Godišnjak od događaja crkvenih, svietskih i promine vrimena u Bosni 1754-1882, Jako Baltić

Godišnjak od događaja crkvenih, svietskih i promine vrimena u Bosni 1754-1882, Jako Baltić

PostPostao/la bosniaque » Pet srp 26, 2013 10:02 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Još jedan bosanski franjevac iz 19. vijeka, Jako Baltić (1813 - 1887), spominje Bošnjake u svojim djelima i jasno ih razlikuje od drugih naroda.

Fra Jako Baltić je rođen u Bukovici nadomak Travnika, a umro je u Ovčarevu u okolini istog grada. Njegovo sačuvano djelo Godišnjak od događaja crkvenih, svietskih i promine vrimena u Bosni u cijelosti 1991. objavio fra Andrija Zidrum. Godišnjak obuhvaća razdoblje od 1754. do 1882. godine, a Baltić se pritom služio i ranijim ljetopisima, izvorima i djelomice literaturom.

Najbitniji spomeni Bošnjaka u njegovom djelu jesu sljedeći:

Bratja naša hvališe nam gostoljubivost Srba. Njihov agent u Carigradu pomagaše liepim sovietom, a u mloge posle nisu se smili naši s njim upušćati rad turske politike, buduć da ne gledaju turci rado da se Bošnjaci i Srbi sjedinjuju.


Bože sačuvaj, da mislim imalo povriediti čest štovane osobe presvitlog gospodina Vuice, koji je rad svojih sposobnosti nama drag, a i jest naše gore list, Dalmatin bijo, Slavonac bijo, Hrvat, Crnogorac, oli Bošnjak oli Srbin itd. , sve je to jedna majka, Slavka, rodila.


Dakle, i Baltić jasno razlikuje Bošnjake od drugih, njima susjednih naroda.

Slika
Slika
"Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju."
Avatar korisnika
bosniaque
 
Postovi: 72
Pridružen: Ned tra 21, 2013 10:15 pm

Vrati se na: Historijski relevantni spomeni Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju