Strana 1 od 6

Biznis vijesti

PostPostano: Pon vel 18, 2019 11:03 pm
Postao/la admin
Coca-Cola kupuje srbijanski Bambi
Kompanija Coca-Cola HBC AG započela je proces akvizicije vodeće srbijanske konditorske kompanije Bambi od fonda Mid Europa Partners u vrijednosti od 260 miliona eura, prenosi Blic.
https://www.klix.ba/biznis/coca-cola-ku ... ook+status

Re: Biznis vijesti

PostPostano: Ned ožu 10, 2019 10:16 pm
Postao/la admin
Slovenački Petrol lani ostvario prihod od 5,4 milijarde eura

09.03.2019. 09:02 / Izvor: HINA

Slovenska energetska skupina Petrol objavila je u petak da je lani imala 5,4 milijarde eura prihoda, što je za oko 20 posto više nego u prethodnoj godini, te ostvarila poslovne pokazatelje iznad planiranih.

Čista dobit u 2018. povećana je za 13 posto u odnosu na 2017. i iznosila 91,8 milijuna eura, dok je bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) povećana za 7 posto i iznosila 171,5 milijuna.

Skupina Petrol je u 2018. prodala 3,5 milijuna tona proizvoda od nafte, što je povećanje od 4 posto u odnosu na 2017., a s krajem prošle godine imala je 500 benzinskih servisa. Od toga u Sloveniji ima 319 servisa, u Hrvatskoj 107, a ostale u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, prenosi Hina.

Osim prodajom energenata, naftnih derivata, električne struje i plina, Petrol se preko svojih servisa bavi i prodajom trgovačke robe, od čega je lani uprihodio 477,5 milijuna eura, objavila je slovenska tvrtka.
https://www.akta.ba/kapital/slovenacki- ... eura/99436

Re: Biznis vijesti

PostPostano: Pon ožu 11, 2019 12:34 am
Postao/la admin
Slovenija se oprašta od "Gorenja", proizvodnja samo u Srbiji

Fabrika "Gorenje Valjevo", članica "Gorenje grupe" koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske "Hajsens grupe", u narednom periodu će postati evropski centar te grupacije za rashladnu tehniku.

Ovih dana se privodi kraju prebacivanje preostalog dela proizvodnje frižidera nove generacije iz Slovenije u grad na Kolubari, reč je o produkciji oko 150.000 uređaja godišnje i u taj poduhvat je investirano oko četiri miliona evra, piše Politika.

Očekuje se da najkasnije od 1. aprila kompletna rashladna tehnika "Gorenja" bude proizvedena u Valjevu, a u planu je da pored postojećih pogona, na lokaciji nekadašnje fabrike "Elind" bude izgrađena još jedna velika proizvodna hala.

Kapacitet će biti 750.000 uređaja godišnje, što znači da će valjevska proizvodnja biti udvostručena. Planirano je da probna proizvodnja u novom pogonu, koji će zapošljavati novih hiljadu radnika, počne u oktobru 2020, a redovna u januaru 2021. godine.

Re: Biznis vijesti

PostPostano: Pon ožu 11, 2019 12:40 am
Postao/la admin
Kineski planovi za Gorenje

VELENJE - Očekuje se da će nova tvornica televizora Gorenje, koja će do jeseni sljedeće godine niknuti u Velenju, donijeti više od 1.000 radnih mjesta, otkrio je u razgovoru za Delo dugogodišnji prvi čovjek Gorenja, a sada predsjednik kolegija direktora, Franjo Bobinac.
U Gorenju se od pada novog strateškog vlasnika dogodile mnoge promjene.

“Kao dio obitelji Hisense, mi sada pokušavamo podići posao na najuspješniju razinu. Između ostalog, smanjiti troškove, postići sinergiju u nabavi i logistici, poboljšati lanac opskrbe i potražiti nova tržišta ", kazao je Bobinac.

Također smo razgovarali o tome je li neoliberalni vjetar eksplodirao s istoka u Gorenju, očekuju li se otpuštanja i kakva je budućnost pod novim vlasnikom čeka kompaniju iz Velenja.

Gorenje sa Hisenseom također ulazi u područje elektronike i zabave, najavljuje Bobinac, koji je sve manje uključen u svakodnevno poslovanje, ali će upravljati brand managementom cijele Hisense grupe.

Re: Biznis vijesti

PostPostano: Pet ožu 22, 2019 11:53 pm
Postao/la admin
Slovenačka Krka u 2018. prihodila 1,33 milijarde eura


Slovenački proizvođač generičkih lijekova "Krka" prošle godine je, prema nerevidiranim podacima, zabilježio 1,33 milijarde eura prihoda od prodaje, što je za 5,2 odsto više nego u prethodnoj godini, uz čistu dobit od 174 miliona evua, što je porast od 14 odsto, objavila je ta farmaceutska grupa iz Novog Mesta.

Kako se navodi u saopštenju, povećana je prodaja na svim tržištima i ostvaren najbolji poslovni rezultat u posljednjih 65 godina postojanja kompanije.

Prema riječima direktora Jože Colariča, najveće tržište za kompaniju je istočna Evropa na koju otpada skoro trećina ukupne prodaje, a najveće pojedinačno tržište je Ruska Federacija, gde je plasirano proizvoda za 274 miliona eura.

Ukupan rast u istočnoj Evropi je sedam odsto, u srednjoj Evropi pet, dok je u regionu jugoistočne Evrope rast bio devet odsto.

Inače, kompanija trenutno ima 11.400 zaposlenih, od čega je više od polovine u inostranstvu, i dvije velike fabrike lijekova u Rusiji i Poljskoj.

https://www.akta.ba/kapital/slovenacka- ... eura/99900