Hasan Čengić

Re: Hasan Čengić

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Sri ožu 09, 2016 10:04 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bosanski ratni profiteri otac i sin Hasan i Husein Čengić, stoje iza tvrtke Bosmal koja bi htjela bez natječaja graditi autocestu kroz BiH, ali i iza opstrukcije sporazuma o luci Ploče, koja im odgovara jer preko te luke u Bosnu uvoze naftu na kojoj godišnje utaje 120 milijuna USD poreza i carine.

Odbijanje potpisivanja sporazuma o luci Ploče te opstrukcija hrvatske ponude za izradu projektne dokumentacije potrebne za raspisivanje međunarodnog natječaja za izgradnju koridora 5c kroz BiH potvrdile su zastrašujuću istinu: vlasti te države nisu donosile odluke u skladu s nacionalnim i državnim interesima, nego isključivo u korist mafijaških i kriminalnih skupina povezanih s vrhom Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića. Presudnu ulogu u donošenju tih sramotnih odluka suprotnih dugoročnim interesima građana BiH imali su otac i sin Husein i Hasan Čengić. Njih dvojica stoje iza malezijske tvrtke Bosmal koja je željela bez natječaja i izravnom pogodbom s vladom BiH dobiti koncesiju za gradnju autoceste kroz BiH. Stoga je ponuda hrvatske vlade da se raspiše međunarodni tender za gradnju tog koridora dovela u pitanje zaradu Čengićevih koja se mjeri stotinama milijuna dolara – toliko su mogli zaraditi na projektu koji neće stajati manje od 3 milijarde dolara. Nacional je doznao iz visokih političkih krugova međunarodne zajednice u Sarajevu strogo čuvanu tajnu: Hasan Čengić drži u najmu Energopetrolov naftni terminal u luci Ploče. Riječ je o terminalu goleme zapremine, više od 100 tisuća tona, pa se preko njega uvozi najveći dio nafte za BiH. Po službenim procjenama prošle godine u državni proračun BiH nije uplaćeno oko 120 milijuna dolara zbog utaje poreza i neplaćanja carine pri uvozu nafte. Upravo sadašnja neriješena situacija u luci Ploče najviše pogoduje Hasanu Čengiću – ali i ostalim kriminalnim skupinama iz Hrvatske i BiH – jer omogućava šverc, krijumčarenje i izigravanje BiH i hrvatskih zakona i poreznih organa. Zbog toga su Čengići, ali i neki krugovi iz Hrvatske, spriječili potpisivanje sporazuma, premda su u njega ugrađeni svi zahtjevi vlade BiH. Preko luke Ploče po procjenama stranih promatrača uvozi se više od 75 posto svih švercanih roba BiH.

Imena Huseina i Hasana Čengića najčešće su se spominjala tijekom rata u kontekstu brojnih afera, ponajviše onih koje su bile povezane s krijumčarenjem oružja, ali i s raznim fundamentalističkim terorističkim organizacijama. Čengić je bio izravno upleten u sumnjivo poslovanje organizacija koje su primale pomoć iz inozemstva, a tvrdilo se da je upravo on osnovao teroristički kamp na Pogorelici. Isto tako Čengiće se optužuje da su pokrenuli besmislenu izgradnju vojnog aerodroma u Visokom tijekom koje je “nestalo” na desetke milijuna eura. Tvrdi se da je Husein Čengić bio jedini čovjek koji se usred rata usudio suprotstavljati Aliji Izetbegoviću. Njegov je utjecaj toliko snažan da i danas utječe na Aliju Izetbegovića koji njegovu volju realizira preko Sulejmana Tihića i Adnana Terzića, vodećih političara SDA i BiH.

Na inzistiranje SAD-a, zbog veza s iranskom obavještajnom službom, Hasan Čengić svojedobno je smijenjen sa svih državničkih funkcija. Krajem ove godine Washington ga je stavio na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i kojima se zamrzava imovina u toj zemlji. Unatoč tomu Hasan Čengić i dalje je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Skupštine BiH i nitko se još nije usudio postaviti pitanje kako može obnašati tako visoku funkciju kad se nalazi na crnoj listi SAD-a. Inače, Čengić je prvi prije više od godinu dana javno najavio da će upravo Bosmal graditi autocestu kroz BiH.

Vladajuća stranka SDA podupire ideju da Bosmal bez natječaja dobije posao izgradnje koridora 5c i to zbog bliskih veza te stranke sa strankom UMNO malezijskog premijera Mahathira. Prijateljstvo između dviju stranaka učvršćeno je za rata u BiH kada je Malezija pomagala Bošnjake u njihovom otporu srpskoj agresiji i pokušajima Tuđmanova režima da podijeli BiH sa Srbima. UMNO je, pišu sarajevski mediji, najzaslužniji za dolazak SDA na vlast jer je na posljednjim izborima izdašno financirao i projektirao izbornu kampanju te stranke. Usto je malezijska vlada dva puta izvela tajne operacije u suradnji s dužnosnicima BiH i vodećim političarima SDA. Nakon što su SAD zaustavile vojnu pomoć BiH zbog toga što se na teritoriju BiH nalazio Abu Maalija, vlada Malezije dala je tajno utočište tom vojniku osumnjičenom za terorizam. Abu Maali vodio je ratne operacije u BiH i nakon rata ostao ondje. SDA i UMNO povezuje još jedna tajna operacija: utvrđeno je da je pukovnik malezijske vojske Abdulu Manafu Kamusuri za svog boravka u BiH uspostavio veze Al Quaede s više istaknutih bošnjačkih dužnosnika, među kojima su bili jedan visoki časnik vojske BiH, imam jedne džamije te vodeći dužnosnik SDA.

Kako je riječ o enormnim zaradama i profitima, slučaj Bosmal i luka Ploče izbacili su na površinu trenutni gorući problem BiH: nakon prošlogodišnjih izbora na vlast se na velika vrata vratio dio ljudi koji su bili najveći ratni profiteri ili se pak njihovo ime spominjalo u nizu kriminalnih afera. Oni sada koriste svoje položaje kako bi oprali prljavi novac i kako bi legalizirali bogatstvo stečeno kriminalnim putem. To naravno čine pod krinkom zaštite nacionalnih interesa.

U Sarajevu se procjenjuje da je dodatni problem i to što je samo pitanje vremena kad će među tim mafijaškim skupinama doći do obračuna. Očekuje se da će on biti izrazito bezobziran i okrutan, mnogo više nego u drugim zemljama, jer BiH još ni iz daleka nije uređena pravna država niti funkcionira kao normalna država.

Puno je opravdanih razloga za sumnjičavost prema Bosmalovoj ponudi. Ako se posao dobije bez javnog natječaja, tada će banke, zbog sumnje da je riječ o korupciji, pooštriti kriterije za dodjelu kredita i podignuti kamatu. To će posao poskupjeti za nekoliko stotina milijuna eura, a možda i za pola milijarde. Krajnje je dvojben i zahtjev Bosmala da mu se uz cestu dodijeli koridor širok dvadesetak metara na kojem će moći graditi objekte po svom odabiru. Mnogi su uvjereni da će uz cestu niknuti brojne vjerske ustanove, a postoji i bojazan da će Bosmal angažirati radnu snage iz Azije od koje će dio ostati i nakon završetka radova. Oni će, procjenjuje se u Sarajevu, željeti svakako pojačati svoj politički utjecaj u BiH.

Malezija i neki politički krugovi u Aziji ne kriju želju da BiH postane njihova politička i vjerska ispostava u Europi. Za razliku od Malezije sadašnja vlast u Hrvatskoj više nema nikakvih političkih i teritorijalnih pretenzija prema BiH. Hrvatska je vitalno zainteresirana da BiH što prije postane normalna europska zemlja s kojom će moći održavati što bolje prometne i političke veze. Hrvatski je problem što je zakasnila s ponudom: Zagreb predugo nije rješavao sporna pitanja s BiH, poput pitanja luke Ploče, što je u Sarajevu neminovno budilo neugodna sjećanja na Tuđmanove političke i teritorijalne pretenzije prema BiH. No nema nikakve sumnje da je hrvatska ponuda korektna i dobronamjerna. Zbog gotovo istovjetnih problema i sličnog mentaliteta, hrvatski će stručnjaci neusporedivo lakše i bolje rješavati probleme nego će to moći činiti eksperti iz daleke Azije. Hrvatsko iskustvo i know-how u izgradnji cesta svakako bi omogućili da se taj projekt izvede na najbrži i najkvalitetniji način i, što je najvažnije, pod najpovoljnijim uvjetima.

Osjetljivost problema izgradnje koridora 5c leži u tome što će se gradnjom autoceste u BiH započet s izgradnjom moderne države. Političko značenje koridora 5c od neprocjenjive je važnosti: autocesta će definitivno povezati tu razbijenu zemlju i njene enklave te srušiti umjetne i nacionalne granice. Usto, gradnja koridora 5c prisilit će državu da sredi zemljišne knjige, uredi lokalnu administraciju, razriješi brojna neriješena imovinsko-pravna pitanja, donese urbanističke i prostorne planove, izglasa cijeli niz zakona o ekologiji, vodama i okolišu. O ekonomskom utjecaju tog projekta da se i ne govori. U gradnju autoceste bit će uključeno najmanje 40-ak industrijskih grana, narast će potražnja za pijeskom, betonom, asfaltom i ostalim građevinskim materijalom koji će proizvoditi bošnjačke tvrtke, otvorit će se nove šanse za Željezaru u Zenici. Bosanski new deal mogao bi postati kotač zamašnjak obnove BiH gospodarstva. Problem je, međutim, u tome što na donošenje te povijesne odluke dosad nisu utjecali logični ekonomski i politički argumenti, nego interesi mafijaških i kriminalnih skupina povezanih s vrhom Stranke demokratske akcije.

Premda još nije sagrađen ni jedan metar autoceste koridora 5c kroz BiH, taj je projekt doveo Sarajevo do povijesnog raskrižja. Odluka o tome hoće li ga graditi hrvatske tvrtke ili pak bosansko-malezijska kompanija Bosmal ima višestruko političko i ekonomsko značenje. Birajući između hrvatske i malezijske ponude, građani, državno vodstvo BiH, ali i međunarodni projektori u BiH, donose krucijalnu odluku za budućnost te države. Odluče li se za hrvatske tvrtke, to će značiti da je BiH spremna na presudan iskorak prema zapadu, te ubrzani proces uključivanja u Europu. Opredijele li se pak u Sarajevu za Bosmal, to će biti jasan znak da BiH okreće leđa Europi te da postaje kriminalno-mafijaška crna rupa u regiji. Odbije li BiH suradnju s Hrvatskom, izgubit će priključak s Europom i bit će nepovratno izgubljena u raljama mafije i kriminala, vjerskog i nacionalističkog ekstremizma.

Koridor 5c bit će dugačak 600 kilometara, 107 km prolazi kroz Hrvatsku i njegova će cijena biti oko 3 milijarde eura.
Bosmal
Tvrtka Bosmal osnovana je u Sarajevu 1998., vlasništvo je 50 posto bosansko, a 50 posto malezijsko. Tvrtka Bosmal financira u Sarajevu izgradnju Bosmal City Centra. Do sada je u taj projekt investirala 37 milijuna konvertibilnih maraka. Vlasnici Bosmala su 32-godišnji biznismen Edin Šabanović i njegov brat Nijaz. Ostale dionice u vlasništvu su njihova partnera iz Malezije Hassana Jamaluddina. Braća Šabanović napustili su BiH 1992. kad su preko Zagreba otišli u Kuala Lumpur. Nijaz Šabanović je arhitekt, dok Edin nije završio fakultet strojarstva. Zahvaljujući poznanstvu s Hassanom Jamaluddinom, skupili su novac za investiranje u Sarajevu. Sad su postali njegovi poslovni partneri. Tvrde da će novac za izgradnju koridora 5c dobiti od Islamske banke Malezije koja je oduševljena s onim što su dosad učinili u BiH.
Najveći je problem hrvatske ponude to što joj se protive sva tri entiteta u BiH ? bošnjački, srpski i hrvatski. Dok su zbog Tuđmanove politike prema BiH Bošnjaci još uvijek nepovjerljivi prema pravim hrvatskim namjerama u toj zemlji, u Republici Srpskoj nastoje spriječiti svako zbližavanje i povezivanje Hrvatske i BiH. HDZ-u BiH nije u interesu da Stjepan Mesić, Ivica Račan, Vesna Pusić i Zlatko Tomčić jačaju svoj utjecaj među Hrvatima u BiH. Vodstvo HDZ-a BiH još uvijek je pod snažnim utjecajem Ivića Pašalića i Ljube Česića Rojsa te opstruira svaki potez vladajuće koalicije. Vjeruju da će tako učvrstitilast u Hrvatskoj i ojačati poziciju HDZ-a među hrvatskim narodom u BiH.

http://arhiva.nacional.hr/clanak/10687/ ... ein-cengic 26.08.2003. godine
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči

Re: Hasan Čengić

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Čet ožu 10, 2016 2:13 pm

27.11.2015. u 10:05

MARKER

Školovanje Halise, kćerke Hasana Čengića, stipendirala Kantonalna vlada i fond „Bošnjaci“, otkriva Slobodna Bosna.

Iako se porodica predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH Hasana Čengića ubraja među imućnije, dok se o pravoj vrijednosti imovine glavnog ratnog logističara Armije BiH još uvijek samo nagađa, čini se kako para nikada nije dosta.

Tako se jedna od Čengićeve tri kćerke, uspješna studentica sarajevskog Pravnog fakulteta Halisa Čengić školovala uz pomoć stipendije koju je, još prije tri godine, dobila od Vlade Kantona Sarajevo.

Studentica Halisa Čengić je, jednako tako, bila i stipendistica Fonda „Bošnjaci“, premda u BiH, zasigurno, ima na stotine vrijednih i dobrih studenata kojima je financijska pomoć, ipak, potrebnija.

Radi se o provjerenoj informaciji i ta informacija sama po sebi ne bi imala druge poruke osim da je jedan od najkontroverznijih bošnjačkih političara i tajkuna, uz to i begovskog porijekla, dopustio sebi da mu kćer koristi stipendije namijenjene šehidskoj ili siromašnoj djeci.

Ali, pošto je Čengić postao predsjednik Sabora Islamske zajednice, a uz to je još uvijek visokopozicionirani funkcioner SDA, njegovo difamiranje i degradiranje u ovom trenutku može imati i političku pozadinu.

Tim prije jer se Bakir Izetbegović, kao predsjednik SDA, svakodnevno susreće sa većim problemima i trzavicama koje su uzrokovane neprihvatanjem stranačke politike koju on sprovodi nakon pobjede na izborima.

Inače, Izetbegović ima paranoju i boji se uticaja harizmatičnog Hasana Čengića, kako u Bosni, tako još više u islamskom svijetu gdje odavno Bakiru „ne cvjetaju ruže“.(The Bosnia Times)

http://thebosniatimes.ba/clanak/2058
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči

Re: Hasan Čengić

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Čet ožu 10, 2016 2:16 pm

Sarajevo, 09.05.2008., 09:21
Autor: Hina


Saudijac Wael Hamza Jelaidan jedan je od ključnih ljudi za financiranje terorističke mreže Al Qaida a utjecajni bošnjački političar i poduzetnik Hasan Čengić s njim je bio u bliskim poslovnim vezama osiguravajući mu novac koji je mogao biti korišten i za terorističke napade diljem svijeta, objavio je sarajevski tjednik "Slobodna Bosna".List navodi kako postoje nepobitni dokazi da je humanitarna organizacija Third World Relief Agency (TWRA), koju su vodili Čengić i Sudanac Fatih Al Hassanein, 1993. godine na račune kojima je upravljao Jelaidan prebacila sedam milijuna i 758 tisuća američkih dolara te četiri milijuna i 250 tisuća tadašnjih njemačkih maraka.

SB je objavila i presliku transakcijske kartice na čijim su stranicama imena Čengića i Jelaidana.

Ranije ovog tjedna TV Federacije BiH (FTV) objavila je kako je Čengić pod istragom Antikorupcijskog tima Ureda Visokog predstavnika (OHR) zbog sumnje da je sudjelovao u financiranju terorističkih napada na New York i Washington počinjenih 11. rujna 2001. godine.

Za sada nema podataka za što su točno novci iz fondova TWRA utrošeni, no poznato je kako je ta agencija koja je trebala pružati pomoć muslimanima u BiH opetovano bila predmetom istraga policija nekoliko zemalja zbog sumnji u nezakonito poslovanje i "pranje" novca".

Za sada 51-godišnjeg Jelaidana zna se kako je početkom 80-ih godina obnašao dužnost predsjednika Islamskog centra u Tucsonu u Arizoni te da se ubrzo nakon toga pridružio Osami Bin Ladenu u borbi protiv Sovjeta u Afganistanu.

Jelaidan je potom bio na čelu humanitarne organizacije Rabita sa sjedištem u Pakistanu, a koordinirao je i rad još nekih islamskih humanitarnih organizacija preko čijih računa se usmjeravala financijska pomoć što ju je Saudijska Arabija slala za izbjeglice iz Afganistana.

Uz Abdulalaha Azzama i Bin Ladena, Jelaidan je bio treća najvažnija osoba koja je koordinirala pomoć cijelog arapskog svijeta za područje Pakistana i Afganistana.

1992. godine Jelaidan se vraća u Saudijsku Arabiju i od tada se uspostavljaju njegove veze s BiH koje traju i nakon rata kada se uključuje u različite projekte opisane kao humanitarne.

Zajedno s Jelaidanom, poratne poslovne veze s BiH uz njegovu preporuku uspostavlja i Yasin Al Kadi, u to vrijeme blizak dužnosnicima Al Qaide Aymanu al-Zawahiriju te Abu Zubaydahu.

Prema pisanju SB, u vezi s njima bio je i Chafik Ayadi, prvotno voditelj ureda humanitarne organizacije Muwafaq u Zagrebu čije je djelovanje od 1996. godine prebačeno u BiH.

Nakon 2001. godine američke vlasti označile su Muwafaq kao organizaciju koja je "prebacile milijune Bin Ladenu".

Ayadi u BiH razvija nove poslove kada je 2,3 milijuna njemačkih maraka uložio u dokapitalizaciju Depozitarne banke koja mu potom isplaćuje različite kredite.

Sumnja se kako je na taj način "opran" novac koji je zapravo služio za financiranje terorizma.

Za Ayadijem je raspisana Interpolova tjeralica pod sumnjom da je pripremao terorističke napade u Irskoj.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/bih-ha ... qaide.html
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči

Re: Hasan Čengić

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Čet ožu 10, 2016 3:42 pm

In 1987, a Sudanese man named Elfatih Hassanein found the Third World Relief Agency (TWRA). By mid-1991, Bosnian President Izetbegovic contacts Hassanein, who he has known since the 1970s. The two men agree to turn TWRA from an obscure charity into what the Washington Post will later call “the chief broker of black-market weapons deals by Bosnia’s Muslim-led government and the agent of money and influence in Bosnia for Islamic movements and governments around the world.” A banker in Vienna will later call Hassanein the “bagman” for Izetbegovic. “If the Bosnian government said we need flour, he ran after flour. If they said we need weapons, he ran after weapons.” [Washington Post, 9/22/1996; Schindler, 2007, pp. 148] The TWRA is controlled by a committee composed of Hassanein and:
Hasan Cengic. He is in charge of arming a Bosnian militia run by the SDA party (see June 1991).

PRIJEVOD: 1987. godine sudanac po imenu Elfatih Hassanein je uspostavio organizaciju TWRA, Agenciju za pomoc zemljama treceg svijeta. Sredinom 1991. godine Izetbegovic je kontaktirao Hassaneina koga je poznavao od sredine 70-ih godina 20. vijeka. Njih dvojica su se dogovorili da TWRA preobrnu od marginalne humanitarne organizacije u nesto sto ce Washington Post kasniej nazvati "glavnim brokerom crnog trzista oruzjemza bosansku vladu predvodjenu muslimanina i agentom novca i moci u Bosni za islamisticne pokrete i vlade u svijetu". Jedan bankar je u Becu Hassaneina nazivao "torbarem" za Izetbegovica. "Ako je Izetbegovic rekao trebamo brasno, on je trazio brasno. Ako je rekao trebamo oruzje, on je trazio oruzje".[Washington Post, 9/22/1996; Schindler, 2007, pp. 148] TWRA je kontrolisao komitet koji se sastojao od Hassaneina i Cengica. On je bio zaduzen za naoruzavanje bosanskih milicija ppod kontorolom SDA stranke.

Hasan Cengic
Irfan Ljevakovic.
Husein Zivalj.
Dervis Djurdjevic.
All of them are important members of Izetbegovic’s SDA party, and all but Ljevakovic were codefendants with Izetbegovic in a 1983 trial. Most payments require the approval of three of the five, except for amounts greater than $500,000, in which case Izetbegovic has to give approval. The corruption from these higher-ups is said to be incredible, with up to half of all money passing through the TWRA going into their pockets. [Schindler, 2007, pp. 148-152] The TWRA is based in Vienna, Austria, and Izetbegovic personally guarantees Hassanein’s credentials with banks there. Soon, machine guns, missiles and other weapons are being shipped into Bosnia in containers marked as humanitarian aid. Hassanein is a member of Sudan’s government party and a follower of top Sudanese leader Hassan al-Turabi. Just like al-Turabi, he works with bin Laden and the “Blind Sheikh,” Sheikh Omar Abdul-Rahman. He becomes the main agent in Europe for marketing and selling video and audio tapes of Abdul-Rahman’s sermons. In March 1992, the Sudanese government gives him a diplomatic passport and he uses it to illegally transport large amounts of cash from Austria into Bosnia without being searched. [Burr and Collins, 2006, pp. 140-141]


PRIJEVOD NAJVAZNIJEG: Hasan Cengic
Irfan Ljevakovic.
Husein Zivalj.
Dervis Djurdjevic.

Svi su oni vazni clanovi Izetbegoviceve SDA stranke, i svi su osim Ljevakovica bili sa Izetbegovicem na otpuzenickoj klupi 1983. godine. Sve uplate su zahtijevale dozvolu od minimalno trojice od ove petorice, osim uplata koje su bile vece od USD 500.000,00 koje je morao licno da odobri Izetbegovic, Korupcija medju njima je bila ogromna i tvrdi se da je cak i do pola novca koje je proslo kroz TWRA zavrsilo u njihovim dzepovima [Schindler, 2007, pp. 148-152]. TWRA je bila smjestena u Becu, Austrija, i Izetbegovic je licno garantovao za Hassaneinenov kredibilitet. On je bio clan vladajuce sudanske vlade i pristalica sudanskog lidera Hasana al- Turabija. Ali i kao al-Turabi, i on je radio sa Bin Ladenom i sa "slijepim seikom", Seikom Omarom Abdul-Rahmanom. U martu 1992. godine on dobiva sudanski diplomatski pasos od sudanske vlade i koristi to za ilegalni transport ogromnih kolicina gotovog novca iz Austrije u BiH bez ikakvog pretresa ili kontrole. [Burr and Collins, 2006, pp. 140-141]The Saudi Arabian government is the biggest contributor to TWRA, but many other governments give money to it too, such as Sudan, Iran, Pakistan, Brunei, Turkey, and Malaysia. Bin Laden is also a major contributor. [Washington Post, 9/22/1996] Author John Schindler will later note, “Relations between bin Laden and TWRA were close, not least because during the Bosnian war the al-Qaeda leadership was based in Khartoum, Sudan, under the protection of the Sudanese Islamist regime that was the ultimate backer of Hassanein and his firm.” TWRA also works closely with the International Islamic Relief Organization (IIRO) and most other charity fronts in Bosnia. [Schindler, 2007, pp. 151-152] A later study by the Bosnian government with help from Western intelligence agencies will determine that at least $2.5 billion passed through the TWRA to Bosnia between 1992 and 1995. The study will call the TWRA “a group of Bosnian Muslim wartime leaders who formed an illegal, isolated ruling oligarchy, comprising three to four hundred ‘reliable’ people in the military commands, the diplomatic service, and a number of religious dignitaries.… It was this organization, not the Government [of Bosnia], that controlled all aid that Islamic countries donated to the Bosnian Muslims throughout the war.” [Schindler, 2007, pp. 149-150]

PRIJEVOD: Vlada Saudijske Arabije je najveci donator agencije TWRA, ali su ucestvovale i Sudan, Iran, Pakistan, Brunej, Turska i Malezija. Bin Laden je takodje jedan od glavnih donatora [Washington Post, 9/22/1996]. John Schindler pise: "Odnosi izmedju bin Ladena i TWRA su bile bliske jer je i vodjstvo Al Kaide bilo smjesteno u Kartumu u Sudanu, pod zastitom sudanskom islamistickog rezima koji je bio glavni oslonac Hassaneinu i njegovoj firmi. TWRA je tijesno saradjivala i sa International Islamic Relief Organization (IIRO) i raznim humanitarnim organizacijama u BiH [Schindler, 2007, pp. 151-152]. Kasnija studija Bosanskih vlasti uz pomoc zapadnih obavjestajnih agencija je odredila sumu od minimalno 2,5 milijardi USD (USD 2.500.000.000,00) kao sumu koja je prosla kroz TWRA prema Bosni izmedju 1992. i 1995. godine. Ta studija naziva TWRA "grupom bosanskih muslimanskih ratnih lidera koji su stvorili nelegalnu, izolovanu, vladajucu oligarhiju koja je ukljucivala 3 do 4 stotine "pouzdanih" ljudi u vojnom vodjstvu, diplomatskoj sluzbu i medju vecim brojem religijskih sluzbenika. ... Ova organizacije je, a ne Vlada Republike BiH, kontrolisala svu pomoc koje su islamske zemlje donirale bosanskim muslimanima tokom citavog rata [Schindler, 2007, pp. 149-150].

http://www.historycommons.org/context.j ... rapipeline
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči

Prethodni

Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron