Ovako bi izgledala mapa Evrope kada bi se ispunile želje separatista

Ovako bi izgledala mapa Evrope kada bi se ispunile želje separatista

PostPostao/la admin » Sri ruj 17, 2014 1:32 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Politička stranka Evropski slobodni savez objavila je kartu Evrope kojom su pokazali kako bi izgledao ovaj kontinent kada bi se separatistički pokreti izborili za neovisnost.

Škotski referendum se bliži, no veliki broj drugih evropskih zemalja se suočava sa sličnim problemima i mnogo je onih koji ne bi voljeli živjeti pod vlašću trenutnog "vladara".

Na mapi su prikazani dobro poznati Baskijski nacionalistički pokret koji se bori za neovisnost sjeverne Španije, te manje poznata Savojska liga koja podržava neovisnost Savojske regije u Francuskoj u kojoj živi 405.500 ljudi.

Prema ovoj mapi, Njemačka bi se odvojila od Bavarije u kojoj živi 12,5 miliona ljudi, a bavarski fenomen jača otkako su se priključili Njemačkoj 1871. godine.

Tu su i Venecijski nacionalisti čiji regionalni pokret promovira naslijeđe, tradiciju, kulturu i jezik Republike Venecije koja je postojala od 697. do 1797. godine, te je bila jedna od prvih modernih republika svijeta.

Velika Britanija ostala bi bez Škotske i Velsa, Španij bez Andaluzije, Katalonije, Galicije, a rascjepkane bi bile Italija, Njemačka, Holandija i Slovačka. Balkan nije uzet u razmatranje vjerovatno zbog prekompliciranih odnosa, samo su odvojili Rijeku od Hrvatske bez objašnjenja.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ovako ... /140917068

Slika
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5785
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju