Amerika postala najveći svjetski proizvođač nafte prvi put od 1973.

Amerika postala najveći svjetski proizvođač nafte prvi put od 1973.

PostPostao/la admin » Čet ruj 13, 2018 7:16 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Prvi put od 1973. godine Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođač sirove nafte na svijetu, prema preliminarnim procjenama koje je danas objavilo Ministarstvo energije.
Američka proizvodnja nafte se više nego udvostručila u posljednjoj deceniji.
Ovo je istorijska prekretnica – rekao je Bob McNally, predsjednik konsultantske firme Rapidan Energy Group, za CNN.

Do ovoga je došlo zahvaljujući novim tehnologijama takozvanog „frakinga“, odnosno vađenja nafte iz kamena zvanog škriljac.

Teksas je epicentar američke proizvodnje nafte. Proizvodnja u Permian bazenu u Zapadnom Teksasu toliko je porasla u februaru da su Sjedinjene Držve prestigle Saudijsku Arabiju prvi put u više od dvije decenije, prema podacima Američke administracije za energetske informacije (EIA).

Proizvodnja je nastavila rasti u junu i avgustu, i dostigla je skoro 11 miliona barela dnevno. To je SAD dovelo ispred Rusije, prvi put od februara 1999.

Prema podacima EIA, Amerika neće uskoro predati krunu. Očekuje se da proizvodnja nafte ostane ispred Rusije i Saudijske Arabije tokom 2019.

Do ovakvog rasta proizvodnje u SAD došlo je zbog brzog razvoja tehnologija za vađenje nafte. Razvoj tehnologija takozvanog frakinga otvorio je ogromne zalihe nafte i prirodnog gasa. Cijena vađenja je drastično opala.

– To je promijenilo pravila igre za SAD. Postali smo otporni i konkurentni – rekao je Ben Cook, menađer u kompaniji BP Capital Fund Advisors.

Ta otpornost bila je potrebna nakon što su cijene nafte naglo opale 2014. OPEC je tada poveo rat cijenama protiv SAD i drugih proizvođača kako bi povratio udio na tržištu.

Pad cijena tada je uništio mnoge američke kompanije i doveo do gubitka radnih mjesta, a proizvodnja u SAD je drastično smanjena.

No, nagli rast proizvodnje počinje 2016. sa oporavkom tržišta i rastom cijena nafte, te novim, jeftinim tehnologijama koje su u međuvremenu postale dostupne.

Osim toga, došlo je do još jedne važne promjene. Američki Kongres je 2015. ukinuo 40-godišnju zabranu izvoza sirove nafte, što znači da kompanije mogu izvoziti u Južnu Ameriku, Evropu, Kinu…

Sam Teksas će naredne godine proizvoditi više nafte od Iraka i Irana. Da je samostalna država, Teksas bi 2019. bio treći najveći proizvođač nafte na svijetu.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5587
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju