Da li Amerikanci, Nijemci i Britanci kroje novi Balkan ?

Da li Amerikanci, Nijemci i Britanci kroje novi Balkan ?

PostPostao/la admin » Pet lip 12, 2015 7:34 am

windows7sevn.org Facebook Share
Amerika, Njemačka i Britanija, ključne zemlje evroatlantskog partnerstva, ovih dana s novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka.

Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumijeva približavanje i, naposljetku, ulazak u EU, s razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom. Ali i forsiranje procesa s kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, „pacifikacija srpskog nacionalizma“, ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i „zadovoljni Albanci“ u svim državama u kojima žive.

Upravo naš region je, kako primjećuje Ivan Vejvoda iz „Maršalovog fonda“, ostao posljednji nedovršeni posao Zapada. Srbiju u julu očekuju dva ključna događaja: posjeta najmoćnije žene svijeta Angele Merkel Beogradu 8. i 9. jula i obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici dva dana kasnije.

Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsjednika RS-a Milorada Dodika i ne sprječava jačanje centralnih institucija BiH. Drugim riječima, potpuno slabljenje Republike Srpske.

Osim u Beograd, kancelarka ide i u Tiranu i Sarajevo. Od premijera Albanije Edija Rame zahtijevat će da smiri nacionalistički i islamski radikalizam Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, a da sa Srbijom radi na unapređenju odnosa. Bosance će upozoriti da je krajnje vrijeme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamjene radom na putu ka EU. A Nijemci će podržati ustavne promjene i dalje slabljenje RS-a.

Njemačka je, kao ekonomski najjača članica EU, oko 2012. preuzela brigu nad zapadnim Balkanom što sprovodi u tešnjoj saradnji sa SAD. Svoj doprinos daje i Britanija koja je odlučila da u Savjetu sigurnosti UN „sponzoriše“ rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija bi trebalo da bude usvojena uoči obilježavanja dvije decenije od tog zločina.

Postoji vjerovatnoća da će Srebrenica, kao simbol najvećeg stradanja Bošnjaka, biti okidač za udar na RS. Jer, dok je Srbija na, čini se, nepovratnom putu ka EU, Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka ukazuje na to da su upravo RS i njen vođa Milorad Dodik ostali posljednje uporište „srbijanskog nacionalizma“ na Balkanu, piše Blic.

London priznao

Britanska vlada je jučer potvrdila u Vijeće sigurnosti UN radi na usvajanju rezolucije o Srebrenici. Kako je saopšteno, tekst se još usaglašava „s partnerima“ u UN. Prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je jučer da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namjerama u vezi s tom rezolucijom. Dačić je rekao da je zamolio britanskog ambasadora da Velika Britanija informiše Srbiju o svojim namjerama.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/182109/analiz ... hf4lk.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju