Prvi grad u Njemačkoj koji je kroz dvije prometnice od ponoći zabranio promet dizelašima

Prvi grad u Njemačkoj koji je kroz dvije prometnice od ponoći zabranio promet dizelašima

PostPostao/la admin » Pet lip 01, 2018 7:59 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Poslovni.hr
U prvom razdoblju će vozač biti tek upozoren. Nakon toga je predviđena globa od 25 eura za osobna i 75 eura za teretna vozila.
Makar je Savezni upravni sud raspravljao u prvom redu o zagađenosti grada Stuttgarta i pri čemu je „kao krajnju mjeru" dopustio mogućnost zabrane dizelskim vozilima, prvi grad koji uvodi zabranu je Hamburg, piše Deutsche Welle. I on već kronično premašuje zadane granice dušikovih oksida i sitne prašine tako da ponoći sa četvrtka na ovaj petak, 1. lipnja vozači starijih dizelskih vozila moraju izbjegavati određene dionice.

Kad kažemo „starijih", to je relativno: zabrana se odnosi na dizelska vozila koja zadovoljavaju u najboljem slučaju tek normu Euro 5 i kakva su mnogi proizvođači nudili kupcima sve do prije nekoliko godina. U pravilu, dizelska vozila koja imaju motore s ugrađenom tehnikom pročišćavanja ispuha urinom – tržišni naziv takvih vozila je obično „blue", „bluetec" ili slično – kategorizirana su u Euro 6 i za njih nema nikakvih ograničenja.

Zabrana se odnosi samo na dvije prometnice na kojima je uvijek gust promet u četvrti Altona Nord. To je 580 metara kroj aleju Maxa Brauera i 1,6 kilometara duga dionica kroz Stresemannstraße. Ali dok je aleja Brauera doista zabranjena za sva osobna i teretna vozila s dizelskim motorom sa Euro 5 ili manje, na Stresemannstraße se zabrana odnosi samo na takva dizelska teretna vozila. Povrh toga, postoji mnoštvo izuzetaka: za stanare, dostavu...

Grad Hamburg je ta zabrana skupo koštala: proteklih tjedana je postavljeno više od 100 prometnih znakova zabrane i upozorenja. Ali problem je – na vozilima ne mora biti baš nikakve oznake po kojoj može biti jasno da udovoljava normama Euro 6 (ili bolje). Tako će prometna policija zaustavljati tek poneka vozila i provjeravati prometnu dozvolu gdje to piše. Ali kako kaže glasnogovornik grada Hamburga, čak i ako nekog „uhvate", u prvom razdoblju će vozač biti tek upozoren. Nakon toga je predviđena globa od 25 eura za osobna i 75 eura za teretna vozila.
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... ima-341496
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5545
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Prvi grad u Njemačkoj koji je kroz dvije prometnice od ponoći zabranio promet dizelašima

PostPostao/la admin » Pet lip 01, 2018 8:05 pm

Toksini povezani s dizelašima ubiju 6.000 Nijemaca godišnje
Automobilska industrija oslanja se na dizelsku tehnologiju kako bi povećala učinkovitost, ispunila ciljeve o emisiji ugljikova dioksida i kupila vrijeme za prijelaz na električne automobile.
Oko 6000 slučajeva prijevremenih smrti povezanih s dušikovim oksidima (NOx) svake se godine evidentira u Njemačkoj, objavila je u četvrtak savezna agencija za okoliš pružajući dodatne dokaze o zdravstvenim rizicima koje predstavljaju toksične čestice koje najvećim dijelom proizvode dizelski motori.

Taj će broj vjerojatno povećati pritisak na proizvođače automobila i vladu dok pokušavaju usporiti zalaz dizelske tehnologije u koju su njemački proizvođači automobila uložili milijarde.

Agencija (UBA) također je objavila da dušikovi oksidi izazivaju bolesti milijun ljudi godišnje i da je koncentracija toksičnih čestica viša u 70 gradova od limita koji je postavljen standardima za čistoću zraka.

Automobilska industrija oslanja se na dizelsku tehnologiju kako bi povećala učinkovitost, ispunila ciljeve o emisiji ugljikova dioksida i kupila vrijeme za prijelaz na električne automobile.

No prodaja dizelaša pada od 2015. kada je Volkswagen priznao da je varao na ekotestovima.

Nova istraživanja otkrila su prave razine emisije dušikovih oksida koje dizelski motori emitiraju - u većim količinama od benzinaca.

Njemački sud prošlog je mjeseca presudio da njemački gradovi mogu zabraniti vožnju dizelskih motora koji najviše zagađuju a ta bi odluka mogla ubrzati zalaz motora na izgaranje.


http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... nje-338590
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5545
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Automobili

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju