Kako su građani BiH tijelima zaustavili tenkove JNA

Kako su građani BiH tijelima zaustavili tenkove JNA

PostPostao/la admin » Pet svi 09, 2014 7:21 am

windows7sevn.org Facebook Share
Od 7. do 9. maja obilježava se 23. godišnjica kako su građani Bosne i Hercegovine u mjestu Polog između Širokog Brijega i Mostara zaustavili kolonu tenkova bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), što je važan datum u početku odbrane Bosne i Hercegovine od agresora, mnogo prije zvaničnog napada na našu zemlju.

Nažalost, za ovaj događaj se u BiH malo zna, a ima nesumnjivo važno mjesto u historiji naše zemlje. Bila je to nagovještaj da "Bosna neće šaptom pasti".

Naime, kolona od 100 tenkova i drugih oklopnih vozila krenula je iz kasarne JNA u Mostaru i upućena na zauzimanje položaja u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Građani BiH, mahom Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina, organizirali su 7. maja 1991. blokadu puta, nedozvoljavajući kretanje oklopnjacima JNA. Pokreti su izvođena u sklopu realizacije operacije„RAM” koji je bio ključan u realizaciji projekta tzv. velike Srbije.

Operacija RAM


Plan JNA, koja se stavila u službu velikosrpske ideje, bilo je blokiranje zapadne i južne Hercegovine, odsijecanje Dalmacije, stvaranje preduvjeta za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka – Donji Vakuf – Kupres – Mrkonjić Grad – Drvar – Livno i produžiti s daljnjim borbenim djelovanjima u cilju presijecanja Dalmacije na tri djela.

Jučer je u Širokom Brijegu nizom svečanosti obilježen ovaj značajan datum. U pozdravnim govorima poručeno je kako je zaustavljanje tenkova u pologu povijesni trenutak.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-su- ... /140508053
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron