Pozitivni primjeri BH ekonomije

hrvata, srba....

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri lis 03, 2018 8:05 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Najveći proizvođač sokova u BIH u novi pogon uložio 8 miliona KM
Stanić Beverages otvorio je novu modernu liniju za punjenje PET boca u tvornici u Kreševu s godišnjim maksimalnim kapacitetom do 100 miliona litara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 8 miliona maraka, a zahvaljujući novim kapacitetima Stanić Beverages će i dalje jačati izvoznu strategiju.

Na novoj PET liniji za punjenje trenutno će se puniti brand Juicy Fruits, no novi kapaciteti omogućavaju Stanić Beveragesu širenje i u druge kategorije osvježavajućih pića, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prijašnji kapacitet tvornice u Kreševu iznosio je oko 50 miliona litara, stoga će nova investicija postojeće kapacitete utrostručiti na 150 miliona litara. S obzirom na povećane kapacitete, tvornica u Kreševu moći će pratiti ekspanziju izvoza branda Juicy u zemlje CEFTE, EU i MENA regiju.

„Otvaranjem nove PET linije modernizirali smo proizvodnju, poboljšali kvalitetu, povećali kapacitete te finalizirali prvi ciklus investicija. Stanić Beverages kontinuirano ulaže u poslovanje, uvijek želimo biti prvi u kvaliteti i inovacijama te broj 1. u mislima naših potrošača. Uskoro krećemo i u novi investicijski ciklus koji ćemo započeti proširenjem postojećeg skladišnog prostora u vrijednosti od 2 miliona maraka s ciljem daljnjeg rasta prodaje na domaćem tržištu, na već otvorenim stranim tržištima, ali i novim inozemnim tržištima koje tek planiramo otvoriti u bliskoj budućnosti.“, izjavio je Svjetlan Stanić, vlasnik Stanić Beveragesa.

Stanić Beverages najveći je proizvođač sokova u BIH koji sljedeće godine slavi dvadeset godina postojanja branda Juicy.

Zahvaljujući strateškom vođenju branda i stalnom unapređenju kvalitete, Juicy sokovi se danas mogu pronaći na policama u svim zemljama regije, ali i u zemljama Evropske Unije poput Njemačke i Italije te na Bliskom istoku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji. Zahvaljujući snažnoj ekspanziji na nova tržišta, Juicy sada postaje i svjetski brand koji osvaja nove potrošače.
https://www.biznisinfo.ba/najveci-proiz ... iliona-km/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5775
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri lis 10, 2018 8:04 pm

Hifa Oil u četvrtak otvara najsavremenije terminale tečnih goriva na Balkanu

Hifa Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini u četvrtak 11. oktobra 2018. sa početkom u 12 sati u Zenici (Željezarska bb) priredit će svečano otvorenje najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu.
Nove Hifa Oil Naftne terminale svečano će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije, u prisustvu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, vlasnika i generalnog direktora Hifa Oil Izudina Ahmetlića, izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, te mnogobrojnih zvanica i gostiju, saopćili su iz kompanije.

Također, u okviru istog događaja bit će upriličeno i potpisivanje ugovora Hifa Oil i renomiranog turskog proizvođača prikolica Nursan Trailer o ekskluzivnom zastupništvu za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, a o čemu je javnost već obaviještena protekle sedmice.

Nursan Trailer je kompanija koja proizvodi cisterne po najvišim standardima, i njihove cisterne se već nalaze u voznom parku velikih svjetskih distributera nafte i naftnih derivata kao što su Shell i Total. Ugovor će potpisati Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursan Trailera Ahmet Toprakkale.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5775
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri lis 10, 2018 10:20 pm

10 banaka iz BiH među 100 najvećih u Jugoistočnoj Evropi

Deset banaka iz BiH nalazi se na listi 100 najvećih banaka Jugoistočne Evrope, što je za jednu više nego godinu ranije kada ih je bio devet, piše BiznisInfo. Riječ je o rangiranju banaka po ukupnoj aktivi koje vrši analitička kuća SeeNews.
Najveća banka iz BiH nalazi se na 32. mjestu u regionu, i to je UniCredit Bank d.d. Mostar sa aktivom od 2,6 milijardi eura i profitom od 45,8 miliona eura u 2017. Ova banka je napredovala tri pozicije u odnosu na prošlu godinu.

Druga iz BiH je Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo koja je nazadovala za dvije pozicije u odnosu na godinu ranije i nalazi se na 41. mjestu s aktivom od 2,1 milijardu eura i dobiti od 37,1 miliona eura.

Iz BiH su na listi još:
Nova Banka a.d. Banja Luka (66., lani 64.),
Intesa Sanpaolo Banka d.d. (75, lani 72),
UniCredit Banka a.d. Banja Luka (82, lani 80),
Sparkasse Bank d.d. Sarajevo (87 kao i lani) i
Sberbank BH d.d. (89, lani 93).

Tu su i
NLB Banka a.d. Banja Luka (90, lani 85),
NLB Banka d.d. Sarajevo (99 kao i lani), te na kraju
ZiraatBank BH d.d. koja je na 100. poziciji i novi je član liste, jer lani nije bila na njoj.


Inače, najveća banka u regionu Jugoistočne Evrope je rumunska Banca Comerciala Romana SA, sa ukupnom aktivom od 14,5 milijardi eura. Ova banka je lani ostvarila neto zaradu od 122,4 miliona eura.

Zanimljivo je da su među prvih deset tri hrvatske banke te jedna slovenačka. Tu je i jedna bugarska, dok su ove ostale među prvih deset iz Rumunije.Ovo je deset najvećih banka u Jugoistočnoj Evropi:

Banca Comerciala Romana SA Romania – aktiva 14,5 milijardi eura – (profit 122,4 miliona eura)
Zagrebacka Banka d.d. Croatia – aktiva 13,6 milijardi eura – (profit 111,7 miliona eura)
Banca Transilvania SA Romania – aktiva 12,7 milijardi eura – (profit 254,5 miliona eura)
BRD – Groupe Societe Generale SA Romania – aktiva 11,5 milijardi eura – (profit 296,2 miliona eura)
Privredna Banka Zagreb d.d. Croatia – aktiva 10 milijardi eura – (profit 192,1 milion eura)
UniCredit Bulbank AD Bulgaria – aktiva milijardi eura 9,7 – (profit 152,2 miliona eura)
Nova Ljubljanska Banka d.d. Slovenia – aktiva 8,7 milijardi eura – (profit 189,1 miliona eura)
UniCredit Bank SA Romania – aktiva 8 milijardi eura – (profit 69,8 miliona eura)
Raiffeisen Bank SA Romania – aktiva 7,7 milijardi eura – (profit 105,4 miliona eura)
Erste&Steiermarkische Bank d.d. Croatia – aktiva 7,6 milijardi eura – (profit 86,4 miliona eura)
Autor: BiznisInfo
https://www.biznisinfo.ba/10-banaka-iz- ... oj-evropi/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5775
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet lis 11, 2018 8:11 pm

OTKRIVAMO Evo ko je novi većinski vlasnik Solane Tuzla

Tešnjaci su proteklih dana preuzeli više od 30 posto dionica Solane. Kada se uzme u obzir manjinski udio koji odranije posjeduju, dolazi se do podatka da je sada u vlasništvu AS grupacije oko polovine vlasništva u tuzlanskom gigantu.

Na Sarajevskoj berzi je u utorak, 9. oktobra, prodat udio od 25,2 posto vlasništva u Solani, za oko 3,2 miliona maraka. Tada je prodato 127.906 dionica po prosječnoj cijeni od 25 KM.

Nekoliko dana prije toga, 4. oktobra, prodat je udio od 5,5 posto dionica Solane za 693.947 KM. Tada su prodate 27.773 dionice po sličnoj cijeni.
Kupac se na listi dioničara pojavio preko skrbničkog bankarskog računa, pa se nije moglo znati o kome je riječ.

No, kako smo rekli, BiznisInfo saznaje da je riječ o AS Holdingu, koji odranije posjeduje 16,45 posto dionica Solane. Ovaj holding, nakon posljednje kupovine, posjeduje ukupno 47,2 posto dionica Solane.

Osim toga, Tešnjaci preko firme AS doo Jelah-Tešanj odranije posjeduju još 2,9 posto dionica Solane.

Pretpostavlja da će AS Holding nastaviti s preuzimanjem dionica tuzlanske firme.
https://www.biznisinfo.ba/otkrivamo-evo ... ane-tuzla/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5775
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned lis 14, 2018 11:47 am

Dvije bh. firme među 100 najvećih u JI Evropi

Dvije bh. kompanije našle su se na novoj listi najvećih firmi u Jugoistočnoj Evropi (JIE) koju objavljuje ugledna medijsko-analitička kuća SeeNews. U 11. po redu godišnjem izvještaju, koji je objavljen danas, kompanije su rangirane po ukupnim prihodima u 2017. godini.
Elektroprivreda BiH je na 88. mjestu ove liste s prihodima od 590,6 miliona eura. Istu poziciju zauzimala je i prošle godine.
Kompanija Bingo jedina je privatna bh. firma na ovoj listi i nalazi se na 98. poziciji sa ukupnim prihodom od 531,8 milion eura, piše BiznisInfo.

Kako smo ranije pisali, Bingo je prošle godine prvi put ušao na ovu listu i tada je bio 99, što znači da je napredovao za jednu poziciju u najnovijem izvještaju. Zanimljivo je da je Bingo, kada se računa zarada, na 39. mjestu ove liste najvećih u JIE, sa dobiti od 37 miliona eura.

Dacia najveća u regionu
Inače, ukupni prihodi 100 najvećih kompanija u JIE dostigao je iznos od 113,7 milijardi eura, 12,5 posto više odnosu na godinu ranije. Čista zarada, odnosno profit, porasla je za 22 posto na 4,9 milijardi eura.
Proizvođač automobila Dacia, koja je u vlasništvu francuskog Renaulta, najveća je kompanija u JIE četvrtu godinu zaredom, a njeni prihodi su porasli za 11,62 posto na 5 milijardi eura.

Profit ove rumunske kompanije je porastao na 115,7 miliona eura sa 100,5 miliona.
Veliki napredak širom regiona ostvarile su kompanije koje su izvozno orjentisane, naročito one iz metalske industrije i proizvođači automobila i dijelova za vozila.

Naftne i gasne kompanije također su povratile dobar položaj, nakon što su prošle kroz težak period usljed pada cijena nafte na globalnom nivou.

Rumunija ima najviše kompanija na listi – 51. Slijede Slovenija sa 13, Srbija sa 12, Hrvatska sa 11 te Bugarska sa 10. BiH ima dva predstavnika a Makedonija jednog. Ostale zemlje nemaju kompaniju na listi 100 najvećih u regionu.

Prag za ulazak na listu povećan je na 515,5 miliona eura sa 464,7 miliona godinu ranije.

– Rast domaće potražnje i raspoloživog prihoda, stabilan priliv investicija i povoljno međunarodno okruženje, doveli su do bržeg rasta ekonomija Jugoistočne Evrope (JIE) u 2017, kao i do rekordnih prihoda najvećih regionalnih kompanija – navodi se u izvještaju.

Autor: BiznisInfo
https://www.biznisinfo.ba/dvije-bh-firm ... ji-evropi/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5775
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Genetička stuktura naroda ex YU i Balkana

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron