Strana 1 od 1

The Guardian: Ukrajina je Bosna, Putin je Milošević

PostPostano: Pon vel 02, 2015 8:58 am
Postao/la admin
Kolumnista uglednog bitanskog The Guardiana Timothy Garton u posljednjem objavljenom tekstu povukao je paralelu između trenutnih dešavanja u Ukrajini i agresije na BiH koja je počela 1992. godine.

"Vladimir Putin je Slobodan Milošević. On je za nekadašnji Sovjetski savez jednako grozan, ali mnogo moćniji. Kao i Milošević, Putin je u Ukrajini spreman koristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi dobio ono što želi. U ratu kojeg je poveo protiv Zapada, on se služi jakim vojnim snagama, cyber ratovanjem, ekonomskim ucjenama, propagandom, dobro finansiranim medijima koje drži pod svojom kontrolom, tajnim operacijama, ali i vojnim avionima koji nadlijeću Evropom i mogli bi ugroziti civilne letove“, piše Garton.

On navodi da je Putin iza vela laži i obmana krenuo u stvaranje para-države u Ukrajini koja će biti pod njegovom kontrolom.

"Dok je Evropa preokupirana dešavanjima u Grčkoj, njeni zvaničnici dozvoljavaju da im se u vlastitom dvorištu ponovi Bosna. Probudi se Evropo. Ako smo naučili nešto iz naše historije onda trebamo zaustaviti Putina“, ističe Garton te dodaje da nedužni civili svakodnevno ginu u ukrajinskom gradu Mariupolu.

Garton smatra da će Putin na kraju izgubiti, ali da će najviše na gubitku zapravo biti građani Rusije.

"Ali prije nego ovaj diktator napusti poziciju još će krvi biti proliveno“, piše Garton.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/the-g ... /150202001

Re: The Guardian: Ukrajina je Bosna, Putin je Milošević

PostPostano: Sub vel 07, 2015 7:17 pm
Postao/la Smail Aga Cengic
U pravu su, ponovo se Zapad bogati na tudjim ledjima...nije svijet nimalo crno-bijelo kako ga oni predstavljaju