Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

Re: Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

PostPostao/la admin » Pon tra 15, 2019 8:13 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Rast plata u Hrvatskoj među najvećim u EU

Hrvatska je prošle godine bila među članicama EU s najvećom dinamikom rasta plata u privredi, jer je bruto cijena satnice porasla 8,2 odsto, dok je u EU bila veća za 2,7 odsto, a u eurozoni 2,2 odsto, podaci su Statističke agencije EU (Eurostat).

Veće stope rasta bruto cijene rada u EU imale su Letonija 12,9 odsto, zatim Češka i Rumunija po 11,2 odsto, te Litvanija, 10,4 odsto.

Prosječna bruto satnica u hrvatskim preduzećima sa 10 i više zaposlenih, bez poljoprivrede i javne uprave, lani je iznosila 81,2 kune ili 10,9 eura, a godinu ranije 10,1 euro.

Rast plata u Hrvatskoj najviše održava nedostatak radne snage, što je posljedica masovnog iseljavanja stanivništva.

Prosječna bruto cijena satnice u EU lani je bila 27,4 eura, što je dva i po puta više nego u Hrvatskoj.

Međutim, postoje i velike razlike u cijeni satnica među članicama EU, pa je tako najveću bruto cijenu rada po jednom satu u EU od 43,5 eura imala Danska, a slijedi Luksemburg sa 40,6 eura, a najnižu Rumunija i Bugarska sa 6,9 odnosno 5,4 eura.
https://www.akta.ba/kapital/rast-plata- ... -eu/100652
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

PostPostao/la admin » Čet lis 03, 2019 11:59 pm

Velika Britanija bi uskoro mogla imati najveći minimalac na svijetu

Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, tj. satnica iznosi 8,21 funti (oko 18 KM). U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Javid najavio je da tamošnje vlasti nisu završile s povećanjem minimalca.
Utvrđujući krajnji cilj svog prethodnika Filipa Hammonda, Javid je obećao da će "završiti s niskom platom" do 2024. godine povećanjem minimalne plate na dvije trećine prosječne zarade.

Danas bi to značilo stopu od oko devet funti po satu, a Sajid Javid smatra da će se za pet godina raditi za 10,50 funti (blizu 24 KM). On se također obavezao da će se spustiti i starosna granica i da će se ovo odnositi i na radnike starije od 21 godine.
Interesantno je da britanska minimalna plata raste brže od drugih razvijenih zemalja, zbog čega se popela na međunarodnoj ljestvici minimalnih plata te bi uskoro mogla završiti i na samom vrhu, piše Economist.

Na tabeli koju je ovaj list objavio najveći minimalac u 2018. godini imala je Francuska, više od 60 posto prosječne plate, a slijede Australija i Velika Britanija, Kanada, Holandija, Njemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države.
https://www.klix.ba/biznis/velika-brita ... ook+status
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

PostPostao/la admin » Ned lis 06, 2019 7:28 pm

Svaki stanovnik Švedske u prosjeku godišnje zaradi oko 26 hiljada eura

Svaki stanovnik Švedske u prosjeku godišnje zaradi oko 287,06 hiljada kruna (SEK), odnosno 26,58 hiljada EUR, pokazuju podaci Agencije za statistiku Švedske.

Ipak, primanja se značajno razlikuju među gradovima u toj zemlji.

U saopštenju Agencije za statistiku se navodi da su najveće plate zabilježene u Danderydu, predgrađu Stokholma, gdje su prošle godine građani u prosjeku zarađivali 383,99 hiljada SEK godišnje ili 35,55 hiljada EUR.

U vrhu liste se nalaze još i predgrađa Tabi, Loma, Naka, Nikvarn i Lidingo, većina u blizini prijestonice Stokholma.

Najniža godišnja primanja su zabilježena u Haparandi, Ljusnarsbergu, Arjangu i Edi.

U saopćenju se skreće pažnja i na podatak da muškarci i dalje zarađuju daleko više od žena, ali jaz u primanjima polako se smanjuje.
https://poslovnenovine.ba/2019/10/06/sv ... jada-eura/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

PostPostao/la admin » Sri stu 06, 2019 9:00 pm

Kolike su zaista plate u Njemačkoj

https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com ... a-51118793

Uvriježeno je mišljenje da su u Njemačkoj plate visoke. To je i razlog zašto se mnogi odlučuju doći u ovu zemlju raditi i živjeti. No, koliko su one stvarno visoke? I koliko “uzme” država?

Kada u Njemačkoj pitate ljude kolika im je mjesečna plaća, dobit ćete odgovor o bruto, a ne neto iznosu. Ako uopšte dobijete odgovor, jer Nijemci to pitanje smatraju indiskretnim i nerado odgovaraju na njega.

Statistike, pak, govore da je prosječna mjesečna bruto plata u Njemačkoj 2018. iznosila oko 2.950 eura. Prosječna neto plata isplaćena zaposlenicima u Njemačkoj je, međutim, bila znatno niža, tačnije, 33 posto niža – i iznosila je 1.945 eura.

Iza tih više od hiljadu eura razlike između bruto i neto iznosa stoje davanja državi u vidu poreza i doprinosa za razna osiguranja.

Visina poreza koji se mjesečno odbija od plaće pritom ovisi o poreznoj klasi zaposlenika (1-6), koja, pak, ovisi o tome živi li u on bračnoj zajednici, je li samohrani roditelj, radi li njegov/a suprug/a, zarađuje li jedan bračni partner znatno više, radi li više poslova…
DW je ilustrovao razliku između bruto i neto plate na primjerima dva slučaja: za bračni par sa dvoje djece gdje jedan bračni partner zarađuje više od drugog i ima prosječnu njemačku platu od 2.948 eura mjesečno i za samca bez djece koji ima istu toliku platu.

Ocu ili majci dvoje djece će, nakon što mu se odbije
167 eura poreza,
215 eura (7,65 odsto) doprinosa za zdravstveno osiguranje,
274 eura (9,2 odsto) za penziono osiguranje,
36 eura (1,25%) za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i
45 eura (1,525%) za osiguranje za njegu u starosti –
na račun leći 2.209 eura.

Osobi koja živi bez bračnog partnera i nema djece, na računu na koji joj se uplaćuje mjesečna plata u bruto iznosu od 2.948 eura naći će se samo 1.944 eura, jer je porez koji mora da plati mnogo veći, navodi se u tekstu.

Osim toga, ona mora da plati i 22 eura poreza solidarnosti od kojeg su otac ili majka dvoje djece iz prethodnog primjera oslobođeni. Ako je pritom i član/ica katoličke ili protestantske zajednice, onda će joj na račun biti uplaćeno još 40-tak eura manje (crkveni porez).

Najbolje i najlošije plaćena zanimanja

Prosječna plaća je, međutim, apstraktni statistički podatak koji ne govori puno o tome koliko su dobro ili loše plaćeni zaposlenici u pojedinim branšama. Razlika između onih koji su na vrhu liste primanja i onih koji su na njenom dnu je ogromna.

Liječnici primarijusi zarađuju tako u prosjeku preko 120.000 eura godišnje, dakle, više od 10 hiljada eura bruto mjesečno, nešto manje menadžeri u trgovačkom i finansijskom sektoru, a 30-ak hiljada eura godišnje manje liječnici specijalisti – i to bez kadrovske odgovornosti.

Oni na začelju liste žale se da jedva spajaju kraj s krajem. Na neslavnom zadnjem mjestu je pomoćno osoblje u kuhinjama koje zarađuje u prosjeku manje od 2.000 eura bruto mjesečno, dok konobari i frizeri, odnosno frizerke, zarađuju tek nekoliko desetaka eura više, piše Deutsche Welle.

Među najlošije plaćenim zanimanjima su agenti u call-centrima, kuhari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, njegovatelji i vozači kamiona. Znatno nižu od prosječne njemačke plate imaju i medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i odgajatelji/odgajateljice u vrtićima.

Zakonski propisana minimalna nadnica
Njemačka je jedna od zemalja Evropske unije sa zakonski propisanom minimalnom platom po satu. Ona trenutno iznosi 9,19 eura.
Najvišu zakonski propisanu minimalnu satnicu ima Luksemburg (11,97 eura), a višu od Njemačke još četiri EU-članice: Belgija, Irska, Holandija i Francuska.

Najnižu minimalnu platu po satu imaju Bugarska (1,72 eura), Latvija (2,54 eura), Rumunija (2,68 eura), Mađarska (2,69 eura) i Hrvatska (2, 92 eura).

I ovdje se, naravno, radi o bruto iznosima.

Ako niste u privremenom ili stalnom radnom odnosu kao zaposlenik neke privatne firme ili javne ustanove s odgovarajućim ugovorom, već radite kao honorarac, onda ćete se morati sami pobrinuti za zdravstveno i druga osiguranja te izraditi poreznu prijavu i platiti državi porez.

Za to će vam najvjerojatnije biti potreban porezni savjetnik jer izrada porezne prijave nije baš lak zadatak u Njemačkoj.

Može vam se lako dogoditi i da vam upravo to savjetuju porezni službenici kojima se obratite s pitanjima o vašim poreznim obvezama i poreznoj prijavi.

A s poreznim vlastima u Njemačkoj nije se za šaliti pa se s poreznom prijavom ni u kojem slučaju ne smije “zabušavati”. Osim toga, njemački porezni sistem je vrlo složen i vrlo je vjerovatno da bi vam porezni savjetnik mogao pomoći ne samo da ispravno napravite svoju poreznu prijavu nego i da možda ne previdite koju poreznu olakšicu koju možete iskoristiti i koja bi mogla umanjiti vaš porezni dug.

Više od evropskog prosjeka, niže nego u Švicarskoj
Dakle, plate u Njemačkoj su znatno više od evropskog prosjeka, ali niže nego u Švicarskoj, Luksemburgu i Danskoj. To govore “gole” statistike i brojke. No, kada govorimo o visini plate, uvijek je važno promatrati i širi kontekst: koliki su troškovi života, prije svega hrane i stanovanja, kakva je situacija na tržištu rada, kako su plaćena pojedina zanimanja.

Korisno je, na koncu, znati i ovaj podatak: da je 2017. jedno njemačko domaćinstvo u prosjeku potrošilo 2.517 eura mjesečno, od čega 897 eura samo na stan i režije, piše DW.

https://www.biznisinfo.ba/kolike-su-zai ... njemackoj/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Neto i bruto zarade/plate u zemljama Evrope, cijene i životni standard

PostPostao/la admin » Sri stu 27, 2019 6:51 pm

Cijene namirnica u BiH, Austriji i Hrvatskoj – evo kakve su zaista razlike

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini u septembru ove godine prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosila je 916 KM, dok je u istom periodu u Hrvatskoj isplaćena prosječna plaća u iznosu od 6.418 kuna, tačnije 1.658 KM, prenosi Faktor.ba.

U Srbiji je prosječna plaća iznosila 53.698 dinara, što je oko 873 KM,
dok je u Sloveniji prosječna plaća iznosila 972 eura, što iznosi oko 1.901 KM.

U Njemačkoj prosječna plaća iznosi 1.890 eura, oko 3.696 KM,
a u Austriji 1.999 eura, blizu 3.909.

Uzimajući u obzir iznose plaća u BiH i zemljama regiona, te u zemljama Evropske unije, uporedili smo i cijene artikala koji su skoro pa nezaobilazni u svakom domaćinstvu.

Pet žena iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije, zamolili smo da obave kupovinu i da nam kažu koliko im je novca bilo potrebno za pet artikala koji se često, ako ne i najčešće kupuju u domaćinstvima – mlijeko, ulje, šećer, kafa i čokolada.

U Austriji je za kupovinu tih namirnica potrošeno 15,52 KM, u Njemačkoj 13,09 KM, dok je pet namirnica u Srbiji plaćeno 15 KM. U Hrvatskoj je za tu istu kupovinu bilo potrebno izdvojiti 12,21 KM, a u BiH 11,80 KM.

Tokom kupovine nastojale su birati samo artikle na akciji, te su snižene u odnosu na cijenu inače, kada se ti proizvodi ne nalaze u promotivnim katalozima. Nastojale su i da kvalitet artikala bude sličan, ako ne i isti, pa da se cijene mogu realno uporediti, piše Faktor.

Iako je životni standard u Njemačkoj i Austriji, pa i Sloveniji puno veći, cijene artikala nisu puno skuplje u odnosu na BiH i Srbiju gdje i prosječna plaća iznosi puno manje u odnosu na ove države.

Image

http://tip.ba/2019/11/27/cijene-namirni ... a-razlike/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Ekonomija Evrope i svijeta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron