Tržišna utakmica (market share) brandova u proizvodnji smartphona

Tržišna utakmica (market share) brandova u proizvodnji smartphona

PostPostao/la admin » Čet stu 26, 2015 3:54 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Tržište smartfona u 3. kvartalu 2015.g.:
Samsung i Apple u laganom padu, najveći udio drže “ostali”


Prema podacima TrrendForcea, u trećem kvartalu ove godine u svijetu je prodano 332 milijuna smartfona, što je 9-postotni porast u odnosu na kvartal ranije. Ipak, najveći igrači, Samsung i Apple, zabilježili su blagi pad. Tako je Samsung s 26,7% udjela kvartal ranije, pao na 24,6%, dok je Apple sa 15,4% pao na 13,7%. Iako su obje kompanije u ovom razdoblju zabilježile rast prihoda i dobiti, ipak su izgubili dio tržišta, i to zahvaljujući kineskim proizvođačima.

Treće mjesto je učvrstio Huawei, čiji je tržišni udio sa 7,5% porastao na 8,4%.
Iza njega se i dalje nalazi Xiaomi, koji drži 5,7% tržišta, koliko otprilike ima i Lenovo, s tom razlikom što je u zadnjem kvartalu povećao udio s 5,2% na 5,7%.

Svi ostali proizvođači zajedno zauzimaju 41,8% udjela, što je također porast u odnosu na kvartal ranije, kada je on iznosio 39,2%. Ovaj podatak zapravo pokazuje kako se tržište dodatno razvodnjava, jer se konstantno povećava i broj proizvođača.

Image
Image
http://mob.hr/trziste-smartfona-u-3-kva ... ze-ostali/

u 2. kvartaluSamsung prvi, Apple drugi, Huawei treći

Prema podacima kojima raspolaže istraživačka kuća TrendForce, Samsung je i u drugom kvartalu ove godine predvodio u prodaji smartfona, zauzevši 26,8% svjetskog tržišta. Zanimljivo je da je isti postotak zabilježen i u kvartalu ranije, tako da je promjena u odnosu na njega zanemariva. Apple kao drugoplasirani proizvođač zauzeo je 16,4% tržišnog udjela, što je za oko 4 postotna boda manje nego u kvartalu ranije.

Image
Image
Image
http://mob.hr/prodaja-smartfona-u-2-kva ... wei-treci/

Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Tomi Ahonen, bivši Nokijin manager i sadašnji analitičar tržišta,
Samsung je u prvom kvartalu 2015. godine s brojkom od 82,8 milijuna zauzeo prvo mjesto u globalnoj isporuci smartfona. Njegov ukupan udio na tržištu sada iznosi 24,3%.

Slijedi ga Apple sa 61,6 milijuna isporučenih iPhonea i 17,9% tržišnog udjela, dok je na
3. mjestu Lenovo sa 18,76 milijuna isporučenih uređaja, čime je zauzeo 5.5% tržiškog kolača.

4. je Huawei sa 17,5 milijuna uređaja i 5,1% tržišnog udjela.
Slijede LG, Xiaomi i ZTE, a zanimljivo je da su s Top 10 liste ispali Sony i Microsoft.

Image
http://mob.hr/samsung-i-apple-i-dalje-v ... ljestvice/


2013. - 2014.g.
Samsung gubi tržišni udio, Apple stagnira, a Kinezi rastu…

Samsung je još uvijek kompanija koja prodaje najviše smartfona, ali istovremeno bilježi i najveći pad tržišnog udjela u posljednje dvije godine. Naime, prema najnovijem izvještaju o istraživanju tržišta koju potpisuje TrendForce, Samsungov udio je sa 32,5% u 2013. pao na 28% u 2014 godini. Istovremeno su kineske kompanije Lenovo, Huawei i Xiaomi povećale svoje tržišne udjele, dok se Apple samo učvrstio na drugoj poziciji. Pad tržišnog udjela bilježi i Sony, dok je LG uspio ostvariti blagi rast.

Trendforce se u ovom izvještaju bavi i prognozama za 2015. godinu, po kojima Samsung i dalje gubi tržišni udio, s padom na 26,6%, dok bi Apple trebao zadržati sadašnji udio, zauzimajući 16,4% tržišnog kolača. Prema istim predviđanjima, Kineske kompanije su te koje će bilježiti dodatni rast prodaje, ali nešto manjom stopom nego do sada.
http://mob.hr/samsung-gubi-trzisni-udio ... ezi-rastu/
Image
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tržišna utakmica brandova u proizvodnji smartphona

PostPostao/la admin » Čet stu 26, 2015 3:59 pm

HTC objavio poslovne rezultate

Nakon pregleda poslovnih rezultata Applea, Samsunga, LG-a i Sonyja, vrijeme je da se osvrnemo na poslovanje još jednog bitnog igrača u mobilnoj industriji – tajvanskog HTC-a. Kompanija je u trećem kvartalu ove godine zabilježila prihod od 660 milijuna dolara. Nažalost, operativni gubitak iznosi 151 milijun dolara, što je zapravo poboljšanje naspram 224 milijuna iz prošlog kvartala, uglavnom zahvaljujući uvedenim rezovima i restrukturiranju. Kojom brzinom HTC pada, najbolje nam govore brojke iz prošle godine – kada je, u isto vrijeme, operativni gubitak bio “svega” 6.2 milijuna dolara.

Ukupna vrijednost tvrtke pala je na 4.2 milijarde dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 5.1 milijardu dolara.

Navala sve boljih i jeftinijih kineskih uređaja pogodila je sve veće igrače u mobilnoj industriji, a HTC je primio možda i najveći udarac. Tvrtka je nedavno predstavila model One A9 u kojeg ulažu velike nade, a dizajn će poslužiti kao inspiracija za nadolazeće flagship modele te uređaje iz Desire serije mobitela.

HTC je jedan od pionira proizvodnje pametnih mobitela, a sve do nekoliko godina unazad, redovno se nalazio među prvih pet proizvođača pametnih mobitela. Ako vas zanima više o HTC-u, preporučujem tekst kolege Dejana pod nazivom: “HTC – S Tajvana s ljubavlju”.
http://mob.hr/htc-objavio-poslovne-rezultate/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tržišna utakmica brandova u proizvodnji smartphona

PostPostao/la admin » Čet stu 26, 2015 4:00 pm

Sony objavio poslovne rezultate, gube na Xperijama, zarađuju na kamerama

Gubitke stvaraju uređaji iz Xperia serije tableta i mobitela. Sonyjev mobilni odjel tako je jedini u kompaniji poslovao s operativnim gubitkom (172 milijuna dolara), dok ukupni prihodi iznose 2.33 milijarde dolara. Prodaja Xperija uređaja pala je za 15.2 % u odnosu na prošlu godinu.

Srećom, Sony dobro zarađuje na drugim frontovima, posebno pri proizvodnji senzora za kamere (popularni Exmor senzori), čiji kupci su velike kompanije poput Applea, Samsunga i dr. Ovaj odjel zabilježio je porast operativne dobiti od 16 % u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnjom dijelova za kamere, Sony je zabilježio prihod od 1.5 milijarde dolara, s profitom od 215 milijuna dolara.

Ukupno, Sony je prijavio prihode od 15.8 milijardi dolara te profit od 280 milijuna.
http://mob.hr/sony-objavio-poslovne-rez ... -kamerama/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tržišna utakmica brandova u proizvodnji smartphona

PostPostao/la admin » Čet stu 26, 2015 4:02 pm

LG u trećem kvartalu ostvario dobit od 106 milijuna dolara, isporučeno 14,9 milijuna smartfona

LG electronics je upravo objavio financijske rezultate za treći kvartal ove godine, iz kojeg je vidljivo da je ostvario dobit od 106,7 milijuna dolara. Zabilježen je rast prodaje od 0,7% u odnosu na kvartal ranije, a operativna dobit je porasla na 251,5 milijuna dolara.

Najveću operativnu dobit ostvarila je kompanija LG Home Appliance & Air Solution (kućanski aparati i klima uređaji) – 210,1 milijuna dolara, što predstavlja porast od ča 420% u odnosu na isti kvartal godinu ranije.

Zahvaljujući dobroj prodaji UHD i OLED televizora, kompanija LG Home Entertainment prijavila je prihod od 3,67 milijardi dolara, što predstavlja porast od 9% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Kompanija LG Mobile Communications isporučila je 14,9 milijuna smartfona, što predstavlja porast od 6% u odnosu na prethodni kvartal.
http://mob.hr/lg-u-trecem-kvartalu-ostv ... eno-149-m/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tržišna utakmica brandova u proizvodnji smartphona

PostPostao/la admin » Čet stu 26, 2015 4:09 pm

Huawei uživa veliku popularnost na europskom tržištu

Huawei je u Europi pretekao velikane poput Sonyja, HTC-a, Motorole i LG-a, te se našao na drugom mjestu po popularnosti, odmah iza Samsunga koji je zaposjeo tron. Ovi podaci odnose se na pet najvećih europskih tržišta – Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Italiju i Španjolsku.

Za popularnost u Europi najviše su zaslužni uređaji iz Honor serije, zanimljivih specifikacija ali i realnih cijena. Ovi mobiteli će među prvima dobiti nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow, i to već u veljači sljedeće godine (Honor 4C, Honor 4x, Honor 6, Honor 6 Plus i Honor 7). Treba spomenuti i početak prodaje Nexusa 6P te sutrašnje predstavljanje moćnog Kirin 950 čipseta, a s nestrpljenjem se očekuje i kraj mjeseca, kad bi trebao biti predstavljen Mate 8, sljedeći flagship. Bez imalo sumnje, Huawei odlučno gura naprijed.
http://mob.hr/huawei-uziva-veliku-popul ... m-trzistu/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5672
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Sljedeće

Vrati se na: Mobiteli

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron