Grčka dobrovoljačka garda pod Srebrenicom

Grčka dobrovoljačka garda pod Srebrenicom

PostPostao/la admin » Sub ožu 23, 2013 1:04 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Grčka dobrovoljačka garda je bila jedinica grčkih dobrovoljaca koja je sudjelovala u ratovima na području bivše Jugoslavije. Nad Srebrenicom je po Mladićevoj uputu izvješena grčka zastava, a Karadžić jednom prilikom na okupljanju izjavio da 'imamo samo Boga i Grke na našoj strani'.

Prvi grčki dobrovoljci stigli su u Bosnu 1993. Na zahtjev Ratka Mladića, 1995. pretvoreni su u paravojnu jedinicu, Grčku dobrovoljačku gardu (ΕΕΦ). Imali su vlastite oznake, a simbol im je bio bijeli dvograci orao na crnoj podlozi. Baza im je bila Vlasenica u dolini Drini. Neki članovi jedinici bili su povezani sa Zlatnom zorom, grčkom neonacističkom organizacijom dok su drugi bili plaćenici. Atenski nadbiskup Serafim pozvao je Karadžića u posjet Ateni 1993. Zauzvrat je Karadžić jednom prilikom na okupljanju izjavio da "imamo samo Boga i Grke na našoj strani".

Srebrenica

O ulozi Grka u padu Srebrenice nije se pouzdano znalo do 2002. kada je uslijed političke krize u Nizozemskoj pokrenuta temeljita istraga pada grada. Otkrivene su video snimke grčke zastave nad Srebrenicom, pa čak i transkripti koji govore o izričitom zahtjevu Ratka Mladića da se izvjesi grčka zastava nad gradom da se počaste "hrabri Grci na našoj strani". Prema AFP-u (Agence France Presse) manjio dio grčkih dobrovoljaca je sudjelovao i u samom masakru. U grčkim medijima su se kasnije pojavili intervjui s "junacima oslobađanja" Srebrenice. Četiri člana jedinice je kasnije odlikovao Radovan Karadžić medaljom Belog orla. Biljana Plavšić je također zahvalila grčkim svećenicima koji su podržavali borce.

Istovremeno grčki autor Takis Michas je u svojoj knjizi Nesveti savez temeljito opisao činove grčkih dobrovoljaca, poduprijevši svoje teze sa fotografijama i drugim dokazima.

Grčka je za rata slala pošiljke lakog oružja i municije srpskim pobunjenicima. Nikolas Voulelis, direktor Athens News Agency je kasnije nizozemskim novinarima priznao da je postojalo neformalna nacionalna cenzura u Grčkoj. Muslimani u Bosni su prikazivani novim Turcima koji žele uništiti pravoslavu braću. Urednici su često naglašavali takvo gledište jer su ga građani voljeli.

U srpnju 2005. 163 grčka novinara, akademika i aktivista su javno zatražili službenu ispriku Grčke žrtvama Srebrenice za svoju ulogu u zločinu. Prema njima, grčko građanstvo bilo je krivo informirano o neformalnom savezu sa Miloševićem, a dobrovoljci su obeščastili grčku zastavu izvjesivši je nad Srebrenicom. Ministar pravde je započeo službeni uvid u situaciju u Srebrenici, no on nikad nije završen.

Dobrovoljci uzvraćaju udarac

Stavros Vitalis, predstavnik grčkih dobrovoljaca je 2009. tužio Takisa Michasa oko optužbi u njegovoj knjizi. Grčki dobrovoljci su samo sudjelovali u "oslobađanju grada". Grčki dobrovoljci su bili u Bosni sa znanjem i odobrenjem grčkih političara poput Andresa Papandreuoa i Konstantina Mitsotakisa, a smatrani su herojima. Grčke vlasti nisu pomagale Međunarodnom sudu u Hagu u istraživanju mogućih zločina u Srebrenici. Tužba je ipak povučena prije nego što ju je sud prihvatio.

Grčki način!

S obzirom da je u Nizozemskoj kasnije zavladala nacionalna grižnja savjesti zbog sramotne uloge nizozemskih vojnika u Srebrenici (zbog čega je kasnije pala i vlada), nizozemski novinari vrlo su zainteresirani za Bosnu. Tako je nizozemski IKON snimio dokumentarac Grčki način o ulozi Grčke u sukobima u bivšoj SFRJ, pogotovo Srebrenici. Dokumentarac je režirao Ingeborg Beugel, a među ostalim uključuje intervju s bivšim zastupnikom Lykourezosom koji je prijateljstvo s Miloševićem i Karadžićem koristio u izbornoj kampanji.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron