Nezaposlenost u EU pala na razinu prije izbijanja krize, najnižu nezaposlenost ima Češka

Nezaposlenost u EU pala na razinu prije izbijanja krize, najnižu nezaposlenost ima Češka

PostPostao/la admin » Uto srp 03, 2018 6:25 pm

windows7sevn.org Facebook Share
U svibnju je Hrvatska imala 162 tisuće nezaposlenih, 43 tisuće manje nego u istom mjesecu lanu, pa je stopa nezaposlenosti pala s 11,3 na 8,9 posto, pokazuju podaci Eurostata. Time je Hrvatska i sedmi mjesec zaredom bila među zemljama Europske unije s najvećim padom sezonski prilagođene stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Veći pad u svibnju je imao samo Cipar u kojemu je stopa nezaposlenosti smanjena s 11,4 na 8,4 posto.
Prema metodologiji koju koristi Eurostat, nezaposlenom se smatra svaka osoba od 15 do 74 godine koja aktivno traži posao i spremna ga je preuzeti u roku od dva tjedna. Takvih je EU trenutačno najmanje od kolovoza 2008. godine (u eurozoni od prosinca 2008. godine), što znači da se nezaposlenost spustila na razinu prije izbijanja financijske krize. Prosječna stopa nezaposlenosti u EU u svibnju je iznosila sedam posto, dok je prije godinu dana bila na razini od 7,7 posto. U području eurozone u istom je razdoblju pala s 9,2 na 8,4 posto. Najnižu nezaposlenost imaju Češka, svega 2,3 posto, te Njemačka 3,4 posto. Najveća broj osoba koje ne mogu naći posao imaju i dalje Grčka, 20,1 posto, te Španjolska, 15,8 posto, a veću stopu nezaposlenosti od Hrvatske imaju još Italija i Francuska.

Premda ohrabruje podatak o nastavku pada stope nezaposlenosti, analitičari RBA smatraju da je on, prije svega, potaknut sezonskim kretanjima koja su snažnija i dugotrajnija zbog produžene turističke sezone.
Ipak, pad nezaposlenosti ne slijedi isto povećanje zaposlenosti, a trajni strukturni problemi hrvatskog gospodarstva poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te niskom razinom zaposlenosti ostaju i dalje duboko ukorijenjeni i snažan uteg napretku domaćeg gospodarstva, navode u nedavno objavljenoj analizi.

Kao razlozi pada nezaposlenosti, osim veće zaposlenosti, prije svega u vrijeme turističke sezone, već se duže vrijeme navodi i iseljavanje stanovništva koje posao pronalazi u drugim europskim zemljama. M.K.
https://novac.jutarnji.hr/incoming/neza ... a/7554183/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5512
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron