Holbrooke: Milošević je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

Holbrooke: Milošević je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

PostPostao/la admin » Sub lis 05, 2013 2:23 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Dopustili smo hrvatskim i bošnjačkim snagama da dođu do Banje Luke. Jedini razlog da ih zaustavimo bila je procjena da ćemo imati 200.000 izbjeglica, a Banja Luka će se opet vratiti Srbima

Među dokumentima koji su objavljeni iz Clintonove arhive i CIA-ine dokumentacije su i razgovori s nekima od ključnih aktera razgovora u Daytonu, prije svih državnog tajnika Warrena Christophera i posebnog izaslanika Richarda Holbrookea koji svjedoče kako je zaustavljen napad na Banju Luku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima.

Prethodnica Daytonu

- Skoro svi u Washingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opća ocjena u Washingtonu je bila da nam Washington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi – rekao je Holbrooke.
Objasnio je da je zaustaviio napredovanje prema Banjoj Luci kada je konačno srbijanski predsjednik Slobodan Milošević reagirao. 
- On nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu prije nego što snage stignu do Banje Luke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banje Luke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banja Luka bi opet bila vraćena Srbima”, rekao je Holbrooke.

slobodna-bosna.ba / Foto: Reuters
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/107 ... aluke.html
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Holbrooke: Milošević je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Ned srp 02, 2017 9:03 pm

Rajko Kasagić, profesor i prvi premijer Republike Srpske po završetku rata, odlučio je da nakon 20 godina ispriča pojedine manje poznate detalje iz perioda kada je bio predsjednik Vlade RS.“Na mjesto premijera izabrala me je Narodna skupština RS, pošto sam prethodno bio poslanik koji nije imao dlake na jeziku, zbog čega sam uživao ugled i poštovanje u narodu i među poslanicima. Dolaskom na mjesto premijera odmah sam počeo da se suprotstavljam ogromnom kriminalu u samom vrhu tadašnje vlasti RS, što me je kasnije koštalo premijerske funkcije, a umalo i glave”, priča gotovo u dahu Kasagić.Kada je riječ o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, pokojnim predsjednikom SRJ, Kasagić kaže:

“Na važne sastanke sa međunarodnim predstavnicima Slobodan Milošević je mene vodio. Tako sam sa Miloševićem bio u Rimu 1996. godine na sastanku mini-kontakt grupe, što mi je Radovan Karadžić strašno zamjerio. Meni Karadžić nije dao da idem u Rim, ali ja sam otišao, jer je bilo pitanje hoće li srpski narod opstati u BiH. Tamo se raspravljalo o učvršćivanju mira. Karadžiću nije odgovarala moja popularnost i saradnja sa Miloševićem”, kaže on.Kasagić otkriva i detalje oko pada Banja Luke.“Richard Holbrooke je 1995. godine došao kod Slobodana Miloševića i rekao mu: Sutra pada Banjaluka! Milošević se sa njim pet sati ubijeđivao i prepirao i rekao da Banjaluka ne smije pasti. Vojska je već pravila pontonske mostove preko Vrbasa. Mi smo pozvali Miloševića i rekli da će 150.000 Banjalučana doći u Beograd ako padne Banjaluka i tražiti gdje će ih smjestiti, da će nastati humanitarna katastrofa u kojoj će stradati 850.000 ljudi. Poslije pet sati ubjeđivanja i svađe, Milošević je rekao da Srbija ulazi u rat. Holbruk kontaktira sa Klintonom, zatim zove Tuđmana i Izetbegovića i kaže im: Bil je rekao da se zaustave dalje ratne aktivnosti i napredovanje Hrvata i muslimana. I tako je spasena Banjaluka.”O ratnoj ulozi Radovana Karadžića, Kasagić ne govori pozitivno.“Borio sam se da zaustavim šverc cigareta, nafte i drugih akciznih roba i ogromnu pljačku, gdje su se vrtjeli milioni maraka, što nije odgovaralo Radovanu Karadžiću. Naftu koju sam obezbijedio od Jevgenija Primakova – 20.000 tona za vojsku i narod, kriminalci su ukrali i prodali. Tražio sam da se ispita šta je sa mašinama koje su iz Sarajeva ukradene i da se ispita kako visoki državni funkcioneri obilaze svjetske kockarnice i kockaju sa Arkanom. Ti moji postupci stvorili su mi ugled i popularnost u narodu, a i kod međunarodne zajednice, zbog čega me je Karadžić smijenio nakon pet mjeseci moga rada”, kaže Kasagić.Na pitanje kako je bilo sarađivati sa Miloševićem, Kasagić kaže:“Milošević je nastojao da Republiku Srpsku promoviše preko mene. Govorio je da je Rajko Kasagić kod međunarodne zajednice priznat.”Kasagić otkriva i kakav je nekadašnji lider SRJ i Socijalističke partije Srbije bio kao političar.“On je bio jedan najpriznatiji lider na ovim prostorima. Međutim, on nikad posao nije završio do kraja i tu je njegov problem. Jednostavno, kad je nuđen završetak rata, on to nije prihvatio na vrijeme”, kaže Kasagić i dodaje da Milošević nije kriv za pad Republike Srpske Krajine.Kasagić kaže da je tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske krivo za pad 12 opština Visoke Krajine i tragediju naroda sa tog područja.SB/Alo
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči


Vrati se na: Sve ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron