Kretenska BIH - 60 miliona nplaćenih kazni u saobraćaju

Kretenska BIH - 60 miliona nplaćenih kazni u saobraćaju

PostPostao/la admin » Uto ruj 04, 2018 7:44 pm

windows7sevn.org Facebook Share
BiH nam savršeno funkcioniše. Najveći dužnik za saobraćajne prekršaje ima 59.966KM duga, ali i dalje vozi auto



Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje u BiH trenutno ima dugovanje u iznosu od 59.966 KM, potvrđeno je u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.
Prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, nemogućnost prinudne naplate ovih dugovanja je najčešći razlog gomilanja duga.

"MUP RS vodi evidencije o izrečenim kaznama za saobraćajne prekršaje, a u slučaju dugovanja za iste, prinudnu naplatu vrši drugi republički organ uprave, odnosno Poreska uprava RS", ističu u MUP-u RS.

Prema njihovim riječima, Zakonom o prekršajima RS propisano je da ovlašteni organ može izreći prekršajnu sankciju putem izdavanja prekršajnog naloga, u skladu sa postupkom koji je propisan ovim zakonom.

Milija Radović, direkor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, govoreći o najčešćim razlozima nakupljanja duga po osnovu saobraćajnih prekršaja, istakao je da, ukoliko prođe godinu dana, a ne platite kaznu za saobraćajni prekršaj, onda MUP RS šalje zahtjev Poreskoj upravi RS da izvrši prinudnu naplatu.

"Međutim, obično je u tim slučajevima riječ o ljudima koji nigdje ne rade, nemaju imovinu na sebi, čak ni auto kojim čine prekršaje nije na njima, nego na nekom drugom", pojašnjava Radović za "Nezavisne".

Istakao je da u tim slučajevima Poreska uprava RS obavijesti MUP RS da nije bila u mogućnosti izvršiti prinudnu naplatu.

"Na taj način se dug gomila, njega policija zaustavlja, on nema vozačku, napiše mu kaznu i onda se te kazne vremenom samo gomilaju", rekao je Radović.

Dodao je da je promjenom posljednjeg Zakona o prekršajima rečeno da, ako kazna ne bude plaćena u roku od tri godine od dana izricanja prekršaja, onda se kazna pretvara u zatvorsku kaznu.

Iz MUP-a RS objašnjavaju da, s obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima stupio na snagu u decembru 2016. godine, nadležni organi će navedene odredbe zakona primjenjivati od decembra 2019. godine.

"Mislim da je dan zatvora 100 KM, pa sada kada se tih skoro 60.000 maraka, koliko iznosi najviša kazna, podijeli, onda se izračuna koliko je to dana zatvora. Od policije ide zahtjev postupajućem sudiji da se kazna pretvori u kaznu zatvora", ističe Radović.

Smatra da je sistem naplate kazni za saobraćajne prekršaje još nedovoljno efikasan, te da sve dosta zavisi od sudske prakse.

"Sudska praksa je u pojedinim kantonima FBiH, a imali smo i kod nas u Istočnom Sarajevu i Palama takvu praksu, da se vozačima oduzima vozilo jer prema Zakonu o prekršajima imate mogućnost da oduzmete predmet kojim je izvršen prekršaj", istakao je Radović.

Naglasio je da Agencija za bezbjednost saobraćaja RS ima u planu da sprovede edukaciju sudija i tužilaca kada su u pitanju prekršaji i krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

"Jedna od tema će biti upravo ovo, jer država mora biti pametnija od onog ko pravi prekršaje", zaključuje Radović.

Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, kazao je da je najbolje rješenje ovog problema oduzimanje vozila kojim se čine prekršaji.

"Kada vozilom upravlja lice koje konstantno vozi neprilagođenom brzinom, prolazi kroz crveno, vozi pod dejstvom alkohola, onda to vozilo više nije obično prevozno sredstvo, već 'mitraljez' u rukama neodgovornih ljudi", rekao je Kovačević i dodao da je gomilanje duga za saobraćajne prekršaje pokazalo neefikasnost države u ovoj oblasti.

Istakao je da bi vozilo trebalo oduzeti, čak iako ono nije u vlasništvu lica koje je izvršilo prekršaj.

"Kada kazne budu naplaćene, onda neka vlasnik vozila na sudu rješava nastalu situaciju sa onim ko je upravljao njegovim vozilom", ističe Kovačević.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... uto-390834
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Kretenska BIH - 60 miliona nplaćenih kazni u saobraćaju

PostPostao/la admin » Čet ruj 05, 2019 8:04 am

Vozači u BiH duguju milione maraka za saobraćajne prekršaje, Tuzlak dužan 51.484 KM

Milioni maraka od naplate kazni za saobraćajne prekršaje svake godine pune budžete u našoj zemlji, dok jednako toliko vozači duguju za saobraćajne kazne. Ukupan dug vozača u BiH za saobraćajne prekršaje iznosi blizu 60 miliona KM među kojima je i jedan Tuzlak sa dugom od 51.484 KM.
Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH), vozači u FBiH duguju skoro 36,5 miliona KM, a u RS-u 19,6 miliona KM za saobraćajne prekršaje.

Porezne uprave svake godine imaju pune ruke posla kada je riječ o prinudnim naplatama neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje.

Iz Porezne uprave RS-a govore nam kako u postupku naplate poduzimaju nekoliko mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave ličnih primanja, pljenidba gotovine, pljenidba pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreznog obveznika, kao i upis hipoteka sa nepokretnom imovinom.

"Najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na ličnim primanjima obveznika. Prema našoj evidenciji, u prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno je 10,7 miliona maraka novčanih kazni za prekršaje i troškove prekršajnog naloga, a po istom osnovu u cijeloj 2018. godini naplaćeno je 15,9 miliona KM", kazali su nam iz Porezne uprave RS-a.

Kada je riječ o FBiH, najviše kazni za saobraćajne prekršaje u ovoj godini naplatilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, u iznosu od 4.922.044 KM. Na jedinstveni depozitni račun Kantona Sarajevo od uplate novčanih kazni za prekršaje prošle godine uplaćeno je 6,8 miliona KM.

Milione maraka naplatio je i tuzlanski MUP.

U 2018.godini po osnovu novčanih kazni naplaćeno je 3.806.309 KM, dok je od januara do jula 2019. godine naplaćeno 2.388.412 KM. Najveće pojedinačno dugovanje evidentiranih prekršilaca u registru novčanih kazni je u iznosu od 51.484 KM", saznajemo iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Od januara do augusta ove godine MUP Unsko-sanskog kantona naplatio je 835.592 KM od kazni sa saobraćajne prekršaje, dok je prošle godine naplatio 2,4 miliona KM.

"Prema posljednjim evidencijama jedan od građana na području općine Bihać ima neizmirenih novčanih dugovanja po osnovu prekrašaja oko 11.000 KM", rekli su nam iz MUP-a USK.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona govore nam kako su ove godine naplatili 133.428 KM od saobraćajnih kazni, dok su uplate za prošlu godinu iznosile 243.552 KM.

"Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguje 8.257 KM", kažu iz MUP-a BPK-a.

Najčešći saobraćajni prekršaji koje čine vozači u BiH odnose se na vožnju u alkoholiziranom stanju i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH iz 2017. godine koji je pooštrio kazne za prekršioce, donio je manji broj nesreća i smrtno stradalih širom BiH, ali nije u mnogome utjecao na smanjenje saobraćajih prekršaja. Najveći je problem, govore nam iz MUP-ova, što hiljade vozača upravljaju vozilima i pod izrečenim sankcijama.

Kako smo pisali prošle godine, jedan od efekata izmijenjenog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH bio je i oduzimanje hiljada vozačkih dozvola. Međutim, policajci danas nerijetko nailaze na vozače koji voze i bez njih.

Podsjećamo, Zakon o saobraćaju iz 2017. donio je znatno veće novčane kazne za prekršaje. Tako kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenog ispita ili vožnju neregistrovanog vozila sada dosežu i do 1.000 KM. Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu također se suočavaju s kaznama od 400 do 1.000 KM.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vozaci- ... /190903019
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost