Top 10 najbogatijih porodica na svijetu

Top 10 najbogatijih porodica na svijetu

PostPostao/la admin » Čet kol 15, 2019 1:43 am

windows7sevn.org Facebook Share
Top 10 najbogatijih porodica na svijetu - Biznis Info
Deset najbogatijih porodica na planeti kontroliše ukupno 889,4 milijarde dolara.
Ovo je 10 najbogatijih porodica na svijetu.

Porodica Walton
Procjenjeno bogatstvo: 190,5 milijardi dolara

Porodica Walton posjeduje “Walmart”, a njihovo bogatstvo iznosi 190,5 milijardi dolara. Tri generacije ove porodice rukovodi bogatstvom kompanije smještene u Bentonvilleu u Arkansasu. “Walmart” je najveći maloprodajni lanac u svijetu u kojem porodica posjeduje 50 posto akcija kompanije. Samo su na konto dividendi prošle godine dobili tri milijarde dolara.

Porodica Mars
Procijenjeno bogatstvo: 126,5 milijardi dolara

Porodica Freda Marsa posjeduje istoimenu konditorsku kompaniju i njeno bogatstvo iznosi 125,5 milijardi. Kompanija je u vlasništvu već pet generacija Marsovih, a nalazi se u McLeanu u Virdžiniji. Bave se i proizvodnjom proizvoda za njegu kućnih ljubimaca, što im donosi više od 35 miliona prihoda godišnje.

Braća Koch
Procijenjeno bogatstvo: 124,5 milijardi dolara

Porodica Koch, vlasnici “Koch Industries” posjeduju 124,5 milijardi dolara. Kompanija porodice koja ima tri generacije smještena je u gradu Wichita, Kanzas. Braća Frederik, William David i Charles Koch naslijedili su naftnu kompaniju svog oca Freda, ali su Frederik i William nakon svađe oko vlasništva napustili porodični posao, prepustivši ga Davidu i Charlesu.

David Koch se kandidovao za potpredsjednika SAD 1980. i dobio je oko jedan posto glasova.

Al Saud – saudijska kraljevska porodica
Procijenjeno bogatstvo: 100 milijardi dolara

Dvije generacije porodice Al Saud vlasnici su kompanije “N/A” u Rijadu, Saudijska Arabija,i posjeduju oko 100 milijardi dolara. Monarh star 87 godina može za svoje bogatstvo zahvaliti naftnim rezervama svoje zemlje.

Njihovo neto bogatstvo je procijenjeno na kumulativnim isplatama koje su članovi saudijske kraljevske porodice primili tokom proteklih 50 godina od izvršne kraljeve kancelarije, Kraljevskog Divana.

Mnogi članovi kraljevske porodice su zaradili novac preko vladinih ugovora i osnivanjem biznisa koji pruža usluge državnim kompanijama, poput “Saudi Aramca”. Saudijski princ Mohamed bin Salman, sin sedmog monarha kralja Salmana, lično kontroliše imovinu vrijednosti preko milijardu dolara.

Porodica Wertheimer
Procijenjeno bogatstvo: 57,6 milijardi dolara

Wertheimerovi su vlasnici čuvene kompanije “Chanel” iz Pariza, Francuska, a posjeduju ukupno 57,6 milijardi dolara. Treća generacija porodice, braća Alain i Gerard Wertheimer, ubiru plodove rada svog dede, koji je finansirao dizajnerku Coco Chanel dvadesetih godina.

Braća posjeduju modnu kuću koja je lansirala “malu crnu haljinu” a prošle godine ostvarili su prihod od 11 milijardi. Takođe posjeduju trkaće konje i vinograde. Coco Chanel je, kako se navodi, pokušala da preotme kontrolu nad kompanijom od Wertheimerovih uz pomoć nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Porodica Dumas (Hermes)
Procijenjeno bogatstvo: 53,1 milijardi dolara

Hermesovi su već šest generacija vlasnici istoimene kompanije iz Pariza i posjeduju 53,1 milijardu dolara. Jean-Louis Dumas, koji je preminuo 2010, pretvorio je “Hermes” u globalnog giganta u svijetu luksuzne mode. Jedan od njihovih najpoznatijih klijenata bio je i ruski car Nikolaj II.

Van Damme, De Spoelberch i De Mevius
Procijenjeno bogatstvo: 52,9 milijardi dolara

Van Damme, De Spoelberch i De Mevius su tri belgijske porodice, koje se već pet generacija bave proizvodnjom piva od 14. vijeka. Vlasnici kompanije “Anheuser-Busch InBev” posjeduju 52,9 milijardi dolara. Njihov glavni proizvodi su piva poput Corone, Budweisera, Stella Artois itd.

Boehringer, Von Baumbach
Procijenjeno bogatstvo: 51,9 milijardi dolara

Četiri generacije proširene porodice Boehringer Von Baumbach posjeduju kompaniju “Boehringer Ingelheim”, smještene u njemačkom gradu Ingelhajmu. Albert Boehringer pokrenuo je kompaniju za proizvodnju lijekova 1885, a 130 godina kasnije porodica Boehringer, uključujući Von Baumbachove, i dalje upravlja bogatstvom. Ukupno bogatstvo ove porodice iznosi 51,9 milijardi dolara.

Porodica Ambani
Procijenjeno bogatstvo: 50,4 milijarde dolara

Porodica Ambani posjeduje kompaniju “Reliance Industries” smještenu u Mumbaju, Indija, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 50,4 milijarde dolara. Kompanija je u vlasništvu porodice Ambani već tri generacije, a na čelu najveće svjetske naftne rafinerije je sim Dirubhaja Ambanija Mukesh, koji živi u vili od 27 spratova, nazvanoj najskupljom svjetskom privatnom rezidencijom.

Cargill, MacMillan
Procijenjeno bogatstvo: 42,9 milijade dolara

Cargil MacMillanovi vlasnici su kompanije “Cargill” koja je smještena u Mineapolisu u Minesoti, a svojim vlasnicima vrijedi 42,9 milijarde dolara. Šest generacija ove porodice su većinski vlasnici firme koju je osnovao Wiliam Cargil u Iowi 1865.

Njegovi nasljednici danas kontrolištu ovog giganta u sektoru proizvodnje hrane, poljoprivrede i industrije. Cargilovi su 2017. uložili 500 miliona u fabriku koja proizvede do 200.000 tona ribe i stočne hrane godišnje od bakterije hranjene metanom.

Treba napomeniti da su na spisku samo porodični biznisi. Zato na spisku nema nekih od najbogatjih ljudi današnjice, poput Jeffa Bezosa ili Billa Gatesa.

Blic / BiznisInfo / Investopedia


https://www.biznisinfo.ba/top-10-najbog ... a-svijetu/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju