Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:42 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bruxelles, 09.03.2006. - Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic izjavio je danas u Bruxellesu da tuzba koju je nasa zemlja podnijela Medjunarodnom sudu pravde u Den Haagu protiv Srbije i Crne Gore nije usmjerena protiv srpskog naroda i dobrih prijateljskih odnosa dvije zemlje. "Ne postoji pojedinac u Bosni i Hercegovini koji moze razgovarati o bilo kakvim vansudskim poravnanjima u vezi sa tuzbom Bosne i Hercegovine", rekao je Tihic poslije razgovora sa predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovicem.

Izvor


Deen Haag 8. Mart 2006

Bh. pravni tim zavrsio prvu rundu iznosenja argumenata

Pele: Cilj BiH nije pohlepa nego istina o genocidu koju dugujemo zrtvama, BiH nije precizirala odstetni zahtjev jer smatra da to treba biti predmet diplomatskih i ekspertskih pregovora dvije strane * Postoji gradjanska odgovornost za pocinjene grozote

Pozivajuci Medjunarodni sud pravde da "jasno razgranici pojmove drzavne odgovornosti i kolektivne krivice", profesor Tomas Frenk (Thomas Franck) jucer je, u zakljucku prve runde iznosenja argumenata pravnih zastupnika BiH, posebno naglasio da utvrdjivanje odgovornosti Srbije i Crne Gore ne znaci "da je svaki pojedini gradjanin te drzave kriv za genocid".

- Medjutim, nastavio je Frenk, njihova je drzava svjesno vodila, pomagala, obucavala, naoruzavala, oblacila, placala i inspirisala one koji su pocinili genocid. Iako mnogi od njih ne dijele krivicu pocinioca, svi oni dijele gradjansku odgovornost da priznaju grozote koje su pocinjene u njihovo ime i pomognu da se zalijece rane.


Odgovor Labusu

Prije profesora Frenka, njegov kolega u zastupnickom timu BiH, kako prenose agencije, profesor Alen Pele (Alain Pellet) govorio je o tome na koji bi nacin SCG trebala pomoci zalijecenju rana genocida.

Negirajuci izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa da tema haskog procesa nije genocid vec "100 milijardi dolara", Pele je naznacio da je cilj "sudski utvrdjena istina o genocidu, koju dugujemo zrtvama" i da ga BiH "nije pokrenula iz pohlepe".

On je kazao da BiH nikada nije precizirala svoj odstetni zahtjev jer smatra da to treba biti predmet diplomatskih i ekspertskih pregovora dvije strane, nakon sto sud proglasi Beograd odgovornim za genocid pocinjen u BiH. Ti pregovori trebali bi biti vodjeni "u dobroj volji" i "bez odugovlacenja", a ukoliko za godinu ne urode plodom,
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:42 pm

BiH bi se, rekao je Pele, obratila sudu da on odredi visinu kompenzacije.

Govoreci o drugim posljedicama koje proizlaze iz odgovornosti drzave, Pele je istakao da je Medjunarodni sud nadlezan da od SCG trazi "garancije da nece ponoviti genocid".


Velicanje Mladica

Bosna i Hercegovina, rekao je francuski profesor, "ima, nazalost, dobre razloge da vjeruje da bi se to moglo ponoviti i zato trazi takve garancije". Kao dokaz da SCG ne kaznjava odgovorne za genocid i da je posljedica toga negiranje da je genocid i pocinjen, francuski pravnik je naveo da je na nedavnom mitingu u Beogradu oko 10.000 radikala klicalo bivsem komandantu vojske bosanskih Srba i optuzenom za ratne zlocine, generalu Ratku Mladicu, koji "zivi u Beogradu, a srpske vlasti odbijaju ga uhapsiti".

Pele je dodao da su partije bivseg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Milosevica (Socijalisticka partija Srbije - SPS) i lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Seselja na proslim izborima u Srbiji osvojile cetvrtinu glasova, a da su ucesnici nedavne tribine na beogradskom Pravnom fakultetu tvrdili da u Srebrenici nisu ubijeni bosnjacki civili, vec vojnici. Tim SCG pocinje svoju odbranu

U Medjunarodnom sudu pravde u Hagu za danas je zakazano izlaganje odbrane, cime ce otpoceti prvi krug sedmodnevnog usmenog iznosenja dokaza i odgovora pravnog tima Srbije i Crne Gore. Svicarski profesor Luidji Kondoreli u svom obrazlozenju naveo:

Savjet SCG vec djelimicno priznao odgovornost za masakr u Srebrenici. Clan bh. tima citirao deklaraciju u kojoj stoji da su "oni koji su ubijali u Srebrenici i koji su naredili i organizirali taj masakr" predstavljali "nedemokratski rezim terora i smrti!"

Zastupnici BiH tvrdili su jucer pred Medjunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu da je Savjet ministara Srbije i Crne Gore (SCG) u julu 2005. godine "djelimicno priznao" odgovornost drzave za masakr u Srebrenici, a time i za genocid nad nesrbima pocinjen u BiH.

Dokazujuci tu tvrdnju, svicarski profesor Luidji Kondoreli (Luigi Kondoreli) citirao je iz deklaracije kojom je Savjet ministara SCG osudio masovno ubistvo srebrenickih Bosnjaka u julu 1995. godine da "oni koji su ubijali u Srebrenici i koji su naredili i organizirali taj masakr nisu predstavljali ni Srbiju, ni Crnu Goru, nego jedan nedemokratski rezim terora i smrti".

Ocjenjuci da je ta izjava bila "korak u dobrom smjeru", on je sugerirao da je ona i "dovoljno konkretna da priznaje da je masakr bio naredjen od prethodnih vlasti, odnosno organa drzave". Podsjetio je da je Haski tribunal presudio da je u Srebrenici pocinjen genocid.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:43 pm

Savjet osudjuje masakr i one koji su ga naredili - predstavnike nedemokratskog rezima terora i smrti. Ali, to je bila drzavna i medjunarodno priznata vlast i, po principu kontinuiteta, drzava snosi odgovornost za njena djela. Zato je prijedlog BiH da sud ovu izjavu uzme u obzir kao djelimicno priznanje - rekao je zastupnik BiH. Odgovorni jednako kao i Njemacka i Italija u Drugom svjetkom ratu

Danasnje demokratske vlasti u SCG, ocijenio je Kondoreli, snose odgovornost za zlocine prethodne vlade jednako kao sto su Njemacka i Italija bile odgovorne za zlodjela pocinjena u Drugom svjetskom ratu.

Izvor PBS


Den Haag, 07.03.2006. - Uvodnim izlaganjem clana bosanskohercegovackog pravnog tima Thomasa Francka danas je u Medjunarodnom sudu pravde u Den Haagu zavrsen prvi krug sedmodnevnog usmenog izlaganja tima nase zemlje u tuzbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Franck je od clanova Haskog suda zatrazio donosenje presude kojom ce biti nadoknadjena steta zrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, rijec je o historijskom zadovoljenju pravde, a ne samo o materijalnoj nadoknadi.

On je potcrtao jasnu razliku izmedju individualne i kolektivne odgovornosti za genocid pocinjen u nasoj zemlji. Uloga Suda u Den Haagu, kako je kazao, jeste da objasni ne samo odgovornoj strani u zlocinu vec i vladama sirom svijeta da postoji odgovornost drzave u zlocinu genocida i da tim vise ovaj sud ima punu nadleznost te moze odlucivati kada je drzava odgovorna za krsenje Konvencije o genocidu.

Franck je ustvrdio kako odgovornost drzave nije ekvivalentna odredjivanju kolektivne krivice, podsjetivsi da je taj pojam odbacen.

"Moze postojati licna odgovornost i drzavna odgovornost, a ne kolektivna krivica, i na tome insistiramo u suvremenom dobu u kojem zivimo. Nemoguce je okriviti cijeli narod za nedjelo jednog zlocinca ili vise njih, ili za zlocinacka djela koja je planirala ili pocinila njihova vlada", naveo je Franck i naglasio kako kolektivna krivica svih Srba za genocid ne dolazi u obzir.

Pitanje odgovornosti drzave za genocid dovodi se u pitanje i onda kada ta drzava uporno ne pokusava sprijeciti i obustaviti zlocine, te i u tom slucaju drzava potpuno preuzima odgovornost za krsenje medjunarodnog prava.

Franck je naglasio kako je sustina sudjenja odsteta zrtvama genocida. Svaka drzava koja nanese stetu drugoj drzavi mora biti dovedena u poziciju da nadoknadi tu stetu. Nadoknada stete mora biti takva da u najvecoj mjeri obnovi situaciju kakva je postojala prije zlocina ili kao da oni nisu ni postojali. "Drzava je svjesno i namjerno osmislila, pomogla, obucila, obukla, nahranila, finansijski podrzala i inspirirala sve one koji su pocinili genocid. Moramo uzeti u obzir enormnu kolicinu zlocina koji su pocinjeni u ime srpskog naroda. Pruzite nadu zrtvama genocida. Nijedna druga medjunarodna institucija ne moze preuzeti takvu vasu ulogu i u tome ne postoji alternativa", zakljucio je Franck. Sutra ce svoju argumentaciju pred Medjunarodnim sudom iznositi Srbija i Crna Gora.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:43 pm

Den Haag, 07.03.2006. - "Bosna i Hercegovina smatra da utvrdjivanje sume ratne odstete treba biti tema prijateljskih pregovora dviju strana u kojoj ce ucestvovati eksperti, a ne pravnici, a ti pregovori ne bi trebalo da traju beskonacno, vec se zasnivati na pravnim osnovama", rekao je pravni zastupnik Bosne i Hercegovine Alain Pellet u Medjunarodnom sudu pravde u Den Haagu na zavrsetku usmenog izlaganja bh. pravnog tima u tuzbi koju je nasa zemlja podnijela protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Pellet je naglasio da bh. strana ne trazi od Suda da precizira sumu nadoknade stete, jer ni visoka sudska instanca ni bh. pravna strana osobno ne raspolazu detaljima da bi sada mogle govoriti o visini sume. "To bi", kazao je Pellet, "s jedne strane trebalo da obuhvati svu pravnu stetu koja je primjenjivana na ovaj predmet i pocinjena u Bosni i Hercegovini, a s druge strane i pravne norme koje se ticu pitanja nadoknade ratne stete". Prema njegovim rijecima, integralna nadoknada pravnih steta se vrsi u vidu satisfakcije, odnosno nadoknade, sto znaci uspostavljanje situacije kakva je bila prije cinjenja krivicnih djela.


Utorak 7 mart 2006

Sulude teze iz Beograda

Tvrdnjom da je utvrdjivanje pravde opasnost po mir, beogradska politicko-intelektualna elita protivi se pravnoj verifikaciji historijskih fakata

Pravno-ekspertni tim Srbije i Crne na celu s Radoslavom Stojanovicem od sutra ce pred sudijama Medjunarodnog suda pravde u Hagu iznositi svoju argumentaciju kojom ce pokusati pobiti navode iz tuzbenog zahtjeva BiH kojim se zvanicni Beograd tereti za genocid nad nesrpskim stanovnistvom u nasoj drzavi.

Poznato je vec, Stojanovicev tim ce - po ko zna koji put - postaviti pitanje nadleznosti Suda za rjesavanje ovog medjudrzavnog spora. Iako je i njemu i svim ostalim clanovima beogradskog tima jasno da je nadleznost nesporna.

Insistiranje na pojasnjavanjima vec pojasnjenoga otkriva svu nemoc Beograda pred iznesenom argumentacijom tima BiH. Ova cinjenica, nesumnjivo, dobar je znak za pozitivan ishod tuzbe nase drzave.

Medjutim, nimalo dobar znak nisu silna upinjanja beogradske politicko-intelektualnescene u promoviranju teze koja granici sa zdravim razumom. Naime, vec izvjesno vrijeme - a posebno od trenutka kada je postalo jasno da ce se Sud prihvatiti posla u rjesavanju nase tuzbe - iz Beograda se moze cuti kako ce presuda biti stetna po stanje u regionu. Ide se i jos dalje pa se konstatira kako ce, u ovom slucaju, pravda biti opasnost po mir u regionu!? Te se BiH uvjeravalo kako bi najpametnije bilo da odustane od tuzbe.

U "slobodnom prijevodu" to bi moglo znaciti da se odustane od utvrdjivanja istine i pravde. Jer, i jedno i drugo moglo bi tesko pasti svima koji su bespogovorno sluzili fasistickom rezimu Slobodana Milosevica i njegovim ekspoziturama u BiH koje personificiraju Radovan Karadzic i Ratko Mladic.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:43 pm

I, onda, treba o svemu sutjeti kako ih se ne bi podsjecalo kakve su sve zlocine cinili. Suludo. Rijec suda samo je verifikacija historijskih cinjenica. Bez pravno verificiranih historijskih fakata tesko je graditi mirnu buducnost. A ne obrnuto, kako predlazu maltene svi javno eksponiraniji predstavnici beogradske politicko-intelektualne elite.

Husein ORAHOVAC


BH. PRAVNI TIM NASTAVIO IZNOSENJE
DOKAZA PRED ME?UNARODNIM
SUDOM PRAVDE PROTIV SRBIJE
I CRNE GORE ZA AGRESIJU I GENOCID


Den Haag, 06.03.2006. - 5. dan sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde

Na pocetku prijepodnevnog izlaganja zastupnickog tima Bosne i Hercegovine pred Medjunarodnim sudom pravde u Haagu, pravna zastupnica Magda Karagijanakis opisala je obrazac prema kojem su dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore ucestvovali u ratnim operacijama u nasoj zemlji. Karagijanakis je, temeljeci svoje tvrdnje na odlukama Vlade Srbije, izjavila da su se takve dobrovoljacke jedinice nalazile pod direktnom komandom Ministarstva unutrasnjih poslova, Drzavne bezbjednosti i Vojske Jugoslavije. Primjer za to je jedinica Zeljka Raznatovica Arkana "Tigrovi", koja je bila sastavni dio Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, dok su dobrovoljacke snage Vojislava Seselja djelovale uz podrsku vlasti iz Beograda. Karagijanakis je citirala dva dokumenta Ministarstva unutrasnjih poslova bosanskih Srba iz jula 1995. godine, uoci i poslije napada na Srebrenicu, u kojima se paravojna formacija "Skorpioni" izricito pominje kao jedinica iz sastava Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.


Izvor PBS

Haag 03. 03. 2006. Cetvrti dan sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde

Karadzic je Milosevicu 1991. rekao da ce "muslimani nestati za mjesec"

U BiH silovano najmanje 12.000 zena * Seksualnom mucenju bili podvrgnuti i muskarci * Vaznost presuda Tribunala za Ruandu i bivsu Jugoslaviju

- Sarajevo ce pasti za jedan dan, bit ce 500.000 mrtvih, a muslimani ce nestati za mjesec. Oni ce biti
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron