Pozitivni primjeri BH ekonomije

čitanjem historijskih knjiga Bošnjaci podižu svoju nacionalnu svijest

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto pro 31, 2019 10:35 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Firma iz BiH kupila firmu u Vojvodini

Slika

Prvi koraci u Somboru bit će rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog sjemena prerađivati i uljana repica. Bimal Grupa (Brčko) završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske tvornice za proizvodnju jestivog ulja 'Novo sunce'.

Generalni direktor kompanije 'Bimal' i predsjednik uprave 'Studen Grupe' Ilija Studen kaže za Tanjug da predstoji ulaganje od 35 milijuna eura u povećanje kapaciteta somborske tvornice. On je istaknuo da je cilj akvizicije 'Bimala' ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana.

Namjera je, kaže, da kompaniju čiju su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje koji već posjeduju u tvornici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom, prenosi B92. Prvi koraci u Somboru bit će rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog sjemena prerađivati i uljana repica.

Cilj je da obe tvornice proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.

"Početna ulaganja u ovaj projekat su 20 milijuna eura, a budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 milijuna eura", izjavio je Studen. Proizvodnjom u tvornicama u Brčkom i u Somboru ova Grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta kao i na izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto pro 31, 2019 10:40 pm

SARAJEVO: Najveći proizvodni centar voća i povrća ESOF otvara prodajno mjesto

Slika

Početkom 2019. godine firma je započela uspješnu suradnju i s vodećim trgovinskim lancima u Bosni i Hercegovini – Bingo, Konzum, Tropik, Penny Plus, kao i s lancima hotela i restorana i time postala bliža svojim kupcima.

ESOF d.o.o. Donji Vakuf jedan od najvećih centara proizvodnje voća i povrća, otkupa poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova u Bosni i Hercegovini otvara prvo prodajno mjesto u Sarajevu i to u Gradskoj tržnici Markale, saznaje Akta.ba.

"U tijeku su završne pripreme i nadamo se da će do kraja idućeg tjedna sve biti spremno za otvaranje. Zamišljen je kao maloprodajni objekt, a ujedno i mini distributivni centar za restorane i hotele", potvrdio je za portal Akta.ba direktor kompanije Enver Avdić. Osim toga, početkom 2019. godine firma je započela uspješnu suradnju i s vodećim trgovinskim lancima u Bosni i Hercegovini – Bingo, Konzum, Tropik, Penny Plus, kao i s lancima hotela i restorana i time postala bliža svojim kupcima. Kada je riječ o asortimanu proizvoda, direktor ESOF-a kaže da imaju ljetnu i zimsku proizvodnju. Pored toga, imaju ugovore s oko 800 individualnih proizvođača kooperanata u mjestima koji su posebno poznati po kvalitetu.

"Njihovi proizvodi se također nalaze u našoj ponudi, a koji su provjereni od tehnologa i agronoma kako bi naši kupci uživali u domaćim proizvodima", ističe Avdić. slenih na oko 3000. U svrhu vlastite proizvodnje voća povrća, ESOF je investirao u izgradnju Regionalnog centra za proizvodnju voća povrća koji se nalazi u Općini Donji Vakuf. Pored njega imaju još dva proizvodna centra u Bugojnu i Tešnju.

Ponuda proizvoda obuhvata svježi i zamrznuti program više od 40 različitih proizvoda voća i povrća, a proizvodni kapaciteti firme obuhvaćaju 10,00 ha plasteničke proizvodnje i 100 ha ugovorene kooperantske proizvodnje.

Logistički kapaciteti mogu zadovoljiti više od 500 tona svježeg voća i povrća u jednom momentu i 2.000 tona zamrznutog voća i povrća.

"To su brojke koje potvrđuju da smo jedini domaći proizvođač voća i povrća u zatvorenom prostoru (visoko profesionalnim plastenicima) s ovim kapacitetima, a po svjetskim standardima i bosanskim cijenama. Cijene su prihvatljive i konkurentne jer nam je cilj da i bh. građani koriste isto ono što se koriste konzumenti Europske unije. Ponosni smo što su naši proizvodi iste kvalitete i u Sarajevu i u Minhenu koji je simbol kvalitete", naglašava on.

Inače, od godine osnivanja, 2013. godine, firma vrši plasman proizvoda na međunarodnom tržištu, te svoje proizvode izvozi u Francusku, Holandiju, Austriju, Tursku, Hrvatsku i Srbiju.

Proizvodnja se odvija u strogo kontroliranim uvjetima koristeći isključivo certificirane preparate prihrane i zaštite. To osigurava izvrsnu kvalitetu domaćih proizvoda koji su certificirani prema svjetskim standardima GlobalGAP-a. Etički kodeks firme je sadržan u univerzalnim vrijednostima firme kao što su odgovornost, transparentnost i poštenje.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Čet vel 06, 2020 3:04 pm

VELIKI USPJEH NAJVEĆE BH. FARMACEUTSKE KOMPANIJE: BOSNALIJEK
počeo izvoz na tržište NjemačkeBosnalijek je započeo izvoz proizvoda na tržište Njemačke; zahvaljujući poslovnoj saradnji sa čuvenim njemačkim imunologom dr. Hellmutom Münchom i njegovom kompanijom Innova Vital GmbH, ovaj vrijedni ugovor predstavlja saradnju baziranu na ugovornoj proizvodnji brenda Lysobact®...

Izuzetno cijenjeni njemački ljekar, koji pored privatne prakse, posjeduje i vlastitu liniju luksuznih preparata koji tretiraju, prije svega imunološka oboljenja, izabrao je upravo Bosnalijek za proizvođača svog novog proizvoda na bazi lizozima, pod nazivom Innova Spray® IMMUN. Innova Spray® IMMUN zapravo je u potpunosti Lysobact® koji će se proizvoditi u Bosnalijeku i izvoziti prvo u Njemačku, a kasnije i u druge države Evropske unije.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović kaže da je ovaj veliki uspjeh, kojim se za Bosnalijek otvara najveće tržište lijekova unutar Evropske unije, rezultat kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnje, uključujući i investiciju od 50 miliona KM u izgradnju najsuvremenijeg proizvodnog pogona tečnih i polučvrstih formi lijekova sa godišnjim obimom proizvodnje od 34 miliona pakovanja, što je petostruko povećanje u odnosu na ranije kapacitete kompanije, a koje je otvorilo prostor za ovako značajne poslove za treće strane.

„Saradnjom sa kompanijom Innova Vital GmbH nastavlja se ostvarenje strateških ciljeva kompanije, među kojima su ključni otvaranje novih tržišta i povećanje obima i vrijednosti izvoza. U posljednjih pet godina izvezli smo više od pola milijarde KM vrijedne proizvode na tri kontinenta i u više od dvadeset država. Siguran sam da će ovaj rast, kako obima izvoza, tako i broja novih tržišta u vremenu pred nama snažno nastaviti ići uzlaznom putanjom“, rekao je Uzunović.

U kompaniji ocjenjuju da je ostvareni rezultat još značajniji jer je postignut u saradnji sa čuvenim njemačkim imunologom, koji je prepoznao značaj Lysobacta u tretiranju bakterijskih i virusnih oboljenja respiratornog sistema, nakon što je njegovu učinkovitost testirao na svojim pacijentima. Nakon odličnih rezultata dr. Münch je donio odluku o saradnji sa Bosnalijekom, iako su za rad sa njegovom kompanijom Innova Vital GmbH na razvijanju ovog novog proizvoda bile zainteresirane brojne druge kompanije širom svijeta.

„Plasiranje našeg proizvoda na njemačkom tržištu i to u saradnji sa autoritetom kakav je dr. Hellmut Münch samo je još jedan pokazatelj koliko je naš Lysobact® učinkovit i dobar proizvod. Nakon velikog uspjeha u Rusiji, sigurni smo da će se isti, pa čak i bolji rezultati ponoviti na tržištu Njemačke, ali i drugih država Evropske unije“, istakao je generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Već tokom prve sedmice, prodaja ovog proizvoda u Njemačkoj pokazala je izvrsne rezultate, te Bosnalijek prima dodatne narudžbe za proizvodnju, a kompaniji je već stigao i poziv za učešće na velikom skupu njemačkih ljekara u Frankfurtu gdje će se govoriti o mogućnostima liječenja i tretiranja bakterijskih i virusnih infekcija koje pruža Lysobact®.

(PR Bosnalijek)
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Pet vel 07, 2020 5:10 pm

AS Holding kupio je paket dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM i postao je drugi najveći dioničar vodeće domaće farmaceutske kompanije, saznaje BiznisInfo.

Informaciju o preuzimanju udjela u Bosnalijeku kasnije su potvrdili i iz AS Holdinga u saopštenju za javnost.

Dionice je prodala kompanija Haden sa sjedištem u Luksemburgu.

Najveći dioničar je KBC EURO Credit Capital sa više od 23 posto dionica Bosnalijeka. AS Holding sada ima oko 16 posto dionica i drugi je najveći dioničar Bosnalijeka, piše BiznisInfo.
Podsjetimo da je Haden 4. februara prodao 1.441.286 dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM. Riječ je o paketu od oko 16 posto vlasništva.

Prije toga je Haden sredinom decembra prošle godine prodao udio od 10 posto dionica Bosnalijeka za 17 miliona KM. Taj udio prebačen je na investitora koji posluje preko skrbničkog računa i on je sada treći najveći dioničar Bosnalijeka sa ukupno 11,4 posto dionica.

Haden, koji je do decembra bio najveći dioničar, izašao je iz vlasništva bh. kompanije.

AS Holding je jedna od najvećih domaćih korporacija

https://www.biznisinfo.ba/as-holding-ku ... snalijeku/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Uto vel 11, 2020 12:08 pm

HASTOR NADOMAK POSTAVLJENOG CILJA: ASA banka prerasta u najveću banku s domaćim kapitalom u BiH!

ASA banka d.d. Sarajevo, u vlasništvu poduzetnika Nijaza Hastora, pokrenula je aktivnosti za pripajanje Vakufske čiji je većinski paket dionica (73 posto) nedavno kupila na berzi za oko 17 miliona KM.

ASA banka je za 21. februar zakazala Skupštinu dioničara na kojoj planira izabrati nezavisnog revizora koji će dati nezavisno revizorsko mišljenje za namjeravanu statusnu promjenu, te nezavisnog revizora za procjenu omjera zamjene dionica, izvještava Indikator.ba.

ASA Finance, finansijska divizija ASA grupacije, stekla je nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke, nakon što je od društva Badeco Adria kupila većinski paket dionica za 17,2 miliona KM.

Predsjednik Uprave ASA banke Samir Mustafić kazao je nedavno da je plan da se Vakufska banka pripoji ASA Banci do sredine 2020. godine te su pokrenute aktivnosti kako bi bile ispunjene sve zakonske procedure i bio osiguran efikasan proces.

- Na ovaj način ASA Banka nastavlja realizaciju plana koji smo najavili prije više od tri godine tokom spajanja IK Banke i Moje banke, a to je izgradnja najveće domaće banke u FBiH koja će pružati oslonac bosanskohercegovačkoj privredi i stanovništvu, kazao je tom prilikom Mustafić.

Da je postupak spajanja ušao u ozbiljnu fazu potvrđuje i potez Vakufske banke koja je objavila prodaju nekretnina u više gradova u Bosni i Hercegovini.

Osim poslovne zgrade u Ulici Maršala Tita u Sarajevu, na prodaju je ponuđeno više poslovnih prostora u Sarajevu, Gračanici, Mostaru i Tešnju.

Očigledno da je riječ o imovini koja se ne nalazi u planovima spajanja dvije finansijske institucije.

Pripajanjem Vakufske banke, ASA banka će se pridružiti grupi srednje velikih banaka u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima od 30. juna 2019. godine, poslovna aktiva ASA banke iznosila je 484,9 miliona KM, a Vakufske banke 295,1 mil KM.

To znači da bi nova banka mogla imati poslovnu aktivu od oko 780 miliona KM, što, primjerice, odgovara veličini Addiko banke a.d. Banja Luka.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

PrethodniSljedeće

Vrati se na: E - biblioteka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron