Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:39 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Den Haag, 29.03.2006. - BiH je u prvom dijelu dokaznog postupka pred Medjunarodnim sudom pravde uspjela ostvariti svoje ciljeve, odnosno dokazati genocid nad nesrpskim stanovnistvom tokom agresije, tvrdi pravni zastupnik nase zemlje Sakib Softic.

U izjavi za "Dnevni avaz" datoj jucer nakon dolaska na Sarajevski aerodrom iz Haga, gdje traje pauza sudjenja, on je ocijenio da tuzena strana nije uspjela opovrgnuti navode iz tuzbe.


Unakrsno ispitivanje

- Sto se tice ekspertize generala Majkla Rouza (Michael Rose), smatram da ona ni na koji nacin ne moze stetiti BiH. Stavise, tokom unakrsnog ispitivanja on je potvrdio nase navode. Poznato je da je objavio knjigu i onda nije bilo mogucnosti da opovrgne ono sto je vec jedanput javno objavio - kaze Softic.

Podsjeca da je Rouz u knjizi naveo da su sve strane cinile zlocine, a samo jedna genocid.

- Na kraju je pokusao to izgladiti, govoreci da on ipak nije strucnjak za medjunarodno pravo i da prepusta sudu da ocijeni da li se radilo o genocidu - kaze Softic.

Ekspertiza Zan-Pol Sardona (Jean-Paul Sardon), prema njemu, bila je dosta konfuzna.

- On je prije nekoliko godina, kada nije znao da ce biti pozvan pred ovaj sud, objavio clanak u kojem tvrdi da je u BiH bilo izmedju 200 i 300 hiljada poginulih. Odjedanput je dosao sa tezom da se radi o 100 hiljada osoba. Kada je uvidio da mi ipak znamo za njegove prethodne radove, onda je upao u jednu tesku situaciju iz koje se nije uspio izvuci. Osjetilo se da mu je neugodno i nastojao je da se sve sto prije zavrsi - pojasnjava Softic.

Potcrtava da se Sardon, govoreci o broju zrtava, pozivao na podatke Eve Tabo, a najvise na Mirsada Tokacu i njegov Istrazivacko-dokumentacioni centar.

Svjedoci iz RS

Uz eksperte, SCG je imala i dvije grupe svjedoka, jednu iz RS, a drugu iz SCG.

- Ovu grupu iz RS cinili su Vladimir Lukic i Vitomir Popovic, visoki duznosnici paradrzavne tvorevine, koja je tek 1995. priznata kao entitet, a koja je u izvjestaju o Srebrenici priznala da je pocinjen genocid nad Bosnjacima u Podrinju. Njihov zadatak bio je da pokazu da je RS bila nezavisna od Beograda kod donosenja vojnih i politickih odluka. Ali radi seo zvanicnicima tvorevine koja je odgovorna za genocid i ne vjerujem da ce im sud povjerovati. Dok su jedni tvrdili da su oni odgovorni, svjedoci iz SCG su tvrdili da o tome nista ne znaju. Ali ako bi im i povjerovali, to ne osloba?a SCG odgovornosti za genocid. To su znali nosioci vlasti - zakljucuje Softic.


Micunoviceve izjave u prilog tuzbi BiH

Softic smatra da su neke izjave svjedoka SCG isle u prilog tuzbi BiH.

- Radi se konkretno o Dragoljubu Micunovicu. Uz tvrdnje da nista ne zna, na neki nacin je htio biti objektivan, pa je priznao da je moguce i vjerovatno da je SCG pruzala pomoc RS, ukljucujuci i vojnu i nakon prekida saradnje izmedju SRJ i RS - otkriva Softic.


Opovrgavali i nalaze komisija UN-a

- U jednom dijelu zastupnici SCG su nastojali opovrgnuti nalaze komisije i eksperata koje je imenovao UN 1992. godine, odnosno Tadeusa Mazovjeckog i Serifa Basjunija, tvrdeci da su podaci o broju zrtava napuhani. Medjutim, ostaje cinjenica da su ti dogadjaji postojali, a mi cemo drugim sredstvima nastojati dokazati broj zrtava - govori Softic.

Izvor

Den Haag, 29.03.2006. - Medjunarodni sud pravde u Hagu, nakon zavrsetka svjedocenja Dragoljuba Micunovica, skinuo je embargo s iskaza svjedoka u drugoj fazi procesa povodom tuzbe BiH protiv SCG za agresiju i genocid.

Agencija Sense tako je jucer prenijela iskaze britanskog generala Ricarda Daneta (Richard Dannatt) i americkog eksperta za otomansko kulturno naslijedje Balkana Andreasa Ridlmajera (Andreas Riedlmayer), koji su svjedocili na strani BiH.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:40 pm

Prema generalu Danetu, sadasnjem komandantu kopnene vojske Velike Britanije i bivsem zapovjedniku britanskih snaga u sastavu UNPROFOR-a i SFOR-a, VRS je "u izvjesnom stepenu djelovala samostalno", ali je u operativnom smislu bila "agent" koji je djelovao na ostvarivanju "opceg cilja" definiranog u Beogradu, koji je u pocetku (1992. i 1993. godine) dijelilo i politicko rukovodstvo bosanskih Srba.

"Opci cilj" Beograda i Pala general Danet je opisao kao "stvaranje drzave u kojoj ce zivjeti svi Srbi, a cija ce teritorija biti veca od tadasnje SRJ", posto ce obuhvatiti i dijelove Hrvatske i BiH na kojima zive Srbi. Cinjenica da je u kasnijoj fazi doslo do neslaganja izmedju Karadzica i Milosevica, po generalu Danetu, nema nikakvog znacaja, buduci da je general Mladic nastavio do kraja rata ici u Beograd na redovne konsultacije s Milosevicem.

Takve konsultacije komandanta jedne armije s predsjednikom druge drzave general Danet smatra krajnje neuobicajenim. Podjednako je neuobicajeno, dodao je, i to da "oficiri koji pripadaju jednoj armiji i od nje dobivaju placu... sluze u armiji druge zemlje".

Takva praksa, tvrdio je Danet, ne postoji nigdje u svijetu. Saglasio se s izjavom svog kolege, generala Ruperta Smita (Rupert Smith), koji je na sudjenju Slobodanu Milosevicu u oktobru 2003. godine rekao: "Onaj ko te placa obicno je onaj ko ti komanduje".

Pored oficirskih placa, Beograd je, prema generalu Danetu, osiguravao i sve ostale kljucne elemente od kojih je zavisilo funkcioniranje VRS: naoruzanje i drugu opremu, logisticku podrsku, obuku i obavjestajne informacije. Svjedok je posebno ukazao na potpunu zavisnost VRS od VJ kada je u pitanju municija: od pjesadijske, preko artiljerijske do protivavionske.

Citirao je jedan Mladicev govor iz 1995. godine u kojem je nacelnik Glavnog staba VRS rekao da je 43 posto municije utrosene tokom rata "naslijedjeno" od JNA, 47 posto osigurala je VJ, dok je samo deset posto stiglo iz drugih izvora.

Govorio je, takodjer, i o znacajnoj ulozi koju su u etnickom ciscenju istocne Bosne, narocito tokom 1992. godine, igrale paravojne formacije od kojih su "najgore", kako je rekao, dolazile iz Srbije.

Iz dokumenata VRS, koje je analizirao pripremajuci se za svjedocenje na sudjenju generalu Radislavu Krsticu pred Haskim tribunalom, britanski general zakljucio je da je Ratko Mladic prihvatio komandu nad paravojnim formacijama i jedinicama teritorijalne odbrane. Time je, po generalu Danetu, prihvatio i odgovornost, posto se komandovanje i odgovornost ne mogu razdvajati.

To sto su u Sarajevu, Cajnicu, Bosanskom Samcu i drugim mjestima sirom BiH dzamije, katolicke i pravoslavne crkve i sinagoge bile gradjene u precniku od nekoliko stotina metara, po Ridlmajeru, harvardskom ekspertu za otomansko kulturno naslijedje, niposto nije slucajnost.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:40 pm

Naprotiv, istaknuo je on na pocetku svog svjedocenja, takav arhitektonski razmjestaj bio je namjeran i promisljen politicki akt. Jer, nastavio je, ljudi koji se medjusobno ne podnose, nece svoje kuce i najvaznije vjerske i svjetovne spomenike graditi u sjenci kuca i spomenika drugih.

A onda je ta duga tradicija zajednistva "svjesno i nasilno narusena u ratu od 1992. do 1995. godine" i na udaru "namjernog, sistematskog i siroko rasprostranjenog razaranja naslo se upravo kulturno i vjersko naslijedje zajednica koje su bile na meti".

Bilans te kampanje u 26 opcina koje je Ridlmajer istrazio je sljedeci: osteceno je ili unisteno 985 dzamija, 270 katolickih crkava i 23 katolicka samostana. Na teritoriji pod kontrolom VRS gotovo da nije ostao nijedan neosteceni islamski vjerski objekt ili spomenik, a unistene su ili ostecene tri cetvrtine katolickih crkava.

Svoje svjedocenje Ridlmajer je ilustrirao snimcima dzamija i drugih spomenika prije i poslije rusenja, a mjesta na kojima su se oni nalazili pretvarana su u parkinge, parkove, livade ili otpade. Razaranja su se, po pravilu, dogadjala izvan konteksta oruzanog konflikta i nisu predstavljala "kolateralnu stetu" u razmjeni vatre zaracenih strana.

Paralelno s etnickim ciscenjem nesrpskog stanovnistva, rekao je Ridlmajer, sistematski je i namjerno "transformiran i kulturni pejzaz" Bosne, tako sto je ociscen od munara i zvonika katolickih crkava, koji su "nestajali zajedno s ljudima koji su nekada u ta obiljezja gledali kao u vidljive znake svog prisustva u toj zemlji". Unistavanje arhitekture je, zakljucio je Ridlmajer, bilo povezano s unistavanjem zajednica koje ona simbolizira, pa se zato moze smatrati elementom genocida.

Ilustrirajuci odnos izmedju Mladica i Milosevica, general Danet je kazao kako bi to bilo kao kada bi on, kao komandant kopnenih snaga Velike Britanije, isao u Pariz da se sa francuskim predsjednikom Sirakom konsultira o vojnim operacijama u Sjevernoj Irskoj.

General Danet govorio je i o zajednickim operacijama VRS i VJ, kojima se ponekad prikljucivala i srpska vojska Krajine. Kao "tri jasna primjera" spomenuo je zajednicke operacije u dolini Drine, Srebrenici i Bihackom dzepu.

Prvi napad na vjerske objekte dogodio se krajem 1991. godine u okolini Nevesinja, gdje je Ridlmajer zatekao samo jedan zid srusene dzamije. Napadi su se intenzivirali u aprilu 1992. kada su JNA i paravojne formacije iz Srbije preuzele kontrolu nad gradovima i selima u istocnoj Bosni.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:40 pm

Sakib Softic, pravni zastupnik BiH u tuzbi za genocid

Svjedoci SCG ili ne govore istinu ili ne znaju sta je predmet spora

Iskazi svjedoka koje je pravni tim SCG izveo u odbranu od tuzbe BiH za genocid uglavnom su irelevantni za ono sto tvrdi BiH, ocijenio je u izjavi za "Dnevni avaz" pravni zastupnik tuzbe BiH Sakib Softic.


Irelevantni iskazi

- Svjedoci SCG ili ne znaju ono sto je predmet spora ili ne govore istinu. Pokazalo se da svjedoci nisu pogodno dokazno sredstvo za utvrdjivanje ovih cinjenica ili za njihovo osporavanje. Tako da smatram da tuzena strana izvodjenjem svjedoka prethodnih dana nije uspjela opovrgnuti cinjenice koje smo mi iznijeli u dokaznom postupku - kaze Softic.

Druga faza glavne rasprave pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu - izvodjenje eksperata BiH i svjedoka SCG - okoncana je jucer svjedocenjem bivseg predsjednika Savezne skupstine SRJ Dragoljuba Micunovica.

I njegov iskaz "o nastojanjima opozicije u Srbiji da se prona?e mirno rjesenje za sukobe u SRJ, kao i otporu opozicionih stranaka vlasti Slobodana Milosevica" Softic ocjenjuje irelevantnim.

- Mi tvrdimo da su Slobodan Milosevic i grupa ljudi koji su zajedno s njim obuhvaceni u optuznici, koristeci organe i institucije SCG, pocinili genocid. U isto vrijeme nastojali su to prikriti, izmedju ostalih, i od velikog broja ljudi u samoj SCG.

Jesu li znali?

Tako da ukoliko Micunovic kaze da za to nije znao, ja mu mogu vjerovati ili ne, ali to je za ovaj predmet i nase tvrdnje potpuno irelevantno. To sto se radilo tajno i sto neki nisu znali ne umanjuje odgovornost SCG, jer su Milosevic i ostali radili u svojstvu zvanicnika i koristili organe institucija te drzave da bi pocinili genocid - kaze Softic.

Rasprava ce biti nastavljena 18. aprila, kada ce obje strane imati po pet dana za iznosenje zavrsnih argumenata. Proces se zavrsava 9. maja, nakon cega ce biti potrebno nekoliko mjeseci za donosenje presude.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Re: Tuzba BIH protiv Srbije tok sudenja dokazi svjedoci

PostPostao/la Administrator » Čet pro 04, 2014 3:41 pm

Stojanovic: Genocid se ne moze pripisati SCG

Pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanovic kaze da je SCG iskazima sest svjedoka dokazivala da se ne moze utvrditi da je ova drzava imala namjeru pociniti genocid.

- Nasa polazna osnova, koja je dokaznim postupkom do kraja izvodjena, da se ne moze utvrditi da je postojala namjera da se unisti bosnjacki narod u BiH, te da, prema tome, nema genocida, a da se on svakako ne moze pripisati SCG - rekao je Stojanovic.

Izvor

Banja Luka, 23.03.2006. - Narodna skupstina Republike Srpske danas je nakon cjelodnevne rasprave o tuzbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu, usvojila vise zakljucaka u kojima je pozdravljena Deklaracija o neophodnosti diplomatskog rjesavanja spornih odnosa izmedju dviju drzava, koju su potpisali najvisi zvanicnici Republike Srpske i njeni predstavnici u bh. organima. U usvojenim zakljuccima za koje su glasala 62 poslanika, protiv je bilo 11, a jedan uzdrzan, istice se da i dalje mnoge cinjenice od pokretanja tuzbe, zastupanja i dopune tuzbe i ukupnog toka procesa nisu jasne i da su predstavnici Republike Srpske u protekloj deceniji morali imati mnogo aktivniji odnos prema tuzbi.

Narodna skupstina je potvrdila svoje ranije usvojene zakljucke i deklaraciju u vezi sa tuzbom u kojima se, izmedju ostalog, kaze da je "sporom Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom pred Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu, koji je pokrenut i vodi se bez saglasnosti Republike Srpske i srpskog naroda, grubo prekrsen princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda".

Istaknuto je da legitimni predstavnici srpskog naroda nisu konsultovani kada je tuzba podnesena, a ni u vodjenju spora, te da je tuzba neprihvatljiva za predstavnike srpskog naroda. Ponovljen je stav da je tuzba de facto protiv Republike Srpske i sustine Daytonskog sporazuma, jer Republika Srpska i srpski narod u Bosni i Hercegovini ne mogu istovremeno biti i entitet, odnosno dio drzave tuzioca i tuzena strana.

Tuzbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore treba povuci, a sva otvorena pitanja rjesavati dijalogom ovlastenih predstavnika sva tri konstitutivna naroda, zakljucila je Narodna skupstina. Pozdravljena je inicijativa za ocjenu ustavnosti koju je clan drzavnog Predsjednistva Borislav Paravac podnio pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Skupstina je obavezala Paravca i ministra inostranih poslova Mladena Ivanica da "stalnom sudu u Den Haagu hitno dostave akte o odustajanju od tuzbe i tuzbenog zahtjeva Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu zbog krsenja Konvencije o sprecavanju i kaznjavanju zlocina i genocida".

U nastavku zasjedanja poslanici ce razmatrati informaciju o provedenim ustavnim promjenama u nasoj zemlji, te informaciju o aktivnostima tima zastupnika Narodne skupstine u sporu pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine po zahtjevu Sulejmana Tihica u vezi sa promjenom simbola Republike Srpske.
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Sljedeće

Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron