1842. Danica Ilirska, Ivan Franjo Jukić, Samo za sada

1842. Danica Ilirska, Ivan Franjo Jukić, Samo za sada

PostPostao/la bosniaque » Uto srp 09, 2013 11:22 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Još jedan relevantan spomen Bošnjaka iz ovog vremena jeste i spomen iz 1842. godine u članku "Samo za sada" u Danici ilirskoj koji je napisao nama dobro poznati bosanski franjevac Ivan Franjo Jukić. Naime, Jukićev članak je reakcija na tvrdnje tadašnjih srpskih historičara koji su tada počeli govoriti o tome kako su stanovnici Bosne Srbi a Bošnjak isključivo geografsko ime koje je ograničeno samo na geografski karakter (poznate li priče?).

Dimitri Tirol je objavio te iste godine da su Bošnjaci Srbi, a Ivan Franjo Jukić te njegove teze pobijao. Na njegove tvrdnje, Jukić reaguje sljedećim riječima:

Ja neznam, tko je kazò g. Tirolu, da su Bošnjaci Sàrbi!? i da se samo ondak Bošnjacima nazivlju, kad hoće pokazati, da su iz Bosne?! pridodavajuću svagda svoje narodno-sàrbsko ime?! Kad je to čuo ol vidio g. Tirol: »Srb iz Bosne?«


Bošnjaci su dosad bili ne samo u zemljopisnom, već i u rodoslovnom: pravi Bošnjaci! slavni narod ilirski!


Ovo je jedna od glavnih rečenica u tekstu, u kojoj Jukić nedvosmisleno kaže da Bošnjaci nisu nikakav regionalni pojam za Hrvate ili Srbe (ili neki treći narod) u Bosni, nego zaseban NAROD i u geografskom i, što je najvažnije, rodoslovnom smislu.

... to bi Tirol najprie morò razrêšiti, pak onda čitav narod bosanski imenom Srbskim, sebi nepoznatim,*) kàrstiti.


U fusnoti, koja je najvažniji dio ove priče, je navedeno sljedeće (kao obrazloženje da je bosanskom narodu nepoznato srpsko ime):

*) Već su dvê godine, od kako se ja bavim medju prostim narodom u Bosni, dobro moreći na sva ona, koja se toga naroda tiču; ja sam mnogo putovò po Bosni, al još nikad tamo ne čuh za sàrbski narod, niti za sàrbski jezik! Tamo sve ide po bosanski i naški, a Sàrblje i dan današnji u Sàrbii stanujuće, nazivlju prosti Bošnjaci Racima! u Podrinju još nisam bio, zato scênim, da je njima bolje poznato ime Sàrb, buduć da su bližnji Sàrbii.


Dakle, Jukić jasno i nedvosmisleno kaže koji narod živi u Bosni (a koji ne živi) uprkos već spomenutim tvrdnjama koje su tada počele stizati iz Srbije. Ovaj bosanski franjevac je, kako sam kaže, obišao cijelu Bosne (izuzev Podrinja) i nije nigdje čuo ni za srpski narod, niti za srpski jezik. U svome poznatom djelu Zemljopis i poviestnica Bosne Jukić detaljnije analizira stanovništvo Bosne, uz jasne tvrdnje da su njeni stanovnici Bošnjaci a jezik bosanski ("drugi se jezik osim bosanskog ne govori").

Navedeni citati su izvučeni iz već pomenutog članka kojeg prilažemo u cjelosti:

"Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju."
Avatar korisnika
bosniaque
 
Postovi: 72
Pridružen: Ned tra 21, 2013 10:15 pm

Vrati se na: Historijski relevantni spomeni Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost