Potresna priča o Grahamu Bamfordu, Britancu koji se spalio zbog nas

Potresna priča o Grahamu Bamfordu, Britancu koji se spalio zbog nas

PostPostao/la Administrator » Pon ožu 05, 2018 2:20 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Gradsko vijeće Grada Sarajeva 14. marta odlučit će ko će dobiti Šestoaprilsku nagradu i ostala priznanja koje je Sarajevo dodjeljuje.

Mežu brojnim kategorijama, bit će dodijeljeno i posebno priznanje nazvano po hrabrom Britancu Grahamu Bamfordu.
Bamford se prije 25 godina u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na rat u BiH.
U arhivi Infobiroa pronašli smo tekst “Čovjek koji se spalio zbog nas” autora Almira Panjete koji je objavljen u maju 2008. godine u magazinu Start.
Tekst prenosimo u cjelosti i bez intervencija.
Na ovom mjestu 29. aprila 1993. godine Graham Bamford spalio se i umirućim glasom poručo: Moramo pomoći djeci Bosne! – natpis je na maloj crnoj ploči koja stoji na travnjaku ispred zgrade britanskog parlamenta.
Osim teksta u The Guardianu te nekoliko sporadičnih slucajeva u bh. štampi, ovo je jedini pisani trag koji govori o plemenitom činu Britanca koji se u vrijeme najžešćih borbi u BiH i zločina u Ahmićima spalio kako bi skrenuo pažnju političara i poručio im da nešto moraju uraditi da spriječe rat.

Dosta je više stajanja po strani, dosta je ugljenisanih tijela u spaljenim kućama napisao je u oproštajnom pismu Graham i došao pred britanski parlament, u kojem je u toku bila rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini. Vidio sam čovjeka koji sjedi prekrštenih nogu odmah preko puta Parlamenta. Onda sam vidio kako se polio i spalio. Policajci koji su stajali preko puta pritrčali su da mu pomognu a nakon 15-ak minuta sletio je helikopter iz kojeg su istrčali bolničari, poprskali ga sprejem i pokušavali mu pomoći, ali ih je on tjerao od sebe posvjedočio je Nenadu Puhovskom, autoru filma “Graham i ja”, Billy Payne, kolporter koji je taj dan prodavao novine pred parlamentom.
“Sve se odigralo brzo. Vidio sam samo čovjeka u plamenu koji je vrištao”, prisjetio se događaja i Peter McHugh, student koji se taj dan također našao u blizini.
Pad u zaborav
Dan poslije britanske novine su izvijestile o događaju, objavljena je i smrtovnica u kojoj se najavljuje Grahamov posljednji ispraćaj u kapelici u Macclesfieldu na kojem su prisutni pozvani da, ukoliko žele, doniraju novac za Fond za djecu BiH.
Nakon toga Graham je pao u zaborav. Danas ga se sjete tek rijetki, članovi njegove porodice i nekolicina prijatelja koji se okupe pored table na godišnjicu spaljivanja. U državi za koju je Graham žrtvovao svoj život malo ko za njega zna, a tek rijetki entuzijasti iz nekoliko udruženja obilježe godišnjicu njegove smrti i u BiH.
Ove godine u Collegiumu Artisticumu (tekst pisan 2008. godine) održan je skup u znak sjećanja na njega na kojem se okupilo 15-ak ljudi. Okupljen je koordinacioni odbor za obilježavanje godišnjice njegovog žrtvovanja i podnesena građanska inicijativa da se na sljedeću godišnjicu u Sarajevu, izmedu Filozofskog fakulteta i zgrade Zajedničkih institucija na Marijin Dvoru, otkrije spomenik ovom plemenitom Britancu. Na sastanku je bio kipar Mustafa Skopljak i stavio nam se na raspolaganje za izradu spomenika.

http://pozitiva.ba/2018/02/26/prica-o-g ... oto-video/
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Vrati se na: sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron