Strana 1 od 1

U toku slavenizacije ime Vlasi je GUBILO OZNAKU ETNIČKE GRUPE I DOBIVALO značenje privrednog zanimanja

PostPostano: Pet vel 01, 2013 12:45 pm
Postao/la admin
sa teme Anto Babić o Vlasima /ANU BH iz 1987.g./ link

Kad Su Sloveni zauzeli i konačno naselili najveći dio Balkanskog poluostrva, neizbježni su bili međusobni dodiri DVIJU ETNIČKIH GRUPA, neizbježna su, također, bila međuetnička prelijevanja i miješanja, praćena živim uzajamnim uticajima koji su, u dužem procesu, vodili do prevladavanja brojnije, slovenske etničke grupe i do postepenog SLAVINIZIRANJA romanskih Vlaha.
U toku ovog procesa njihovo IME GUBILO JE OZNAKU ETNIČKE GRUPE I DOBIVALO ZNAČENJE PRIVREDNOG ZANIMANJA i jednog naročitog oblika privređivanja, te su «vlasima» nazivani pripadnici stočarskih zajednica i njihovih starješina ili katuna bez obzira na njihovo DAVNO ETNIČKO PORIJEKLO.
U vremenu kada se Vlasi kao posebne cjeline stanovništva pominju na teritoriji bosanske države, oni se pojavljuju kao već odavno poslovljena masa stočara,
u kojoj se iz ranijih, PREDSLAVENSKIH vremena sačuvao samo poneki trag u toponimima, ličnim imenima ili u nekim tehničkim terminima.


!
klikni na sliku radi uvećanja

39.GIF

Re: U toku slavenizacije ime Vlasi je GUBILO OZNAKU ETNIČKE GRUPE I DOBIVALO značenje privrednog zanimanja

PostPostano: Ned vel 02, 2014 7:50 pm
Postao/la adilaf
:?: Kakva teza!
Ako je tako da su se svi stoćari zvali Vlasi , ja nisam nikada čula da se npr,stočari u katunima Podvelećja nazivaju vlasima, to su stočari muslimani, tako isto po čitavoj Hercegovini.Možda je to bila preksa prije islamozacije stanovništva u Bosni. Ćinjenica u osmansko doba nije bila presudna nacioalna pripadnost te se i nije pridavala velika paćnja izgradnji tog identiteta, pa tako niti kod Vlaha,Kasnije su po tome što su bili pavoslavne vjere proglaćeni Srbima. Do danas su oni izgubili taj osječaj pripadnosti osim joć male grupe Vlaha na jugu Srbije. Kod svih naroda na području Balkana u svim običajima i obredima pa i kod Bošnjaka prisutni su preuzeti običaji Vlaha u manjoj ili većoj mjeri,