Češka ekonomija napokon počela povećavati plaće jer nema dovoljno radnika

Češka ekonomija napokon počela povećavati plaće jer nema dovoljno radnika

PostPostao/la admin » Sri svi 30, 2018 4:58 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Češki radnici polako pobjeđuju u ratu protiv niskih plaća, piše Bloomberg. Ova europska zemlja, čiji BDP iz godine u godinu raste, muku muči s nedostatkom radne snage. Od 10.6 milijuna stanovnika nezaposlenih je tek 2,2%, pa se novi radnici mame velikim bonusima i sve većim plaćama, a predsjednik nacionalne krovne organizacije radnika u Češkoj Josef Stredula smatra kako će se rast plaća nastaviti i u godinama koje slijede.
U razdoblju od tri, četiri godine, plaće će rasti po realnoj stopi tri do pet posto godišnje – rekao je Stredula u jučerašnjem intervjuu.

Prosječna plaća Čeha rasla je i posljednjih godina, ali ne po toliko visokoj stopi. Tek u zadnjem kvartalu prošle godine ostvaren je rast od nominalnih osam posto, odnosno 5,3 posto kada se uračuna inflacija. Tako prosječne plaće u bivšoj komunističkoj zemlji iznose 31,646 kruna (oko 9000 kuna) bruto iznosa, odnosno 6900 kuna neto (940€). Češka je po visini plaće prestigla Portugal i Grčku, a opasno se približila i Španjolskoj.
Zbog nedostatka radne snage, početkom ove godine u Pragu je vozilo znatno manje tramvaja i autobusa, putnici su kasnili, a cjelokupna javnost je zahtijevala povišice za vozače, kao što u Brnu nude bonus u vrijednosti tri mjesečne plaće. Radnici Škode su prosvjedovali kako bi im se plaće uskladile s ostatkom Volkswagena, a to su i dobili prije mjesec dana kada su im povećane plaće za 20 posto, a dobili su i bonuse kao i plaćene prekovremene sate.

No, radnika jednostavno nema. Iako je po broju nezaposlenih Češka bolja od Njemačke, nikako nije bolja po visini plaće koja je među najnižima u Europi i ne prati tržište.

- Biste li radili isti posao kao susjed u Njemačkoj, a za to bili plaćeni tri puta manje? – pita se Stredula.

Premijer Andrej Babiš obećao je povećati plaće zdravstvenim radnicima, učiteljima, ali i mirovine umirovljenicima. Krajem prošle godine svi državnim službenici dobili su povišice od 10 posto.

Češka inače, zahvaljujući dobrim reakcijama centralne banke koja je smanjila vrijednost domaće valute kako bi sačuvala izvoz, ima najstabilniju europsku ekonomiju u 2017. godini. U Češkoj jednostavno ima previše posla, pogotovo u automobilskoj industriji, a nedovoljno stanovnika pa ih vrbuju po cijeloj Europi.

S druge strane, Hrvatska ima, prema podacima za travanj, stopu nezaposlenosti od 11,5 posto, i također mora tražiti radnike izvan države. Prosječna plaća slična je onoj u Češkoj, gdje gotovo svi rade.
https://novac.jutarnji.hr/incoming/najs ... a/7415520/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Najstabilnija ekonomija u Europi napokon počela povećavati plaće jer nema dovoljno radnika

PostPostao/la admin » Sri svi 30, 2018 6:20 pm

30.5.2018.7:54
Zbog realnog rasta od preko pet posto godišnje, središnja banka smatra da će kompanije veće troškove prebaciti na potrošače i potaknuti inflaciju.
Plaće češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom da je Češka jedno od najstabilnijih europskih gospodarstava, za očekivati je da će se trend nastaviti i u idućim godinama.

No, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje. Od listopada do prosinca prošle godine prosječna plaća u zemlji dosegla je 31.646 kruna (1229 eura) što je nominalno osam posto više nego godinu ranije.

Ne radi samo tko neće
Prilagođene za inflaciju, plaće u Češkoj porasle su 5,3 posto, navodi Bloomberg. Rast plaća rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Europskoj uniji od 2,2 posto, koliko je zabilježeno u ožujku ove godine. Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila Škoda, prošlog je mjeseca dogovorio sa sindikatima povećanje primanja - uključujući bonuse i prekovremene sate - za 20 posto. Sindikati, naravno, pozdravljaju ovaj trend. Josef Středula, čelnik najveće udruge sindikata u Češkoj kaže za Bloomberg kako će plaće rasti i idućih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na Zapadu.
U srednjem roku, a svakako u sljedeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plaća od tri do pet posto godišnje", kazao je Středula. Dok troškovi rada u Njemačkoj iznose 34,1 euro po satu, a na razini EU 26,8 eura, u Češkoj se kreću malo iznad 11 eura. Međutim, ne rastu plaće samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u studenom vlada državnim službenicima povećala plaće za 10 posto, vlada je obećala uz veće mirovine i povišice liječnicima i nastavnicima. No, Češka si to može dopustiti za razliku od Rumunjske u kojoj plaće rastu 15 posto. Naime, Rumunjsku je Europska komisija upozorila zbog proračunske potrošnje, dok je Češka jedno od najstabilnijih europskih gospodarstava, a fiskalna pozicija jedno je od njezinih najvećih prednosti.

Bolji od Grka i Portugalaca
Porast životnog standarda u kojem su Česi već nadmašili Grčku i Portugal i približili se Španjolskoj odrazit će se na monetarnu politiku. Češka središnja banka (ČNB) više je puta napomenula kako će pregrijano tržište rada zahtijevati dodatne monetarne mjere kako bi se inflacija držala pod uzdama. Inflacija je ispod ciljane stope od dva posto, no veće plaće prisilit će kompanije da više troškove prebace na krajnje potrošače, kazao je u travnju Tomas Holob, glavni ekonomist ČNB-a.

Josef Středula ističe kako je stagnacija plaća neprihvatljiva. "Gospodarstvo se manje mora oslanjati na izvoz jednostavnijih proizvoda, kao što su automobilski dijelovi, i fokusirati se na napredniju tehnologiju i sofisticirane tipove proizvoda i odluka", smatra Středula. "Naš pritisak za rast plaća predstavlja najefikasniji oblik pritiska za tehnološku promjenu", smatra Středula.
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... nku-341406
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron