Strana 1 od 1

Meron: Presuda Mladiću u martu 2017. godine?

PostPostano: Sri pro 10, 2014 9:43 pm
Postao/la Administrator
DEN HAAG - Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da se presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću može očekivati u martu 2017. godine, a možda i kasnije, saopćio je u srijedu BIRN - Justice Report.

Meron je rekao da, iako rad Tribunala dobro napreduje, neka suđenja i presude bit će završene kasnije nego što je ranije planirano. Kad je u pitanju Mladićevo suđenje, razlog produžetka je ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe i skraćenje radne sedmice na četiri dana.

Mladiću se u Haagu sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH pod srpskom kontrolom, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

- Meron je uvjerio vijeće da ove promjene neće uticati na zatvaranje Tribunala 2017. godine - saopćeno je iz Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Meron je rekao da su zdravstveno stanje pritvorenika i odlazak zaposlenih u Tribunalu dva izazova s kojima se suočava ova institucija privodeći svoj rad kraju, saopćio je BIRN - Justice Report.


(Vijesti.ba/Fena)