16 muslimanska partizanska brigada

16 muslimanska partizanska brigada

PostPostao/la ZlatniLjiljan » Čet svi 30, 2013 8:44 pm

windows7sevn.org Facebook Share
aboravljena brigada koja se sastojala skoro iskljucivo od Bosnjaka muslimana za vrijeme drugog svjetskog rata:


"1) Na osnovu Titove odluke, formirana je brigada sastavljena gotovo u cjelosti od Muslimana (baš tako stoji u dokumentima - s velikim M, jer su komunisti u ratu priznavali nacionalni subjektivitet Bošnjaka), koja je nosila dva vrlo važna pridjeva, ajmo tako reć: muslimanski i bosanski. Brigada je formirana sredinom 1943. u okolini Brčkog i njezino prvo ime je glasilo 3. bosanska muslimanska narodnooslobodilačka brigada. Kasnije je preimenovana u 16. muslimansku narodnooslobodilačku udarnu brigadu. Brigada se nalazila u sastavu 27. istočnobosanske divizije III korpusa NOVJ.

2) brigada je učestvovala u teškim borbama, najprije u okviru operacija tokom prvog oslobođenja Tuzle (jesen 1943.), zatim tokom tzv. šeste ofanzive (u okviru tzv. Krivajske operativne grupe). Brigada napušta prostor sjeveroistočne Bosne i manevrira na širokom prostoru od Romanije do Drine, pa sve do istočne Hercegovine. U jednom trenutku, protiv sebe je imala cjelokupnu 14. SS regimentu 7. SS divizije "Prinz Eugen" (petostruko brojčano jače snage, o obuci i naoružanju da se i ne govori).

3) U ljeto 1944., brigada se vraća u istočnu Bosnu i vodi uspješne borbe protiv SS-ovaca iz 13. SS divizije u blizini Šekovića. U jesen 1944., mnogi su pripadnici 13. SS divizije dezertirali i priključili se partizanima, od toga znatnim dijelom upravo 16. muslimanskoj brigadi. Njihova obučenost i naoružanje doprinijeli su povećanju udarne moći brigade.

4) Brigada krajem 1944. učestvuje u odbrani Tuzle od četnika Draže Mihailovića. Pošto su cetnici odbijeni, brigada je imala vremena za konsolidaciju. U međuvremenu je popunjena ljudstvom iz Srbije, uglavnom bivšim pripadnicima Nedićeve Srpske državne straže, ali i četnicima koji su "došli tobe" i stupili u NOVJ. Time se procenat Bošnjaka u brigadi smanjo sa 90-95% na oko 65-70%. U isto vrijeme, u brigadu je uvršten izvjestan broj boraca albanske nacionalnosti s Kosova.

5) 16. muslimanska brigada je, slučajno ili ne, prva partizanska jedinica koja je 6. IV 1945. ušla u Sarajevo, prodirući s njegove sjeveroistočne strane.

6) 16. muslimanska brigada je jedna od prvih jedinica koja je probila ustašku odbranu i ovladala Odžakom, posljednjim bastionionom fašizma u Evropi. Bilo je to 25. maja 1945. "


Slika


Slika


Slika

Slika


Slika


Neki pripadnici brigade:

Slika


Slika

Slika

Slika

Slika

Neki odbjegli iz Handschar SS i jedan iz Srpskog Dobrovoljackog Korpusa

Slika
A man who views the world the same at fifty as he did at twenty has wasted thirty years of his life.
Muhammad Ali
Avatar korisnika
ZlatniLjiljan
 
Postovi: 242
Pridružen: Čet svi 30, 2013 2:24 pm

Re: 16 muslimanska partizanska brigada

PostPostao/la ZlatniLjiljan » Čet svi 30, 2013 8:45 pm

Knjiga sesnaesta muslimanska partizanska brigada.


http://www.znaci.net/00001/118.htm
A man who views the world the same at fifty as he did at twenty has wasted thirty years of his life.
Muhammad Ali
Avatar korisnika
ZlatniLjiljan
 
Postovi: 242
Pridružen: Čet svi 30, 2013 2:24 pm


Vrati se na: II svjetski rat

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron