Industrija alkoholnih pića i poznate svjetske kompanije

Industrija alkoholnih pića i poznate svjetske kompanije

PostPostao/la admin » Sri vel 06, 2019 10:03 pm

windows7sevn.org Facebook Share
industrija piva


Image
AB InBev
(Anheuser-Busch InBev)
, Leuven, Belgium

https://www.ab-inbev.com/our-brands.html

kratak istorijat:
1987.g. je formirana kompanija Interbrew spajanjem dvije najveće pivarske kompanije u Belgiiji: Artois (1366.) i Piedboeuf (1812.) (pivo "Jupiler").

1995.g. Interbrew preuzima Labatt Brewing Company (1847), najveću kanadsku pivarsku kompaniju.

1999.g. formira se AmBev (skraćenica Companhia de Bebidas das Américas, ili "Beverages Company of the Americas") spajanjem dvije najveće pivarske kompanije Brazila: Antarctica (1880) i Brahma (1886).

2002.g. Interbrew preuzima Beck's (1873), najveću njemačku pivarsku kompaniju.

2004.g. se spajaju Interbrew i AmBev, stvarajući najveću svjetsku pivarsku kompaniju, InBev.

2008.g. spajanjem belgijsko-brazilske pivarske kompanije InBev i američke pivarske kompanije Anheuser-Busch (osnovana 1852 u St. Louis, Missouri kao Anheuser & Co. - poznati brend piva Budweisser) nastaje svjetski pivarski div AB InBev https://www.google.ba/amp/s/pivnica.net ... etova/223/

2015.g. najveći svjetski proizvođač piva, belgijsko-brazilski Anheuser-Busch InBev kupio je direktnog najvećeg konkurenta britanski SABMiller, čime novi div zauzima 1/3 svjetskog tržišta http://svetpiva.rs/spojile-su-se-dve-na ... kompanije/

brendovi piva
Stella Artois, Beck's, Hoegaarden, Budweisser (američki), Leffe, Corona, 4 Pines
... ostali brendovi na linku

Stela Artois, Leuven, Belgium https://en.wikipedia.org/wiki/Stella_Artois
Image

Beck’s, Bremen, Njemačka
Image
Becks je njemačko izvozno pivo broj 1 u svijetu, dostupno u gotovo 90 zemalja svijeta. Zelena boca sa karakterističnim ključem na srebrnoj etiketi, postala je prepoznatljiva za poznavaoce piva širom svijeta, predstavljajući visok standard njemačkog kvaliteta. Nastao 1873. godine u Bremenu, Becks se proizvodi u skladu sa njemačkim Zakonom o čistoći piva iz XVI vijeka (Reinheitsgebot), što znači da se pri proizvodnji smiju koristiti isključivo četiri sastojka: ječam, kvasac, hmelj i voda.

Image
Heineken Amsterdam, Netherlands https://www.theheinekencompany.com/

internacionalni brendovi: Heineken, Amstel, Desperados;
lokalni brendovi: Krušovice, Karlovačko, Laško, Union, Zaječarsko, MB, Pils Plus)

Heineken je na Balkanu kupio:
2003.g. Karlovačku pivovaru
2007.g. pivaru MB iz Novog Sada https://en.wikipedia.org/wiki/Heineken_Srbija
2008.g. Zejačarsku pivaru https://en.wikipedia.org/wiki/Zaje%C4%8Darsko_pivo
2016.g. Pivovarnu Laško Union


Image
Carlsberg Kopenhagen, Danska
https://carlsberggroup.com
Grupacije, četvrte po veličini svetske kompanije za proizvodnju piva. Carlsberg Grupacija trenutno posluje u više od 150 zemalja i na svetskom nivou ukupno zapošljava preko 40.000 ljudi.

Carlsberg je prvo pivo proizvedeno u Carlsberg pivari, osnovanoj 1847. godine u Kopenhagenu. Ovo izuzetno pivo je premium kvaliteta i poznato je u preko 140 zemalja sveta.

Budweiser Budvar proizvodi se u Češkoj Republici.

Tuborg je prvi internacionalno priznat brend proizveden u Srbiji. Broj 1 je u svojoj matičnoj zemlji Danskoj i nastavlja da raste globalno u preko 70 zemalja sveta, naročito u istocnoj Evropi i Aziji. Od dana kada je pivara Tuborg osnovana 1873., cilj je bio da proizvodi pravo internacionalno pivo. Posle mnogo rada, 1875. Tuborg je počeo da se izvozi i ubrzo postao poznat u celom svetu po svom izuzetnom kvalitetu I osvežavajućem ukusu.

Somersby je najbrže rastući cider na svetu, a prvi cider predstavljen na sprskom tržištu 2011. godine. Sve do danas, ovaj brend je lider u svojoj kategoriji. Pravi se fermentacijom jabukovog soka bez dodavanja alkohola, a dostupan je u ukusima jabuke, kruške i borovnice.
Somersby je piće ljudi mladalačkog duha koji vole da probaju nešto novo i drugačije.

2003. g. Pivaru Čelarevo (Bačka Palanka, Vojvodina) preuzima Carlsberg Grupacija otkupljujući većinski dio dionica, a u novembru 2005. godine pivara je ponijela prestižno ime Carlsberg Srbija i postala dio međunarodnog koncerna za prozvodnju piva Carlsberg Grupacije.
Osim LAV piva, na tržištu Srbije kompanija proizvodi i distribuira brojne brendove piva, među kojima su Carlsberg, Tuborg, Budweiser, Somersby, Erdinger, Merak, Twist Limun, Guinness, Grimbergen,, Brooklyn, San Miguel.

2004.g. Panonska pivovara (Koprivnica HR) proizvođač piva Pan, postaje Carlsberg Croatia, odnosno dio Carslberg Grupacije

ImageImage
Molson Coors Brewing Denver, Colorado,
http://www.molsoncoors.com/en/brands

2005.g. formirana kompanija spajanjem kompanija Molson iz Kanade, i kompanije Coors iz USA

2012.g. Zagrebačka pivovara postaje članicom Molson Coors Brewing Company, trećeg najvećeg proizvođača piva u svijetu. http://www.zagrebackapivovara.hr/zagrebacka-pivovara/
proizvodi Ožujsko, Tomislav a puni i/ili distribuira brendove: Stella Artois, Bekc's, Lowenbrau, Staropramen, Miler, Lefte, Corona, Hoegaarden, Nikšičko

2012. g. Apatinska pivara postaje dio jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija Molson Coors http://www.apatinskapivara.rs/sr-latn-r ... ske-pivare
Apatinska pivara proizvodi sljedeće brendove piva: Jelen, Apatinsko, Nikšičko, a puni i/ili distribuira: Bekc's, Bavaria, Staropramen, Miller, Corona, Hoegaarden izvor

potpisao je 2012.g. konačni sporazum o kupnji StarBeva, vodećeg proizvođača piva na tržištu srednje i istočne Europe

StarBev je vlasnik devet pivovara u srednjoj i istočnoj Europi i zapošljava oko 4100 radnika u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori, a svoje proizvode prodaju još i na tržištima Slovačke i BiH.
Godišnje proizvodi 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svim tržištima na kojima posluje. StarBevov portfelj obuhvaća više od 20 brendova, uključujući i lokalne brendove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšićko, a po licenci distribuira i brendove Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.


Bavaria, Nizozemska http://www.bavaria.com/bs-ba
Image

ISTINA O UVOZNOM PIVU
http://agronomija.rs/2016/istina-o-pivu/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Industrija alkoholnih pića i poznate svjetske kompanije

PostPostao/la admin » Sub vel 09, 2019 3:15 pm

whisk(e)y
Postoji neslužbena definicija koja kaže: Zemlje porijekla koje imaju slovo e u nazivu (United States, Ireland) koriste naziv whiskey, dok zemlje koje nemaju e u nazivu (Scotland, Canada, Japan) koriste naziv whisky.

Viski je uglavnom alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentiranih zrna žitarica. Razlike između različitih viskija ovise samo o tome koji se tip žitarica koristi u smjesi za destilaciju i u kojim omjerima miješanja. Viski se mora destilirati tako da ima najmanje 40% alkohola, a najviše 94,8% alkohola. Nakon destiliranja slijedi starenje/dozrijevanje koje obično traje najmanje dvije godine.

Jedina iznimka je viski proizveden iz zrna kukuruza te za njega nije čak potrebno ni starenje.

Najznačajniji destilati potiču iz Škotske, Irske i SAD.

„Scotch“ ili škotski viski

Scotch je kao i sav ostali viski nastao destilacijom fermentirane smjese žitarica. Da bi se viski nazvao scotch on mora biti destiliran od smjese sladnog ječma. Većina scotch alkoholnih pića se radi samo iz ječma, vode i kvasaca. Dozvoljeno je stavljanje i cjelovitih zrna drugih žitarica kao i bojanje karamelom (paljeni, topljeni šećer). Nikakvi drugi dodaci i aditivi u fermentaciji nisu dozvoljeni.

Alkoholno piće mora stariti/dozrijevati u drvenim hrastovim bačvama najmanje tri godine, a postotak alkohola mora biti manji od 94.8%.

Naravno, da bi ga mogli zvati scotch, mora biti proizveden u Škotskoj.

Top 10 scotch viskija
Chivas Regal
Ballantine's
Johnnie Walker

Bell's
Label 5
William Lawson's
Dewars
The Famous Grouse
William Grant's
J&B Rare


Jedna od najznačajnijih, najprodavanijih i najpoznatijih vrsta viskija je “Ballantine's”. Proizvodnju ovoga viskija započeo je Gerge Ballantine, 1827. godine. Njegovi nasljednici do sada su predstavili pet vrsta ovih viskija:
Ballantine's Finest
Ballantine's 3 g.
Ballantine's 12 g.
Ballantine's 17 g.
Ballantine's 21 g.
Ballantine's 30 g.
Ballantine's 40 g.


Image

Jedna od najpoznatijih kuća za proizvodnju viskija iz Škotske je Chivas, koja je svoje poslovanje započela davne 1901. godine na sjeveroistoku Škotske. Danas je ovaj viski na drugome mjestu u svijetu po prodaji i spada u skupinu premium viskija. Vrste ovog whiskyja su:

Chivas Regal 12 g.
Chivas Regal 18 g.
Chivas Regal 25 g.
Royal Salute
The Glenlivet
Teacher's


Image

Image

Američki viski
Postoje dvije vrste američkog viskija “straight” i “blend”. Najpoznatiji od svih vrsta “straight” je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentucky.
Bourbon viski mora biti izrađen od smjese koja sadrži najmanje 51% kukuruza. Proces fermentacije za ovu smjesu počinje dodavanjem već stare fermentirane smjese iz prethodne fermentacije, a ta smjesa je poznata kao sour mash (kisela smjesa).

Slično kao scotch viski koji dolazi iz Škotske, bourbon viski je burbon jedino ako je proizveden u SAD-u. Piće se mora destilirati do najviše 80% alkohola, dok je najveći postotak alkohola prije samog stavljanja u bačve na starenje 62,5%.

Za starenje se koriste nove pougljenjene hrastove bačve. Ne postoji neki minimum koliko treba iznositi starenje, postoji jedino uvjet za dobivanje naziva straight, a to je starenje/dozrijevanje od minimalno dvije godine te se ne smiju dodavati nikakvi okusi, aditivi za bojanje ili druge vrste viskija.

Za razliku od straight burbona, blended burbon može imati aditive za bojenje, dodavanje okusa i može biti miješan s drugim viskijima/burbonima, ali sve dok je najmanje 51% udjela straight burbona. Starost blended burbona određuje se na osnovu najmlađeg viskija/burbona u mješavini.

Top 10 burbona
Jim Beam Single Barrel
Four Roses Small Batch
Old Weller Antique
Bulleit Bourbon
Widow Jane Straight Bourbon
E.H. Taylor, Jr. Barrel Proof
Pappy Van Winkle's Family Reserve
Black Maple Hill
Elijah Craig 21-Year-Old Single Barrel
Jefferson's Presidential Select
Image

Tennessee Whiskey

Generalno to je straight burbon proizveden u državi Tennessee u SAD. Proizvođači ovog viskija, primjerice Jack Daniels, ne žele da se isti naziva burbonom jer jedino njihovo piće prolazi proces filtriranja kroz ugljen (pougljenjeno drvo javora).

Što se ostatka procesa tiče, vrijede pravila kao i za druge burbone.

Top 10 tennessee viskija
Jack Daniel's Silver Select
Jack Daniel's No. 27 Gold
Jack Daniel's - White Rabbit
Jack Daniel's Single Barrel
Gentleman Jack
George Dickel No. 12, George Dickel Original Tennessee Whisky - 1980s
Jack Daniel's Tennessee Whiskey 3l
Jack Daniel's Master Distiller Series No.1 70cl
Jack Daniel's Master Distiller Series No. 3 1l
Jack Daniel's - 1980s.
Jack Daniel's je vrsta whiskeya, poznata po četvrtastoj boci i crnoj naljepnici. Proizvodi se u Lynchburgu, Tennessee, SAD, od strane Jack Daniel's Distillery osnovana u 1866. godini.

Image

Rye

Načelno to je viski kod kojeg se za destilaciju koristi mješavina raža. Kanada prednjači u destiliranju raža, te se isti tamo destilira od samih začetaka ove države.
Neka strogo definirana pravila ne postoji, danas se proizvodi viski koji u smjesi za destilat ima kukuruz i raž u omjeru čak i do 9:1 (u korist kukuruza).
Jedino pravilo koje se ovdje primjenjuje je da smjesa za destilat mora sadržavati raž te da aroma mora biti specifična za kanadski viski (nije definirano kakva je to aroma, ali Kanađani vjerojatno znaju)
American Rye viski mora biti proizveden od smjese koja sadrži najmanje 51% raža. Ostali dodaci koji se koriste su kukuruz i ječam.
Slično burbonu, rye mora dozrijevati u pougljenjenim hrastovim bačvama te postotak alkohola ne smije prelaziti 80%, a kod samog stavljanja u proces dozrijevanja postotak alkohola treba spustiti na 62,5%.
Rye koji je bio na starenju dužem od dvije godine ima pravo biti straight.

Top 10 rye viskija
Collingwood 21-Year-Old Canadian Rye
George Dickel Rye
Leopold Bros. Maryland-Style Rye
Masterson's 10-Year-Old Straight Rye
Michter's US*1 Single Barrel Straight Rye
Prichard's Rye
Rittenhouse 25-Year-Old Straight Rye
Sazerac 18-Year-Old Rye
WhistlePig 100/100 Straight Rye Whiskey
Willett 4-Year-Old Single Barrel Rye


Irski viski
Irish viski je manje više bilo koji viski koji je proizveden u Irskoj, a gdje postotak alkohola ne smije biti veći od 94,8%. Mora biti proizveden od fermentirane smjese kvasca i žitarica tako da aroma i okus proizlaze isključivo iz korištenih namirnica.
Mogu se dodavati i razne druge žitarice u smjesu, te ako se miješaju dvije ili više različitih vrsta žitarica onda ga treba okarakterizirati kao blended.
Ovaj viski treba dozrijevati najmanje tri godine u drvenim bačvama.

Top 10 irish viskija
Midleton 25 Year Old Pure Pot Still
The Irishman Cask Strength Blended
The Wild Geese Classic Blend
Greenspot 12 Year Old Pure Pot Still
Jameson 18 Year Old Master Selection
Kilbeggan Distillery Reserve
Danny Boy 15 Year Old
Green Spot 10 Year Old Pure Pot Still
Powers Irish Special 15 Year Old Whiskey

Image


https://www.google.ba/amp/s/gentleman.h ... vanje/amp/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Industrija alkoholnih pića i poznate svjetske kompanije

PostPostao/la admin » Sub kol 17, 2019 2:12 pm

Deset najprodavanijih pivskih brendova u svijetu

Ljudi širom svijeta obožavaju pivo. Samo prošle godine (na svjetskom nivou) izdvojena je čak 661 milijarda dolara za uživanje u ovom alkoholnom piću. Vjerujemo da ste upoznati ili ste probali većinu poznatih piva koji se prodaju kod nas ili na evropskom kontinentu, ali kada je u pitanju globalna popularnost, malo koje od njih može da se poredi sa sledećim brendovima.

Nije veliko iznenađenje da se najprodavanije pivo proizvodi u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. U pitanju je brend Snow, poznat po svojim svjetlim pivima. Procjenjuje se da je u prošloj godini prodato čak 101,2 miliona hektolitara ovog piva. Drugi na listi je američki Budweiser, sa gotovo upola manjom prodajom (49,2 miliona hektolitara).
Kinesko pivo Tsingtao, američki Bud Light i brazilsko pivo Skol se nalaze na trećem, četvrtom i petom mjestu po popularnosti, dok je čuveni holanski brend Heineken tek šesti.


Još dva kineska brenda, Yanjing i Harbin, su našli svoje mjesto među prvih deset piva po popularnosti, kao šesto i sedmo najprodavanije pivo na svijetu. Meksička Corona je deveta, a američki Coors Light deseti.
https://citymagazine.rs/clanak/koja-su- ... a-na-svetu
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron