Ilirsko pleme Daorsi kratki opis tog plemena historija

uobičajeno je da se starosjedilačka plemena u Bosni prije dolaska Rimljana nazivaju ilirska, što je pogrešno i objašnjeno u zasebnim temama
ilirska plemena su se stvarno nalazila samo na području današnje Albanije i dijelu Crne Gore, i današnji Albanci su jedini njihovi potomci

Ilirsko pleme Daorsi kratki opis tog plemena historija

PostPostao/la Administrator » Uto pro 30, 2014 4:19 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Daorsi

Daorsi ili Daversi su ilirsko pleme koje je živjelo u dolini rijeke Neretve, na području današnje Hercegovine od 300. do 50. godine prije Krista.
Središte im se nalazilo u velikom utvrđenom naselju kod mjesta Ošanjići u blizini Stoca po imenu Daorson ili Daorsoi, Daorsum (grčki: ΔΑΟΡΣΩΝ). Smatra se da je grad Daorson osnovan u 4. stoljeću pr. Kr. na području naseljenom još u brončano doba. Veličina i očuvanost ovog grada navode na zaključak da je pleme bilo prosperitetno i u dobrim odnosima sa susjedima pošto nisu uočeni tragovi razaranja kao na sličnim mjestima. Pošto su imali bliske odnose sa Grcima i stalne trgovačke veze sa njima, preuzeli su grčki jezik i pismo i postepeno se helenizirali.
U jednom manjem objektu u Daorsonu pronađena je kovaonica novca s prigodnim alatima i matricama, te 39 raznih novčića (29 s likom kralja Ballaiosa iz 168. god. pr. Kr., te 9 s grčkim natpisom ΔΑΟΡΣΩΝ i likom lađe). Važnost novca je bila velika, značila je neovisnost plemena Daorsa, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Vrati se na: "Ilirska plemena" na Balkanu

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron