Pozitivni primjeri BH ekonomije

prije rimskog osvajanja Bosne na njenom tlu su živjela različita starosjedilačka plemena, konkretno u samom srcu Bosne, pleme Desitijata; Rimljani su za 6 vijekova svoje vladavine uglavnom romanizirali svo starosjedilačko stanovništvo koje kao i svugdje po Balkanu, u vrijeme dolaska Slavena susjedi, kao i sami Slaveni poznaju kao Rimljane/Romane

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub srp 07, 2018 12:15 pm

windows7sevn.org Facebook Share
U Živinicama prave vjetrogeneratore najveće moguće instalisane snage
Image

ELIN MOTORS Bosnia trenutno proizvodi svoj peti stator od 8,6 MW. To je najveća snaga koja se trenutno u svijetu koristi za proizvodnju električne enegrije iz snage vjetra. Firma iz Finske kupila ga je u Živinicama od Elin Motors Bosnia, firme koja još nijedan svoj proizvod nije prodala u BiH.
Elin Motors Bosnia od 2015. godine u Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta. Dio matične austrijske kompanije, Elin Motors Bosnia prvo je sklapala rotore i statore koji se ugrađuju u vjetrogeneratore. Sada zapošljavaju 150 ljudi, rotore i statore sami proizvode i ugrađuju a uskoro će iz njihovog proizvodnog pogona izaći i kompletno ovdje proizveden vjetrogenerator.

„Proizvodnja je počela u julu 2015. godine. Prvo smo radili kao dio kompanije Tracyc ali kako je raslo tržište i kako smo imali sve više narudžbi tako je postajalo logično da se proizvodnja vjetrogeneratora odvoji od ostalih poslova. Tako je nastao Elin Motors Bosnia“, kaže za BiznisInfo Adnan Halilagić, menadžer za upravljanje kvalitetom.

Firma je preuzela 33 radnika sestrinske kompanije a nakon što su 2015. kupili zemljište površine 10.000 m2 sa 4 000 m2 radnog prostora, u potpunosti su adaptirali i preuredili postojeću zgradu. Nastavili su sa investicijama pa je u pogon instalirana vakumska impregnacija čija se vrijednost mjeri u milionima a uspostavljeno je i područje za finalnu montažu i lakirnicu.

Prvi proizvod izašao je iz firme u decembru 2015. godine.
Bavimo se serijskom proizvodnjom vjetrogeneratora snage od 2,5 do 3,5 MW. Na početku smo sklapali komponente koje su dolazile iz Austrije, sada već sami proizvodimo komponente za kompletne vjetrogeneratore kao i same vjetrogeneratore. U pitanju su vjetrogeneratori snage od 2,5 do 3,4 MW, 660 volti, niskonaponski kliznokolutni generatori koji se upotrebljavaju za pogone u vjetrenjačama odnosno za proizvodnju električne energije iz vjetra“, pojašnjava Eldin Suljkić, menadžer za proizvodnju.

A broj kupaca koji osim matične firme kupuju direktno od Elin Motors Bosnia stalno raste. Na početku ih je bilo 2, sada ih je 5. Sljedeće godine, skočiće na osam.

Uz broj kupaca Elin Motors Bosnia podiže ljestvicu i kada je u pitanju kvalitet, snaga i sofisticiranost proizvoda.

„Ranije smo radili generatore maksimalno do 3,5 MW. Sada proizvodimo već peti stator snage 8,6 MW i to je trenutno najveći stator koji se koristi za proizvodnju električne energije iz vjetra, po pitanju veličine i snage. Naručio ga je kupac iz Finske“, kaže Adnan.

Iz firme sedmično izađe 8 do 9 gotovih proizvoda a svaki od njih težak je između 8 i 11 tona. Svi se transportuju u matičnu firmu u Austriju koja ih dalje distribuira kupcima a ilustracije radi recimo da se na jednom kamionu mogu transportovati dva generatora.

A koliko je proizvodnja zahtjevna, govori i činjenica da je u svaki stator ugrađeno 3.500 komponenti. Osim toga, u pitanju je serijska proizvodnja što znači da svaki proizvedeni primjerak mora biti identičan a 95 posto proizvodnje obavlja se ljudskom rukom.
Tehnologija igra ključnu ulogu kada je u pitanju energija vjetra. Sam razvoj mašine je ključan jer brzina strujanja vjetra je ista i vi na nju ne možete uticati kao što možete uticati na neke druge izvore energije kao što je npr. para ili sl. Razlika može biti samo u tome kako će mašina biti napravljena da energiju iskoristi na najbolji način. I zato smo mi ponosni što svake godine imamo sve više kupaca i što sve više dolaze direktno kod nas“, kaže Suljkić.

Kao logičan sljedeći korak, očekuju narudžbu da sami proizvedu kompletan vjetrogenerator. Kupci i zainteresovani partneri sa svih kontinenata, najjači u industriji energije, svakog mjeseca dolaze u poslovnu zonu Maline da se uvjere kako izgleda proizvodnja u firmi. Sve mora biti na vrhunskom nivou, svi standardi sigurnosti i kvaliteta moraju biti zadovoljeni.

No sve to nije bilo dovoljno da bi Elin Motors Bosnia kupce našao i u Bosni i Hercegovini.

Državni i privatni investitori koji u BiH grade vjetroelektrane nikada nisu ušli u Elin Motors Bosnia niti od ove firme zatražili ponudu.

„Naši investitori ne kupuju proizvode ovdje. Slali smo pisma interesa i nudili saradnju ali niko nam nikada nije odgovorio. Imali smo različite inicijative i prema državnim i prema privatnim firmama, ali nije bilo odgovora. Ne znamo zašto. Sve što se ugrađuje u vjetroelektrane koje se grade u BiH apsolutno se uklapa u naš proizvodni program. Ne vjerujemo da neko može biti cjenovno povoljniji od nas, pogotovo kada je u pitanju održavanje“, kažu nam u Elin Motorsu.

Dok se nešto ne promijeni, ostaje im da se bore na tržištu Japana, Finske, SAD-a…

https://www.biznisinfo.ba/u-zivinicama- ... ane-snage/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri srp 18, 2018 7:58 pm

Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

Gradačac je jedna od rijetkih opština u BiH koja bilježi veći izvoz od uvoza. Za to su zaslužne velike kompanije i izvoznici koji na području ove opštine zapošljavaju po nekoliko stotina radnika ali i mali preduzetnici po kojima je Gradačac poznat.

Naime, na 39.340 stanovnika Gradačac ima oko 1.300 registrovanih obrtnika, pa bi se moglo reći da je otprilike u svakoj desetoj kući otvorena po jedna radionica.

Iz jedne takve porodične radionice krenula je sa radom i firma Stroj Gradačac koja danas proizvodi mašine za izradu ALU i PVC stolarije kakve ne pravi nijedna druga firma na području od Njemačke pa sve do Turske.

– Počeli smo raditi 1984. godine kao obična alatnica. Malo pomalo iz garaže naše porodične kuće izlazili su sve složeniji proizvodi tako da smo danas jedna firma u ovom dijelu Evrope koja se bavi proizvodnjom ove vrste mašina. Najbliži proizvođač, kada se ide prema Zapadu, je u Njemačkoj, a sa druge strane u Istanbulu – kaže za BiznisInfo direktor Stroja Nermin Hećimović.
Sa proizvodnjom mašina koje se koriste za obradu, sječu i varenje materijala u PVC industriji Stroj je počeo prije 12 godina a danas godišnje proizvede između 80 i 129 kompletnih mašina.
– Sve se proizvodi po narudžbi a kupce imamo u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, kao i na domaćem tržištu – kaže Hećimović.
https://www.biznisinfo.ba/od-njemacke-d ... ndustriju/
Image
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sri kol 08, 2018 2:08 pm

Bogat i savremen proizvodni asortiman Bosnalijek izvozi na tri kontinenta

Uspješne kompanije ne moraju uvijek da budu iz velikih i razvijenih zemalja, a svojim poslovnim rezultatima to nam potvrđuje naša domaća kompanija Bosnalijek, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje i uspješnije prodajne rezultate, kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima.

U 2017. godini, Bosnalijek bilježi prihod od prodaje u iznosu od 153 miliona KM, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobit prije oporezivanja iznosila je 13 miliona KM, što je za 12 posto više od dobiti ostvarene u 2016. godini.

Ova bh. kompanija pozitivan trend nastavlja i na izvoznim tržištima. Na inostranim tržištima u 2017. godini Bosnalijek je ostvario rekordnih 107 miliona KM, odnosno 70 posto svog ukupnog prihoda od prodaje.

Bosnalijek svoj bogati i savremeni proizvodni asortiman izvozi na tri kontinenta i trenutno prometuje na 21 izvoznom tržištu, među kojima je i dalje najuspješnije tržište Ruske Federacije. Svoje proizvode trenutno plasira u Albaniju, Armeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Crnu Goru, Gruziju, Hrvatsku, Jemen, Kazahstan, Kosovo, Libiju, Makedoniju, Moldaviju, Rusiju, Sloveniju, Somaliju, Srbiju, Tursku, Turkmenistan, Ukrajinu i Uzbekistan.

Zahvaljujući promišljenoj strategiji, te ukupnom nastojanju i predanosti radu zaposlenih u Bosnalijeku, ova kompanija se razvila u pravcu svjetskog uglednog i priznatog proizvođača lijekova. Stoga ne čudi da su danas Bosnalijekovi proizvodi prepoznatljivi brandovi i nalaze se na tržištima Evrope, Azije i Afrike. Vodeći proizvodi ove kompanije su već duži niz godina Enterofuryl, Lysobact, Rhinostop i lijekovi iz kardiovaskularne linije proizvoda. Riječ je o veoma poznatim i zastupljenim proizvodima u svojm terapijskim grupama.

Vrijedno je još naglasiti da je Bosnalijek u 2017. godini uspješno okončao značajne projekte započete ranijih godina, prije svega, projekat izgradnje novog objekta Kontrole kvalitete u kojem su osigurani optimalni uslovi i vrhunska laboratorijska oprema, usklađena sa najnovijim tehnološkim dostignućima u farmaceutskoj industriji.

Također, značajno je istaknuti da je u drugoj polovini prošle godine Bosnalijek preuzeo udio u domaćoj kompaniji Pharmamed d.o.o, što je poticaj za daljnji razvoj ukupne farmaceutske industrije u BiH.
http://poslovnenovine.ba/2018/08/08/bog ... ontinenta/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Sub ruj 01, 2018 8:56 am

Načelnika Kalesije ‘slave’ u Bileći: Oživio je devastiranog giganta

Bilećka “Kovnica” nakon mnogo godina ponovo radi punom parom, a u nekadašnjem gigantu sada se proizvode vanjski i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju.
Radnici su uveliko zasukali rukave, kažu da su zadovoljni.

U dotrajalu i oronulu bilećku “Kovnicu” Sead Džafić je uložio oko dva miliona maraka. Sada se ovdje dnevno proizvede dvije i po hiljade ležajeva. Džafić kaže da je cilj milion!

“Imamo 35 zaposlenih, radimo u dvije smjene. Zadovoljan sam, zaposlenici su zadovoljni. Trudićemo se da zaista bude onako kako smo i obećali ovom gradu i ovim ljudima ovdje“, kaže Sead Džafić, vlasnik “Kovnice” Bileća.

Džafić je, inače, načelnik Kalesije i vlasnik firme Unis tok. Poznat je kao najbogatiji načelnik u BiH.

Radiće i treća smjena, pa će se i broj radnika u “Kovnici” povećavati, obećava vlasnik. Ovu fabriku danas je obišao i ministar Petar Đokić. Zajedno sa načelnikom Bileće ministar je obećao pomoć.

“Onaj ko spasava ovakav kolektiv zaslužuje snažnu podršku RS i Vlade i ja ću se potruditi da ta pomoć uskoro uslijedi ovom preduzeću. I njemu i preduzeću odnosno svima onima koji na ovakav način pristupe obnovi devastiranih ili zaboravljenih kapaciteta u RS”, obećava Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

“Šta god bude trebalo i što mogu, tu sam u svakom momentu da pomognem”, kaže Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća za ATV.

Poslije propasti nekadašnjeg bilećkog giganta iz hala je ukradeno što se moglo ukrasti, pa je “Kovnica” bila skoro pred rušenjem. Džafića to nije pokolebalo, kaže da je posebno zahvalan bilećkoj omladini koja mu je pomogla u čišćenju.

“Ovo je, ipak, bilo sve u rasulu, vidite i sami da dvije proizvodne linije teku i rade, punom parom se radi i, za sve skeptike, da vide da je “Kovnica” na pravom putu”, kaže radnik Milan Samardžić.

“Naporno i jeste i nije, sve zavisi od komada koje kujemo, zavisi od težine komada. U suštini je OK, dodaje radnik Igor Milićević za ATV.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet ruj 06, 2018 7:39 pm

TMD u Gradačcu otvorio još jednu fabriku za automobilsku industriju

U Gradačcu je danas otvorena još jedna fabrika koja će proizvoditi za automobilsku industriju. Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti najmanje četiri puta veći.
Jedan od najvećih izvoznika tuzlanskog kantona TMD Group otvorio je danas u Gradačcu svoj novi proizvodni pogon.

U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura posao je dobio 71 radnik. Sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.

Među kupcima su i neki od najznačajnijih proizvođača u svjetskoj automobilskoj industriji kao što je Benteler, njemački gigant sa prihodima blizu 8 milijardi eura i blizu 30000 zaposlenih u 40 zemalja svijeta.
“Nova fabrika radiće u potpunosti za automobilsku industriju. Sada imamo 71 zaposlenog u novom pogonu ali imamo velike planove za budućnost. Naš plan je da 2021. godine promet u novoj fabrici bude 55 miliona eura a to će naravno sa sobom donijeti i nova radna mjesta pa će u njoj prema našim procjenama 2021. godine raditi oko 300 ljudi”, kazao je za BiznisInfo direktor TMD Group Gradačac Adem Hanić.

Proizvodnja u TMD-ovim fabrikama obavlja se na najsavremenijoj opremi.
“Radimo na automatizaciji i optimiziranju procesa u fabrikama. Sva oprema ja automatizovana. U novom pogonu već je instaliran jedan robot a spremno ih je još 7”, kazao nam je Hanić.

Posjetimo, TMD Group Gradačac trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.
https://www.biznisinfo.ba/tmd-group-u-g ... u-fabriku/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Starosjedilačko romanizirano stanovništvo Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron