10 najvećih proizvođača oružja na svijetu

10 najvećih proizvođača oružja na svijetu

PostPostao/la admin » Sub sij 12, 2019 10:09 pm

windows7sevn.org Facebook Share
https://www.biznisinfo.ba/10-najvecih-p ... a-svijetu/

Američke firme su uvjerljivi lideri na svjetskom vojnom tržištu na kojem 100 najvećih kompanija ostvari godišnji prihod od 398 milijardi eura (prema podacima za 2017), i to bez podataka o kineskim kompanijama o kojima nema dovoljno informacija.
BiznisInfo donosi pregled 10 najvećih svjetskih kompanija iz oblasti vojne industrije, prema ukupnim prihodima ostvarenim od prodaje oružja:

10.Almaz-Antey
Prihodi od prodaje oružja: 8,6 milijardi dolara
Zemlja: Rusija

Almaz-Antey, najveća ruska vojna kompanija, povećala je prihode za 17 posto na 8,6 milijardi dolara. Almaz-Antey je proizvođač S-400, mobilnog lansera raketa dugog dometa zemlja-zrak koji privlači strane kupce. S-400 je odgovor Moskve na američki sistem Patriot koji je proizvela firma “Raytheon” i “Lockheed Martinovu” platformu THAAD. Najmanje 13 zemalja izrazilo je interes da kupi S-400 umjesto američkih alternativa uprkos prijetnji sankcijama iz Vašingtona.

9. Leonardo
Prihodi od prodaje oružja: 8,9 milijardi dolara
Zemlja: Italija

Leonardo ima portfolio koji uključuje helikoptere, rakete, dronove… Ranije je bio poznat kao “Finmeccanica”. On je veći od dvije italijanske firme koje su u top 100 najvećih vojnih kompanija na svijetu. Leonardo proizvodi i opremu za civilini svemirski program. Firma je 2017. od prodaje oružja zaradila 8,9 milijardi dolara, što čini 68 posto ukupnih prihoda kompanije.

8.Thales
Prihodi od prodaje oružja: 9 milijardi dolara
Zemlja: Francuska

Jedna od najvećih vojnih kompanija u Evropi, Thales proizvodi različito oružje, od oklopnih vozila, preko odbrambenih raketnih sistema do opreme za navigaciju. Od prodaje oružja 2017. su imali prhode od 9 milijardi dolara, što je polovina ukupnih prihoda kompanije. Prodaja oružja te godine im je porasla za sedam posto u odnosu na godinu ranije.

7.Airbus
Prihodi od prodaje oružja: 11,3 milijarde dolara
Zemlja: Trans-evropska

Airbus Grupa, drugi najveći evropski prodavač oružja, imao je 2017. prihode od naoružanja u visini od 11,3 milijarde dolara. Prodaja oružja predstavlja tek 15 posto ukupnih prihoda ove kompanije koji iznose 75 milijardi dolara. Najpoznatiji vojni proizvod ove kompanije je borbeni avion Eurofighter Typhoon, koji je nastao u saradnji Velike Britanije, Njemačke, Italije i Španije. Trenutno je u upotrebni 546 aviona Eurofighters.

6.General Dynamics
Prihodi od prodaje oružja: 19,5 milijardi dolara
Zemlja: SAD

General Dynamics, poznat po američkom M1 Abrams tenku, u 2017. je imao prihode od oružja u visini od 19,5 milijardi dolara, nešto manje u odnosu na 19,6 milijardi godinu ranije. Tenk M1 Abrams korišten je u skoro svakom većem američkom ratu od 1980. godine a i dalje ga koriste američki vojnici. Prodaja oružja predstavlja 63 posto ukupnih prihoda kompanije koji iznosi više od 31 milijardu dolara.

5. Northrop Grumman
Prihodi od prodaje oružja: 22,4 milijarde dolara
Zemlja: SAD

Northrop Grumman je 2017. imao porast prihoda od oružja za 2,4 posto. U junu, ova kompanija koja se bavi svemirskim i vojnim tehnologijama, kupila je proizvođača raketa Orbital ATK za 7,8 milijardi dolara. Ugovor je omogućio Northropu da proširi svoj uticaj na tržištu svemirskih tehonolgija, gdje je Orbital ATK već imao dominantnu ulogu. U oktobru je američka vojska dodijelila Northrop Grummanu ugovor od 792 miliona dolara da razvije domaći prototip lansirnog sistema. Prema tom ugovoru, Northrop radi na OmegA raketi koja će biti završena 2024.

4.BAE Systems
Prihodi od prodaje oružja: 22,9 milijardi dolara
Zemlja: Velika Britanija

BAE Systems i dalje je najveći britanski proizvođač naoružanja, a u 2017. je imao rast od 3,3 posto. Ljetos je kompanija dobila ugovor američke mornarice da proizvede amfibijsko borbeno vozilo naredne generacije. Ugovor je vrijedan 1,2 milijarde dolara.

3. Raytheon
Prihodi od prodaje oružja: 23,9 milijardi dolara
Zemlja: SAD

Raytheon je vodeći svjetski proizvođač navođenih raketa i lider u oblasti odbrambenih raketnih sistema. Prihodi su u 2017. porasli za 2 posto. Portfolio uključuje Patriot raketni sistem koji je kičma evropske balističke raketne odbrane. Patriot koristi i devet zemalja izvan Evrope.

2.Boeing
Prihodi od prodaje oružja: 26,9 milijardi dolara
Zemlja: SAD
Razlika između dva najveća američka proizvođača oružja, Lockheed Martina i Boeinga, proširila se u 2017. Pad zarade Boeinga od vojnog programa može se pripisati kašnjenju u isporuci KC-46 aviona tankera i C-17 transportnog aviona. No, vojni program čini samo 29 posto prihoda Boeinga. U 2018. Boeing je dobio nekoliko važnih ugovora od Pentagona. Samo u septembru Boeing je dobio više od 20 ugovora ukupne vrijednosti od 13,7 milijardi dolara.

1.Lockheed Martin
Prihodi od prodaje oružja: 44,9 milijardi dolara
Zemlja: SAD

Od borbenih brodova, preko hipersoničnih raketa do vojnih aviona, Lockheed Martin ostaje najveći svjetski proizvođač naoružanja. U 2017. gigant je imao prihode od 44,9 milijardi dolara, što je porast od 8,3 posto na godišnjem nivou. Lockheed Martin je nedavno dobio nove ugovore Pentagona za proizvodnju novog hipersoničnog oružja i nastavak isporuke borbenog aviona F-35 – što je američki naskuplji borbeni sistem.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron