HAG: General Milošević "oduševljen vojničkim znanjem " ARBH

oružana sila koja je omogućila opstanak Bošnjaka i BH protiv domaćih pobunjeničkih vojski i susjednih agresorskih vojski

HAG: General Milošević "oduševljen vojničkim znanjem " ARBH

PostPostao/la admin » Pon ožu 17, 2014 5:26 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Suđenje Karadžiću: General Milošević "oduševljen vojničkim znanjem " Armije BiH
Komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević
negirao je, :roll: kao svjedok odbrane Radovana Karadžića, da su njegove snage 1994. i 1995. hotimično granatirale i gađale snajperima civile u Sarajevu.

Generala Miloševića Haški tribunal je 2009. osudio na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu. Kako bi svjedočio u Karadžićevu odbranu, on je u Haag doveden iz Estonije, gdje služi kaznu, prenosi u srijedu BIRN - Justice Report.

Milošević je posvjedočio da se SRK isključivo branio od napada 12. divizije Armije BiH (ABiH), koja je nastojala da se probije iz Sarajeva.

"Oni su to zvali deblokada Sarajeva, ali se tu nije radilo ni o kakvoj deblokadi Sarajeva, nego o uništenju SRK-a", izjavio je svjedok i dodao da je bio "oduševljen vojničkim znanjem" svojih protivnika "kako su postavili snage za odbranu", prenosi BIRN.

Milošević je rekao da je u samom gradu bilo "ukupno 275 komandnih mjesta" Prvog korpusa, 12. divizije i drugih jedinica ABiH. Te komande bile su, po njegovom iskazu, u civilnim objektima, a jedna, po dokumentima ABiH, u bolnici na Koševu.

"Komandno mjesto Prvog korpusa ABiH bilo je u Ulici Danijela Ozme, gdje su se hvalili da ih niko nikada nije pogodio, a ne kažu da taj prostor nije ni trebalo tući jer je bio centar grada", izjavio je Milošević.

Kako je dodao, ARBiH je u Sarajevu imala desetak haubica, 140 do 150 minobacača, tri tenka i 18 različitih topova :think: , prenosi BIRN.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), optužnica tereti za zločine nad civilima izvršene tokom opsade glavnog grada BiH, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

General Milošević posvjedočio je da je ABiH iz Sarajeva stalnim napadima pokušavala da prekine za VRS strateški put Pale-Vogošća.

"Kada bismo ih vratili, oni bi tvrdili da dejstvujemo po gradu. Nismo po gradu, nego po njihovim položajima", kazao je on.

Ispričao je da je, tokom takve ofanzive u septembru 1994. godine, "zaplakao" kada je na jednom mjestu zatekao sedam vojnika ABiH poginulih "od mine".

"To je bilo slanje tih ljudi u pogibiju. Ko je te ljude slao", rekao je Milošević.

On je negirao navod optužnice da su snajperisti, pod njegovom komandom, s položaja na Špicastoj stijeni gađali civile u naselju Sedrenik.

"To je tolika udaljenost da je iluzorno upotrebljavati bilo koje pješadijsko oružje, osim artiljerije", prokomentarisao je svjedok.

Na Karadžićevo pitanje da li je u Sarajevu postojala "ijedna čisto civilna zona, bez ijednog legitimnog cilja", svjedok je odgovorio negativno.

"Takvog prostora u Sarajevu nije bilo. Oni nisu ni imali drugo rješenje nego su svoje snage i sredstva morali da rasporede tamo gdje su bili", rekao je Milošević, navodeći da je ABiH "zaposjela škole, obdaništa, poslovne zgrade, privatne kuće i bolnice".

I pored toga, kako je kazao, “civilni prostor nismo mogli, a ni htjeli granatirati", javio je u srijedu BIRN - Justic Report.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sudjenje ... /130123144
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5785
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Armija RBiH vs. agresorske vojske

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost