Egipat priprema otvaranje svoje prve solarne farme

Egipat priprema otvaranje svoje prve solarne farme

PostPostao/la admin » Pet kol 10, 2018 8:56 am

windows7sevn.org Facebook Share
Philadelphijski izumitelj Frank Shuman je u predgrađu Kaira 1913. godine sagradio prvu solarnu termoelektranu na svijetu, koristeći obilje egipatskih sunčanih sati za navodnjavanje obližnjeg polja pamuka pumpanjem 22.700 litara vode iz Nila u minuti. Stotinjak godina kasnije u Egiptu će s radom početi najveća solarna farma na svijetu.

Egipat se dugo oslanjao na fosilna goriva koja onečišćuju okoliš. Više od 90% električne energije proizvodi se iz nafte i zemnog plina, a država subvencionira fosilna goriva, što ih čini jeftinom opcijom za njenih 96 milijuna građana. Međutim, novom energetskom strategijom egipatska se vlada ipak planira preorijentirati na čiste izvore energije, i to ni manje ni više nego inauguracijom najvećeg solarnog parka na svijetu. Benbanski kompleks gradi se u egipatskoj Zapadnoj pustinji (arapski As-Sahra’ al-Gharbiyah) na lijevoj obali Nila i otvara se sredinom sljedeće godine. Smješten 650 kilometara južno od Kaira, projekt vrijedan 2,8 milijardi dolara revolucionirat će energetsku opskrbu zemlje, i to baš u zadnji čas. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je egipatski glavni grad imenovala drugim najonečišćenijim velikim gradom na planetu. Egipatska vlada stoga namjerava gotovo prepoloviti potrošnju prirodnog plina i osigurati najmanje 42 % energije iz obnovljivih izvora do 2025. godine. Od objave ovog plana ulaganje u egipatsko tržište čiste energije povećalo se čak 500 %!

„Obnovljivi izvori energije u Egiptu imaju izvrsnu budućnost“, kaže Benjamin Attia, analitičar američke konzultantske tvrtke Wood Mackenzie. „Ne mogu se sjetiti drugog primjera gdje se u kratkom vremenu okupilo toliko velikih igrača kako bi popunili prazninu“, izjavio je Attia pozivajući se na ulogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u financijskoj potpori Benbanskom kompleksu.

Naravno, MMF podupire egipatski reformski program koji ima za cilj spasiti gospodarstvo zemlje, a jedan njegov dio je smanjenje korištenja fosilnih goriva. Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi nedvosmisleno je poticao ovaj energetski zaokret zemlje inauguracijom drugih velikih projekata, uključujući i izgradnju vjetroelektrana u Sueskom zaljevu Crvenog mora. Egipatski put prema čistoj energiji pomaže nekoliko država, uključujući SAD čiji stručnjaci u lokalnim tehničkim školama pomažu pri edukaciji i osposobljavanju stotina zaposlenih u industriji vjetra i solarne energije. Benbanski kompleks s 30 elektrana i ukupne snage 1,8 GW prostirat će se na površini od 37 četvornih kilometara, a zapošljavat će 4.000 radnika. Osim što će stotinama tisuća kućanstava i tvrtki osigurati sigurno napajanje čistom energijom, ovaj će kompleks smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 1,8 mil. tona.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5510
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron