Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu 87 posto

Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu 87 posto

PostPostao/la admin » Pon sij 15, 2018 9:10 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Vanjskotrgovinska razmjena Tuzlanskog kantona bilježi konstantan rast i znatno je iznad bh. prosjeka s pokrivenošću uvoza izvozom od 87 posto. Metalna i hemijska industrija su vodeće.

Obim vanjsko-trgovinske razmjene TK-a za period od januara do novembra 2017. godine iznosio je dvije milijarde i osam stotina miliona KM. Vrijednost uvezene robe bila je jedna i po milijarda, a izvezene milijarda i tri stotine miliona.

U odnosu na prethodni period zabilježeno je povećanje uvoza za 16 posto i rast izvoza za 23 posto.
Pokrivenost uvoza izvozom u TK u ovom periodu iznosio je 87 posto, što je značajno iznad pokrivenosti u BiH i pokrivenosti u FBiH. Najveći rast vanjskotrgovinske razmjene je kod trgovine mineralnim gorivima i mazivima, te industrijskim proizvodima što je u skladu sa samom strukturom privrede, odnosno koncentracijom hemijske i metalne industrije na ovom području”, istakla je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić.

Najveći izvoznici su Šišedžam soda Lukavac, Gikil, Cimos, ALFE-MI , TMD i drugi. Dijelove za automobile i kamione proizvodi tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija. Najznačajniji vanjsko-trgovinski partneri za firme iz TK bile su zemlje Evropske unije i to Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska.

”Glavni kupci UNIS TOK-a su grupacije iz Njemačke, Italije, Rumunije i Francuske u domenu metaloprerade, a što se tiče drvoprerade također izvozimo 85 posto tih proizvoda”, naveo je direktor UNIS TOK-a Kalesija Mensur Hukić.

U Grupaciji poslodavaca TK-a kažu da jedino BiH nema stimulativne mjere za izvoz.

”Uvođenjem Zakona obaveznog plaćanja poreza na dobit izvoznici na prostoru FBiH ostali su bez ikakve podrške”, kazao je predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić.

Domaći izvoznici se na međunarodnom tržištu takmiče s firmama iz drugih, većih zemalja koje propisno stimulišu svoje izvoznike. Zbog razlike u stimulaciji sve im je teže održati se na inostranom tržištu.

http://www.biznisinfo.ba/pokrivenost-uv ... -87-posto/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija Federacije BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron