Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

PostPostao/la admin » Pon srp 06, 2015 2:03 pm

windows7sevn.org Facebook Share
ministar Bajrović nije štedio: Novcem ministarstva kupio iPhone vrijedan više od 1.600 KM

Bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović krajem aprila donio je Odluku o kupovini iPhonea posljednje generacije čija je vrijednost više od 1.600 KM.

Odlukom o direktnom sporazumu s ponuđačem Univerzalno ministar Reuf Bajrović je za potrebe ovog ministarstva nabavio iPhone 6 Plus.

Inače, iPhone 6 Plus je posljednja generacija iPhonea, poznatog brenda pametnih telefona u vlasništvu Applea.

Cijena koju je ministarstvo platilo za iPhone iznosi 1.397 KM i to bez uračunatog PDV-a. Kada se osnovnoj cijeni pridoda i PDV, cijena kupljenog iPhonea iznosi više od 1.600 KM.

U obrazloženju odluke kaže se da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije telefonskim putem ispitivalo tržište, te uputilo poziv za dostavu pismene ponude ponuđača Univerzalno.

"U postupku donošenja ove odluke posebno su cijenjene činjenice da je ponuđač
dostavio ponudu za robu koja je tražena u pozivu za dostavu ponude, te da je naručilac zadovoljan cijenom i kvalitetom ponuđene robe", kaže se u obrazloženju o nabavci.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ni-minis ... /150706041
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5699
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

PostPostao/la admin » Uto srp 07, 2015 7:21 am

Ministarstvo: Bajrović nikad nije koristio taj mobitel
Nekoliko sarajevskih internet portala danas je što objavilo, što prenijelo vijest da je bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF) za kratko vrijeme koliko je obnašao tu funkciju donio odluku o kupovini skupocjenog mobitela marke iPhone po cijeni od 1.600 KM.

Netačni navodi

Pomenuta odluka o direktnom sporazumu sa određenom kompanijom za kupovinu spomenutog mobitela nalazi se na zvaničnoj internet stranici federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, sve sa ostalim sličnim odlukama ovog ministarstva kad su u pitanju javne nabavke, a koje je sve, shodno proceduri, potpisivao resorni ministar.

Na pomenutu vijest regovao je i Bajrović, koji kaže da bi bilo profesionalno da je "N.N. kontaktirao i njega prije objavljivanja informacije i tražio pojašnjenje u vezi s kupovinom".

- Netačan je navod da je mobilni telefon kupljen za moje lične potrebe. Mobilni telefon je kupljen za potrebe Ministarstva i u tom smislu ostao je na raspolaganju Ministarstvu, odnosno, ostao je na korištenje Ministarstvu kojim upravlja Fadil Novalić. Da budem još jasniji, taj telefon ne koristim. Novinari znaju i da nisam mijenjao broj nakon preuzimanja, a ni odstupanja sa funkcije. U toku obnašanja dužnosti ministra koristio sam svoj telefon i svoj broj. Što se tiče ušteda, ja nisam uzeo bijeli hljeb, što dovoljno govori o tome koliko sam se odgovorno odnosio prema narodnom novcu za razliku od kadrova, recimo SDA, koji su uzimali novac i koristili ga isključivo u lične svrhe. U Ministarstvu se mogu provjeriti moje tvrdnje, kazao je Bajrović.

U kabinetu ministra energije, rudarstva i industrije u Sarajevu Oslobođenju su potvrdili da pomenuti telefon jeste kupljen, ali da ga bivši ministar Bajrović nikad nije koristio, te da je on sve vrijeme dok je bio ministar koristio privatni aparat.

Nema tajni

- Taj telefon nije ministrov, kupljen je za potrebe Ministarstva i nalazi se u sefu. To što je bivši ministar potpisao odluku nije čudno, jer svaki resorni ministar potpisuje sve odluke o javnim nabavkama. I ništa nije tajno, ni skriveno, vrlo transparentno je sve objavljeno na našoj internet stranici, rečeno nam je u kabinetu.

Podsjetimo da je jedino prihvaćena Bajrovićeva ostavka na funkciju federalnog ministra, iako su istovremeno ostavke podnijela sva četiri federalna ministra iz Demokratske fronte, nakon što je ova stranka odlučila napustiti koaliciju koja je činila federalnu vlast zajedno sa SDA i HDZ-om BiH. DF je napustio vlast kad su ga konačno ministri iz SDA i HDZ-a BiH preglasali prilikom usvajanja nove Uredbe, kojom su Vladi FBiH data ovlaštenja za poslove imenovanja i razrješavanja upravljačkih struktura javnih preduzeća u FBiH.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... aj-mobitel
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5699
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

PostPostao/la admin » Uto srp 07, 2015 12:49 pm

Za nova vozila spiskat će više od 140.000 maraka!

U vremenu krize te neizvjesnosti zbog izostanka međunarodnih kredita vlast u BiH nastavlja s kupovinom skupocjenih vozila. Najsvježiji primjeri su obavještenja o nabavkama automobila za potrebe Ministarstva pravde i Ministarstva sigurnosti BiH objavljena u “Službenom glasniku BiH” od 29. juna.

Troškovi održavanja

U obavještenju stoji da Ministarstvo pravde nabavlja nekoliko vozila u ukupnom iznosu od 98.290 KM, dok Ministarstvo sigurnosti BiH ima namjeru kupiti jedan automobil za koji iz budžeta namjerava izdvojiti 43.000 KM.

Tražili smo objašnjenje za navedene nabavke od obje ove institucije, međutim, pismeni odgovor smo dobili samo od Ministarstva pravde BiH. Kako su naveli iz ovog ministarstva, konkurs su raspisali za nabavku ukupno tri vozila.
- Razlozi nabavke vozila su potrebe Ministarstva pravde BiH sukladno odobrenom planu kapitalnih nabavki za 2015. godinu. Podsjećanja radi, Ministarstvo je radi racionalizacije u protekloj godini prodalo određeni broj vozila te su troškovi održavanja znatno smanjeni - rekli su nam u ovoj državnoj instituciji.

Treba, međutim, podsjetiti da posljednja zvanično utvrđena vrijednost voznog parka državnih institucija, koju su konstatirali revizori, iznosi astronomskih 25 miliona KM. Međutim, postoje određeni nagovještaji da bi u novom revizorskom izvještaju ovaj brojka mogla biti znatno veća.

Javni istupi

Državni revizori u svojim javnim istupima uveliko upozoravaju da je malo toga napravljeno u vezi s racionalizacijom enormne potrošnje. Inače, posljednji dostupni podatak govori o tome da u institucijama BiH ima više do 3.500 službenih vozila, koja vrijede više od 25 miliona maraka.
Najtraženiji Volvo, BMW, Audi...

Mediji su nedavno objavili da od 80 posto ukupnog broja službenih vozila u institucijama BiH čini vozni park desetak institucija, a među istaknutim markama automobila koje preferiraju bh. vlasti su Volvo XC60, BMW 5, Audi A6...

3.500 vozila ima vozni park državnih institucija
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/185677/za-nov ... BCB3n.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5699
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

PostPostao/la admin » Sri srp 08, 2015 10:49 am

Kadrovska politika SDA: Sarajlićev brat voza ministra Čamparu?
Iako je do 1. septembra na snazi Vladin zaključak kojim je zabranjeno zapošljavanje u federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agenciji za državnu službu FBiH, prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH to ne važi.

Kako je jučer objavila Patria, na mjesto službenog vozača ministra Aljoše Čampare zaposlen je Husein Sarajlić, brat potpredsjednika SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke Asima Sarajlića, i to - u objašnjenju ove agencije stoji - tako što je prošao težak put jer je "prvo bio kafe-kuharica, a potom je postavljen na mjesto službenog vozača ministra"?!

Oslobođenje je potvrdu ove informacije zatražilo u FMUP-u. No, niti je ministar Čampara odgovarao na naš poziv niti smo dobili odgovor na pisani upit koji smo poslali u kabinet ministra. Zanimalo nas je da li je tačno da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara među svoje vozače zaposlio Huseina Sarajlića te na koji je način gospodin Sarajlić zaposlen. U Odsjeku za odnose s javnošću nam je rečeno da je naš upit proslijeđen na protokol "pa će to do šefa kabineta", navodeći da ako bude povratne informacije od šefa kabineta, onda možemo očekivati i odgovor, jer "ne znaju da li je ministar tu ili ne, pošto on to najbolje zna".

Vlada FBiH je 27. maja na sedmoj sjednici izmijenila dio zaključka sa sjednice održane 2. aprila. Izmjena se odnosila na to da se umjesto na 60 dana odmah obustave sve konkursne procedure za prijem državnih službenika do 1. septembra 2015. godine.

- Izuzetno, za budžetske korisnike koji imaju potrebu da zaposle nove službenike, saglasnost daje Vlada FBiH uz prethodno mišljenje federalnog Ministarstva finansija. Druge institucije, ustanove i privredna društva sličnu saglasnost od Vlade FBiH mogu tražiti putem nadležnog ministarstva. Obustava se ne odnosi na pripravnike za čiji angažman troškove snose biroi za zapošljavanje, te na privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, navedeno je u saopštenju nakon sedme sjednice Vlade FBiH.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ra-camparu
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5699
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Sva retardiranost, bezobrazluk i bahatost bh političara

PostPostao/la admin » Pet srp 10, 2015 7:24 am

SKANDALOZNO Uzeli dodatnih 12 miliona KM za plaće i naknade

U ovogodišnjem budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza najviše novca, 532 miliona i 128 hiljada KM, bit će potrošeno na plaće uposlenih u državnim institucijama, agencijama, direkcijama...
U odnosu na lanjski budžet, izdaci za ove namjene porasli su za čak oko 12 miliona maraka, a za čak 14 miliona maraka veći su nego 2013. godine!

Lažne najave

I dok vlasti javnost obmanjuju donoseći i istovremeno kršeći razne moratorije na zapošljavanje u državnim institucijama te najavljujući ukidanje ili spajanje nekih institucija, uvidom u strukturu radnih mjesta u državnoj službi jasno je da istinske volje za racionalizacijom birokratskog aparata nema.

Pokazuju to činjenice da, primjerice, Vijeće ministara BiH, osim devet ministara i njihovih deset zamjenika (ministar odbrane ima dva zamjenika), ima još ukupno 60 pomoćnika ministara. Oni su raspoređeni u brojnim sektorima u ministarstvima, od kojih neka imaju čak i po devet sektora, koji opet imaju razne službe i podslužbe, koje očigledno služe za uhljebljenje podobnih stranačkih kadrova.

Stalni rast

Kako saznaje „Avaz", osnovna plaća pomoćnika ministara iznosi između 2.000 i 2.400 KM. Na ove iznose oni imaju još naknade po osnovu zaposlenosti, kao i brojne privilegije.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama u prošloj godini bile su 3.432 zaposlene osobe, među kojima nisu ministri, parlamentarci, savjetnici... No, sudeći prema rastu izdataka za zaposlene u ovogodišnjem budžetu, jasno je da broj onih koji žive s državnih jasli svakodnevno raste.
Brojke

516 miliona iznos za plaće i naknade u 2013.
519 miliona KM iznos za plaće i naknade u 2014.
532 miliona KM iznos za plaće i naknade u 2015.

Struktura zaposlenih u državnim institucijama

Sekretar s posebnim zadatkom 50
Sekretar 19
Pomoćnik ministra/direktora 203
Šef unutrašnje organizacione jedinice 675
Stručni savjetnik 892
Viši stručni saradnik 920
Stručni saradnik 673

Ukupan budžet

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu iznosi 1.563.580.625 KM, od čega ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/186156/skanda ... 4aDwD.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5699
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Sljedeće

Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost