Strana 1 od 1

Kolika je zapravo teritorija Islamske države?

PostPostano: Pet ruj 26, 2014 7:26 am
Postao/la admin
Da li Islamska država (IDIL) kontroliše pozamašnu teritoriju ili zapravo kontroliše džepove ili otkose – područja "pokošena" djelovanjem militanata koja iz zraka podsjeća na mapu puteva? Sve zavisi od toga šta smatramo kontrolom neke teritorije.

Slika

Ukupna površina IDIL-ovih otkosa iznosi oko 30.000 kvadratnih kilometara, a prvobitne mape koje je objavljivao Economist i Wall Street Journal, a koje su indicirale teritoriju od 90.000 kvadratnih kilometara, predstavljale su kompaktnu teritoriju u koju su bili uvršeni tek naknadno osvojeni gradovi.

Ipak, kompaktna ili koherentna teritorija nije nešto što se može vezati za pojam Islamske države. Prema pisanju New York Timesa koncem augusta, pojedini analitičari IDIL-ovu teritoriju vide više kao zadebljanu mrežu puteva nego koherentne teritorije oko zauzetih gradova i naselja.

Na mapi New York Timesa možemo vidjeti da Islamska država liči na pukotinu unutar teritorija postojećih država. Nema vidljivih granica samoproglašene države unutar trougla Faludža-Hapel-Mosul.

"IDIL-ova teritorija je puna rupa koje samoproglašena država ne kontroliše. Te rupe su ili nezanimljive ili na posljednjem mjestu njihovih prioriteta", objašnjava Jomana Qaddour iz kompanije Caerus Associates.

"Nakon što su osvojili važan aerodrom ili naselje, a samim tim autoputeve i ceste, odmah se pretpostavlja da posjeduju čitavu provinciju. Ali da li je kontrola nad teritorijom koju čini uglavnom pustinja zaista istinska kontrola?", pita se Qaddour koja se bavi strategijom uspješnog djelovanja kroz teritorije i zemlje prožete konfliktima.

Ne slažu se svi sa ovom konstatacijom. Bill Roggio iz Long War Journal smatra da IDIL kontroliše i mjesta na koja nije kročio.

"Slično kao što stanovnici Aljaske rijetko vide djelovanje vlasti SAD-a, ali vrlo dobro znaju da Washington ima potpunu kontrolu i može da se 'pojavi' kada god poželi", objašnjava Roggio.

Posljednja mapa Instituta za izučavanje rata iz SAD-a objašnjava približno stanje na terenu ako se u obzir uzmu tri vrste teritorije: Centralna zona (crno), zona podrške (ružičasta) i zona napada (crvena).

Centralna zona djelovanja IDIL-a je područje u kojima Islamska država ima najveću moć, u kojoj vlada u punom smislu te riječi i koja ima organizovanu odbranu. Zona podrške je svojevrsna zona uticaja koju IDIL nužno ne brani ukoliko je napadnuta, ali po kojoj se militanti mogu relativno slobodno kretati uz minimalan rizik.

Zona napada su područja iz kojih dolaze videi ratnih dejstava. To su područja u kojima se trenutno vode sukobi između militanata i snaga otpora. Napadi na ove zone često se pokreću iz zona podrške.

Analitičarka rata u Siriji Jennifer Cafarella tvrdi da je ova mapa upravo ono što IDIL želi.

"IDIL se fokusira na populacijom popunjenu paradržavu. Provode plan uvezanih urbanih centara, naftnih izvorišta i vojne infrastrukture", objašnjava Cafarella.

Da li sve ovo liči na državu? Često citirana definicija je da moderna država mora imati monopol nad upotrebnom legitimne sile unutar određene teritorije. Ali da li država nastaje onda kada je jedna grupa proglasi? S tim se ne slaže profesor Tarek Masoud sa Harvarda koji tvrdi da je "država nešto više od psihopata koji se voze u Toyotinim džipovima".
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kolik ... /140925080

Re: Kolika je zapravo teritorija Islamske države?

PostPostano: Ned sij 18, 2015 10:44 am
Postao/la admin
Islamska država udvostručila svoju teritoriju u Siriji

Islamska država (IDIL) je početkom godine udvostručila teritoriju koju kontroliše na području Sirije.


Slika


Uprkos američko-arapskoj koaliciji koja je od ljetos izvela više od 800 napada na položaje IDIL-a, najnovije mape pokazuju da se teritorija paradržave u Siriji gotovo udvostručila.

Mapu je kreirala Koalicija za demokratsku Siriju (CDS) i prikazuje Islamsku državu koja se proširila na trećinu Sirije. Prije ljeta 2014. godine, IDIL je kontrolisao samo oko četvrtinu teritorije.

"Ono što je najbitnije jeste broj stanovnika pod njihovom vlašću, a on se značajno povećao", rekao je Mouaz Moustafa iz CDS-a.
S druge strane, američki napadi fokusirali su se uglavnom na irački dio IDIL-a.

"IDIL u Iraku se uglavnom brani i svaki momentum koji su proživljavali sada je u potpunosti zaustavljen. Stanje je poprilično stabilno u posljednjih nekoliko sedmica", rekao je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, prenosi CNN.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/islam ... /150117076