transformatora široke namjene, proizvode i jezgra i kablove. Transformatori su od pet vati do 400 kilovati, jednofazni, trofazni, autotransformatori i prigušnice visokog kvaliteta.
http://www.biznisinfo.ba/toroidal-steel ... -za-izvoz/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned ožu 11, 2018 11:21 am

TMD Group Gradačac: Grade novu fabriku, otvaraju 450 radnih mjesta

TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi djelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, za nekoliko mjeseci otvora novi pogon u ovoj općini.

Kako je za BiznisInfo rekao direktor TMD Group, Adem Hanić, proizvodne mašine su već montirane, a posao u novom pogonu će doboti 150 ljudi.

To je tek najava veće investicije, odnosno, nove fabrike, dodao je, za koju će kamen temeljac biti položen u toku ljeta. Riječ je o greenfield investiciji za koju je kupljeno opštinsko zemljište površine 14.000 m2 u Industrijskoj zoni II u Gradačcu.

- Nova investicija je vrijedna oko 20 mil EUR i biće realizovana u naredne tri godine. Pripremni radovi su u toku, obezbijeđena je urbanistička dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U fabrici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen sa jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 mil EUR. Sva proizvodnja će ići u izvoz. U pitanju je potpuno nova tehnologija. Radićemo najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u saradnji sa partnerom iz Njemačke. U pitanju je ogroman posao, mi ćemo proizvoditi komponente, a sastavljanje će se vršiti u Njemačkoj. Dok nova fabrika ne bude izgrađena, prototipovi i tehnologija razvijaju se u sklopu postojeće fabrike - rekao je Hanić za BiznisInfo.

Istakao je da su u planu i drugi razvojni projekti sa električnim automobilima. TMD Group 2020. godine trebalo bi da radi na proizvodnji rotora elektroautomobila. U pitanju je izrada dijelova za 600.000 elektroautomobila u saradnji sa Japancima. Oko 5.000 tona bilo bi proizvedeno samo za jednu komponentu i to sve u postojećim i novim pogonima u Gradačcu.

Širenje i na Hrvatsku

Investicije neće ostati samo na području Bosne i Hercegovine. U planu je pokretanje joint venture poslovnog poduhvata u Babinoj Gredi u Hrvatskoj, zajedno sa njemačkim partnerom. Prvi korak, kupovina zemljišta, već je učinjen.

- Proizvodnja bi bila koordinirana između BiH i Hrvatske. Ovdje bi se u kovačnici sve otkovalo, a onda bi se u Hrvatskoj radile druge tehnologije. Projekat koji bez logističkog centra košta 10 do 12 mil EUR bio bi realizovan u naredne dvije godine. Planirano je da radnici iz Babine Grede dolaze u Gradačac na obuku. Dobijat će ovdje tehničku i tehnološku podršku dok ova tehnologija i tamo ne zaživi. Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu kao što smo to već učinili u Brčkom - rekao je Hanić.

Kompanija TMD Group je u prošloj godini imala rast za 43%, a u ovoj, istakao je Hanić, biće i veći s obzirom na to da su poslovi do kraja 2018. već ugovoreni.

Do 2021. godine, kompanija koja je trenutno 4. najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, planira dostići vrijednost izvoza od 200 mil EUR.

TMD Group trenutno zapošljava 671 radnika u četiri fabrike - Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve. Dobra saradnja sa Opštinom Gradačac otvorila je vrata novim ulaganjima, a nakon što investicijski ciklus bude završen, broj zaposlenih prećiće 1.000, prenio je BiznisInfo.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Prethodni

Vrati se na: Starosjedilačko romanizirano stanovništvo Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron