U poveljama bosanskih vladara vlasteli NEMA znaka krsta (A.Solovjev)

U poveljama bosanskih vladara vlasteli NEMA znaka krsta (A.Solovjev)

PostPostao/la admin » Uto ožu 05, 2013 4:13 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Naročito je upadljivo u bosanskim vlastelinskim poveljama što one NEMAJU simboličke invokacije, tj. ZNAKA KRSTA na početku teksta. Taj je znak uobičajen u srpskim poveljama i pismima, isto tako i u dubrovačkim, kroz cio 14. i 15.vijek.
Povelje koje bosanski vladari izdaju Dubrovniku, često nose taj znak, ali na poveljama izdatim vlasteli njega redovno NEMA. Znak krsta nalazi se samo na povelji koju je izdala banica Jelisaveta (br.5), ali taj izuzetak samo potvrđuje opšte pravilo. Ta je banica – kćerka kralja Dragutina i ugarske princeze, pravovjerna hrišćanka.
Ali sami bosanski vladari, kada izdaju povelje svojoj vlasteli, često pred predstavnicima «BOSANSKE CRKVE», izbjegavaju ZNAK KRSTA i ne spominju ga u zakletvi. Taj se običaj toliko ukorijenio kod bosanske vlastele da i kasnije, kada su kraljevi zvanično prišli katoličkoj crkvi, kada izdaju Dubrovniku povelje sa krstom, njihove povelje vlasteli ostaju BEZ KRSTA, čak i posljednja povelja kralja Tomaša iz 1459. g.
U odnosima sa Dubrovnikom bogumili pristaju na kompromis i stavljaju znak krsta, ali markantno je što najstarije baštinske povelje Dubrovniku opet su BEZ tog znaka(Stefana II 1333.g., Radića Sankovića 1391. i 1399.g., kralja Ostoje 1399.g. i kralja Stefana Ostojića 1419.g.) Ova konstatacija ima značaj za rasvjetljavanje pitanja o bogumilstvu


!
kliknuti na sliku radi uvećanja

88 invokacija.GIF

89  INTITULACIJA.GIF
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5781
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Povelje u srednjovjekovnoj Bosni

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron