Ilirsko pleme Ardijejci etimologija imena i historija

uobičajeno je da se starosjedilačka plemena u Bosni prije dolaska Rimljana nazivaju ilirska, što je pogrešno i objašnjeno u zasebnim temama
ilirska plemena su se stvarno nalazila samo na području današnje Albanije i dijelu Crne Gore, i današnji Albanci su jedini njihovi potomci

Ilirsko pleme Ardijejci etimologija imena i historija

PostPostao/la Administrator » Uto pro 30, 2014 4:17 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Ardijejci
Ardijejci (Ardiaei, Vardaei), ilirsko pleme s južne obale Jadrana koje prvo među Ilirima osnivaju državu pod vodstvom kralja Agrona, na području od lijeve obale Neretve pa do Vojuše u Albaniji.
Stari Grci, a potom i stari Rimljani Ardijejce ili Ardijeje (Ardiaei/Vardaei) smatrali su jednim od najmoćnijih ilirskih plemena. Njihov prvobitni dom bio je prostor od desne obale Neretve (Narenta) uz jadransku obalu (pretežno područje koje danas zauzima južna Dalmacija) sve do Boke Kotorske, a po nekima su se graničili i sa drevnim skadarskim Ilirima Labeatima (Labeatae) i drugima. Bili su vrsni pomorci, a svoje vještine stekli su najprije upravo na rijeci Neretvi. Gradili su male i brze brodice, slične onima po kojima su bili poznati Iliri Liburni, od kojih su kasnije taj pomorski izum "pozajmili" Rimljani, kao što su od Ilira pozajmili i mnoge druge izume (npr. tuniku "Dalmatika" - vidi mozaik s prikazom Cara Justinijana u crkvi San Vitale u Ravenni). Neki drevni povijesničari smatraju da je ilirska kraljica Teuta rodom iz plemena Ardijeja, mada drugi pak tvrde kako je Ardijejac podrijetlom njen suprug, ilirski kralj Agron, uz kojeg se veže najprosperitetniji period ilirske povijesti.
Rimljani su ih opisivali kao gusare, ali poznavajući osvajačke porive drevnog Rima u to doba, kao i tendenciju da veličaju sopstvenu slavu i potcjenjuju druge narode, vrlo je moguće da su Rimljani pomorski otpor Ardijejaca i drugih Ilira interpretirali kao gusarstvo iz političkih ciljeva. Ako je suditi po drevnim izvorima, Iliri jesu bili gusari, i to nadaleko poznati, no upravo pod izgovorom "gušenja " ilirskog gusarstva Rimljani su i krenuli u osvajanje ilirskog teritorija, mada su to mogli riješiti možda i na drugi način.
Porazio ih je Servije Fulvije Flak (Servius Fulvius Flaccus) 135. pr. Kr. sa 10,000 pješaka i 600 konjanika u blizini poluotoka Pelješca, nakon čega se povlače u unutrašnjost. Kako ih je preostalo veoma malo morali su se pokoriti Rimljanima koji ih natjeraše na ratarstvo i zabranu gusarenja. Moguće je i da su se asimilirali u druga kontinentalna plemena ili zajednice plemena. Pored toga, kada drevni povijesničari pišu kako su Ardijejci bili gotovo "izumrli", možda nisu imali na umu doslovno značenje riječi, već izumiranje Ardijejaca kao gospodara istočne jadranske obale i jadranskog mora.
Osobno ime Ardian ili Ardijan upravo potječe od imena ovog plemena.

Etimologija
Strukturne jezičke sličnosti povezuju riječ Ardiaei sa riječima nekoliko indo-evropskih jezika. Tako na primjer postoji sličnost između naziva Ardiaei (Ardijeji, Ardijejci itd.) i albanske riječi "ardhja", što znači "dolazak", a koja je opet slična albanskoj riječi "(h)ardhija",("loza"), i predstavlja direktnu konotaciju na riječ "nasljednik".
S druge strane postoji i sličnost sa latinskim korijenom riječi "ard", iz kojeg je proizašlo niz riječi značenja "vatreno", "strasno" ili "žarko". Ipak, ono što je u jezičkom smislu najinteresantnije je veza između naziva Ardiaei, onako kako je zabilježeno u antičkim dokumentima i latinske riječi "Ardea", što doslovno znači "Čaplja". U prilog ovoj tezi ide i činjenica da se grad u dolini Neretve, što je upravo područje koje su nastanjivali starosjedioci Ardijejci zove "Čapljina". To otvara mogućnost da su Slaveni dolaskom na to područje preuzeli naziv mjesta od Rimljana, a upravo se jezikom ovih potonjih (Latinskim) može lako objasniti naziv ovog ilirskog naroda. S druge strane teoriju o latinskoj etimologiji naziva ovog ilirskog naroda (Ardiaei) podriva činjenica da se oni pominju, doduše u grčkoj formi, kao Ardiaioi, mnogo prije negoli su Rimljani mogli uopšte izvršiti bilo kakav uticaj na jezik Ilira, tj. mnogo prije nego su Rimljani zvanično okupirali teritorij nastanjen Ilirima. Tako Teopomp, grčki istoričar koji je živio oko 380. god. p.n.e. govori o sukobu izmedju Ardijejaca i Kelta (Kelti). Ardijejci se također pominju i u sukobu sa Filipom II (Filip II), ocem Aleksandra makedonskog (Aleksandar makedonski), koji ih nikada nije uspio pokoriti, uprkos mnogobrojnim napadima sa kojih bi se često vraćao nazad u Makedoniju sa priličnim plijenom.
Strabon, grčki historičar, geograf i filozof, navodi da su Ardijejce kasnije nazivali i Vardiaei (Geografija, knjiga VII.5). (Naziv Vardiaei možda se može dovesti u vezu sa nazivom rijeke Vardar, u Makedoniji što otvara još jednu mogućnost istraživanja u oblasti etimologije ovog imena.)Ono što je posebno bitno kada je u pitanju naziv Vardaei je činjenica da je ovaj naziv gotovo identičan grčkoj riječi "vardia", što znači "čuvar" ili "garda", a što nije za odbaciti kao moguće objašnjenje za porijeklo naziva Adrijejaca, obzirom da je drevni grčki jezik bio zapravo lingua franca tog vremena. To nadalje navodi na zaključak da bi grčki naziv za ovaj ilirski narod, Ardiaioi, mogao biti zapravo samo još jedna jezička varijanta naziva "Vardaei", a ovj potonji, naziv koji po ovoj teoriji potiče od grčke riječi" vardei". Naravno, to je samo jedna od nekoliko mogućih teorija koje otvaraju i mnoga druga pitanja na polju etno-jezičkog istraživanja.
Postoji još i keltska riječ "ardu", što znači "visok".
Lično ime Ardian ili Ardijan među Albancima potiče upravo od imena Ardijejaca.

Reference
1. Stipčević, Aleksandar: "Iliri-Povijest, život i kultura", Školska knjiga, 1989.
2. Wilkes, John: The Illyrians, Oxford University Press, 1992.
3. Radovi Alojza Benca
4. Radovi Prof. Envera Imamovića
5. Cabanes, Pierre: Iliri
6. Room, Adrian: BREWER'S Dictionary of Names, People, Places and Things
7. Wise; Terence: "Armies of the 2nd Punic War",
8. Axhanela (Adžanela), Ardian: poglavlje "Ethno-linguistic overeview of ancient Illyrian tribe names in Bosnia and Herzegovina" u autorovom članku Illyrian Bosnia and Herzegovina - An Overview, 2004, Qendra per studime Ballkanike/Centre for Balkan Studies/Centar za balkanske studije, Prishtine/Priština.

Ostala plemena

Sjevernu su Bosnu nastanjivali Mezeji Ardani su živjeli južno od Liburna, a Antiari su živjeli još dalje prema jugu. Druga ilirska plemena koje treba pomenuti su Labodi i Daorsi

Wiki
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Vrati se na: "Ilirska plemena" na Balkanu

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron