Pozitivni primjeri BH ekonomije

teme koje se ne mogu srvstati u neki od gornjih podforuma

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned vel 10, 2019 11:34 am

windows7sevn.org Facebook Share
bosanski Agrokor

http://www.asgroup.ba/page.aspx?pID=4098

AS GROUP je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom.

AS GROUP posjeduje i razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Sjedište je u Tešnju, općini iz koje je čak 13 privatnih kompanija među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko godina u nizu AS GROUP zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u BiH.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih prozovoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brandova, kao što su Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Zlatni puder, Bosanski lokum, Jaro, Novi dan, Farmer, Trokutino, Jufka, Tajna, Petit biscuits, Lara, Praline, Duo, Štrudla, Imperijal, Tiru – Liru, Stampi, Milkent, Begova čorba, itd.

AS GROUP sačinjavaju:
prehrambeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet vel 14, 2019 8:08 am

Rekordni prihodi Euro – metala u prošloj godini

Euro – metali, kompanija kćerka Hifa Oil i lider na tržištu metala, u prošloj 2018. godini realizirala je do sada rekordan prihod od 50,2 miliona KM, što predstavlja rast od 12,3 miliona KM u odnosu na 2017. godinu.
Rekordan rast prodaje od čak 33 posto posljedica je ulaganja u proširenje skladišnih kapaciteta, proširenja asortimana i kvalitetnog servisa prema kupcima, navodi se u saopćenju za medije ove kompanije.

“Takođe, na rast prodaje uticao je i povoljan trend u oblasti metalskog sektora u BiH, i u Europi generalno. Posebnu pažnju kod kupaca na tržištu je izazvao naš ulazak u oblast usluge sječenja, tj. rezanja na CNC plazmi i gasnom rezaču, te sječenja na automatskim pilama. Radi se o sasvim novom segmentu u našem poslovanju. U 2019. godini ćemo nastaviti sa daljim ulaganjem u ovaj segment u smislu širenja naših kapaciteta i nabavke novih savremenih strojeva za obradu metala”, kazao je Jasmin Subašić, direktor kompanije Euro – metali, dodavši da je prošlogodišnjim rezultatima još više učvršćena liderska pozicija na tržištu metala u BiH.
Euro – metali su vodeći distributer proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije u BiH. Osnovu asortimana Euro – metala čine toplo valjani limovi u kvalitetu S235 i S355, hladnovaljani i pocinčani limovi, cijevi (šavne i bešavne), puni čelik (kvadratni, okrugli, plosni), nosači, ugaoni profili, specijalni čelik (čelik u kvalitetu), a pored toga kupcima nude i usluge sječenja na CNC plazmi s 3D glavom i gasnom rezaču, usluge sječenja na automatskim pilama, itd.

Trenutno posluju na tri prodajna mjesta: Doboj Jug sa sjedištem i centralnim skladištem, Sarajevo – Rajlovac i Mostar. Ukupna površina skladišnog prostora sa kojom raspolažu Euro – metali je cca 20.000 m2 zatvorenog i isto toliko otvorenog skladišnog prostora.
https://www.biznisinfo.ba/rekordni-prih ... oj-godini/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub vel 16, 2019 1:44 pm

Obuća iz "Progetti Bosnia" osvaja svjetsko tržište, šiju i za talijanski "Gucci"


Uprkos činjenici da su u relativno mladi u svom poslu, kompanija “Progetti Bosnia” d.o.o sa sjedištem u Razvojno-poduzetničkom centru u Lipnici trenutno u svoja dva pogona, onome u Lipnici i Gračanici upošljava preko 180 radnika.

Sve što proizvedu završi u izvozu i na policama svjetski poznatih brendova, među kojima je svakako jedan od najvećih – talijanski “Gucci”.

Dnevno se za ovaj brend u Lipnici i Gračanici sašije preko 300 gornjih dijelova obuće, a za brendove “Janet & Janet” i “Janet Sport” dnevno proizvedu od 500 do 600 gotovih modela, odnosno preko 50.000 pari po sezoni.I ovoj uspješnoj bosanskohercegovačkoj kompaniji svesrdnu podršku pruža Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

"U ovom trenutku pesimistična je slika kada je u pitanju radna snaga u Bosni i Hercegovni, tako da smo se više puta obraćali Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Prošle godine koristili smo sredstva namijenjena poduzetnicima, kako u ovom pogonu u Lipnici, tako i u Gračanici. Bilo je tu šest-sedam radnika za koje smo koristili ta sredstva", napominje Sulejman Kljunić, generalni direktor kompanije “Progetti Bosnia”.
https://www.akta.ba/vijesti/obuca-iz-pr ... cci-/98787
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri vel 20, 2019 11:35 pm

Prirodne bombone iz Tuzle

Image

Firma BUENO sa radom je počela prošle godine, a bavi se proizvodnjom zdravih grickalica, bezglutenskih grickalica i gumenih bombona, ali na bazi prirodnih boja.

Kako je za Oslobođenje kazao Emir Bulić, vlasnik obrta BUENO, na ideju da krene u proizvodnju zdravih grickalica došao je prošle godine i to prvenstveno želeći svojoj djeci obezbijediti nešto zdravo.

Kako je kazao, sredstva koja su dobili kroz LIR projekt su svakako dobrodošla, ali im je ovaj projekt pomogao i kroz jedan edukativni dio, odnosno prošli su obuku na koji način da naprave privlačan finansijski plan.

- Zahvaljujući mentorima, kroz ovaj projekt smo napravili odličan biznis-plan koji će nam koristiti u narednom periodu, kazao je Bulić.

Prema njegovim riječima, svu dosadašnju proizvodnju pokrenuli su i održavaju zahvaljujući sopstvenim sredstvima.

- Kroz kontakte i poznanstva malo smo se bolje upoznali sa ovakvom vrstom proizvoda, došli smo do recepta i uz pomoć naših tehnologa sve smo to usavršili tako da danas imamo tri proizvoda iz slatkog i četiri iz slanog programa, kazao je Bulić.

On je dodao da trenutno sarađuju sa lokalnim trgovinama, a svoje mjesto grickalice BUENA našle su i na policama tržnog centra Bingo, kako u Tuzli, tako i u Gračanici, Živinicama i Lukavcu i to na odjelu zdrave hrane.

Jedan od proizvoda koji se, možemo reći, izdvaja svakako su bezglutenske gumene bombone.

- Gledajući sastav svih gumenih bombona, vidjeli smo da su one pune kako vještačkih boja, tako i raznih emulgatora. Osmislili smo jedan zdravi recept, čemu svjedoči i naš slogan Prirodno vaša bombona, te naše bombone ne sadrže ni emulgatore, ni vještačke boje, niti gluten, kazao je Bulić, dodajući da sve potrebno za izradu ovih bombona nije teško nabaviti, ali je izuzetno skupo.

Naime, vještačka boja koja se inače koristi za ove proizvode košta 23 KM, dok je kilogram prirodne boje 300 KM.

- Svakako je da ovih sedam proizvoda neće ostati i naši jedini proizvodi. Mi smo proteklih dana boravili u inostarnstvu gdje smo razgovarali o mogućem širenju proizvodnje, istakao je Bulić, dodajući da je neophodno raditi na jačanju svijesti naših građana uopćeno o zdravoj hrani, pa i zdravim grickalicama.

Unapređenje usluga
Inače, firma BUENO posluje u JP RPC Tuzla-Inkubator Lipnica, a protekle sedmice su je posjetili šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je ovom prilikom kazao da Lipnica i služi za to da firma prvih šest mjeseci nikako ne plaća kiriju, a onda narednih šest mjeseci plaća 30 posto, pa se tako penje procent.

Projekat lokalnog integrisanog razvoja (LIR) finansira Evropska unija, a realizuje UNDP u BiH, provodi se u 21 gradu i opštini u Bosni i Hercegovini. LIR projektom se pomaže lokalnim vlastima da unaprijede svoje usluge i smanje troškove administracije, da investiraju u infrastrukturu i da rade na otvaranju novih radnih mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... zle-377698
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned ožu 03, 2019 6:27 pm

Tešanjska AS grupacija, koja je do prije desetak godina bila lokalna porodična firma, danas je najveća prehrambena industrija u BiH i na korak od ulaska u 5 najvećih u regionu, piše BiznisInfo

Ovaj put prevalili su zahvaljujući stalnim akvizicijama i velikim ulaganjima u preuzete kompanije.

Grupacija nije prezela od zalaganja imovine i uzimanja kredita, ali je svaku marku trošila namjenski – za razvoj proizvodnje i osvajanje novih tržišta, a u posljednje vrijeme sve više i za brendiranje.

Ova grupacija ne namjerava stati i nastavit će se razvijati krupnim koracima. Naime, Austrijska razvojna banka i AS Holding potpisali su u januaru ove godine ugovor o kreditnoj liniji od 10 miliona eura koji će omogućiti nove investicije i zapošljavanja. Ovim aranžmanom omogućen je dalji rast i razvoj proizvodnje.

– AS Holding je korak bliže cilju ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji – kazao je tada Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga.

Kako je sve krenulo
Inače, prvu trgovinu otvorili su daleke 1988, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom. Veliki uspon započeli su 2007. godine kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom. Riječ je o prvoj akviziciji u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu. Akvizicija je okončana 22. jula 2007, i tada je to odjeknulo kao senzacija.
Kako smo ranije pisali, drugi ključni momenat dešava se tri godine kasnije, kada AS preuzima visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini.
AS Group 2013. preuzima vodu Oaza, a potom slijedi prelomna godina, 2014., kada tešanjska firma preuzima sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Druga ključna godina je 2017, kada je preuzet krajiški gigant Agrokomerc, nakon čega su oživljeni brojni pogoni ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

Lansirali bosansku Nutellu
Da je preuzimanje Agrokomerca bio pun pogodak pokazalo se početkom ove godine, kada krem namaz Maza, koji je lansiran na tržište, pravi nevjerovatan uspjeh, i postaje prva prava konkurencija čuvenoj Nutelli.

Osim toga, AS je preuzeo Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara. Preuzet je kontrolni udio u Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM), te većinski udio u Solani, koja je također regionalni lider u svojoj branši.

Osim toga, AS grupacija posjeduje još nekoliko manjih kompanija.

Nema sumnje da će se AS grupacija nastaviti širiti i da će BiH imati pravog regionalnog prehrambenog giganta, koji će biti motor razvoja ukupne ekonomije.
https://www.biznisinfo.ba/od-lokalnog-b ... u-regionu/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost