1850. Zemljopis i poviestnica Bosne, Ivan Franjo Jukić

1850. Zemljopis i poviestnica Bosne, Ivan Franjo Jukić

PostPostao/la bosniaque » Sub srp 06, 2013 6:45 pm

windows7sevn.org Facebook Share
U svom djelu Zemljopis i poviestnica Bosne Ivan Franjo Jukić piše o narodnosnoj strukturi stanovništva u Bosni u to vrijeme. I Jukić nam kaže da su stanovnici Bosne Bošnjaci, koji su ogranak južnoslavenske ili ilirske grupe naroda, uz romsku (Cigani), jevrejsku (Čifuti) i nizamsku manjinu.

U Bosni je jedan narod i to Slavjanski, koi je u Europi najveći. Bošnjaci su ogranak ovog velikog stabla i spadaju medju pleme Ilirsko - južnoslavjansko.


Ovaj dio je značajan jer Jukić kaže da su stanovnici Bošnjaci koji pripadaju južnoslavenskom plemenu. Dakle, nema nikakvih ni Srba ni Hrvata tada u Bosni.

Bosna je jedina turska deržava, koja je čista ostala sasvim od turskog jezika, kako po selima tako i po varošima, drugi se jezik osim bosanskog negovori, najveća turska gospoda samo onda turski govore, kad su kod Vezira...


Jukić sasvim jasno kaže da se u Bosni ne govori drugi jezik osim bosanskog. Ovo je naravno jedan od najznačajnijih spomena bosanskog jezika iz ovog vremena.

Na 17. stranici se govori o vjerskom sastavu Bošnjaka, pa nas tako Jukić obavještava da u Bosni žive Kerstjani (katolici), Rišćani (pravoslavci) i Turci (muslimani). Za Turke kaže da slijede "lažljivog proroka Muhameda" i da se ispravno Muhamedovci zovu.

Sve navedeno se može pročitati ispod:

SlikaSlika
SlikaSlika
SlikaSlika

Naslovnica knjige:
"Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju."
Avatar korisnika
bosniaque
 
Postovi: 72
Pridružen: Ned tra 21, 2013 10:15 pm

Vrati se na: Historijski relevantni spomeni Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron