PERO BLAŠKOVIĆ – "Sa Bošnjacima u svjetskom ratu"

PERO BLAŠKOVIĆ – "Sa Bošnjacima u svjetskom ratu"

PostPostao/la admin » Sri ožu 23, 2016 9:01 am

windows7sevn.org Facebook Share
Komandant bataljona 3. BH Regimente (Tuzlanske), Pero Blašković i pisac ovog ratnog dnevnika „Sa Bošnjacima u svjetskom ratu“ naređuje:

Pamet u glavu!,
1. Predajte se, odrecite se sebe, i tako živi umrite, ili
2. Borite se kao Bošnjaci, sjetite se sebe i tako mrtvi oživite!

Sam autor je rat proveo, uglavnom, na ratištu, za razliku od mnogih oficira svoga ranga, pa je lično preživio njegove strahote i besmisao, o čemu je najviše i pisao u svojim knjigama. Inače, nosilac je više ratnih odlikovanja Monarhije. Osim vlastitih ratnih bilješki, bio je u posjedu službenih dnevnika i drugih dokumenata koji su mu poslužili kao građa za pisanje spomenute knjige, koja se danas može naći samo kod rijetkih pojedinaca ili u malom broju biblioteka kao raritet.
O knjizi Schacinger je napisao sljedeće:

Nijedan spomenik od kamena ne podsjeća na postojanje nepobijeđene Bosanskohercegovačke pješadijske regimente br. 3. Tek jedna knjiga napisana rukom hauptmanna Pere Blaškovića koji je čitav rat pripadao toj smjeloj regimenti. Najprije kao četni, a poslije kao bataljonski zapovjednik. Pri kraju rata, imao je zadatak da odvede u zarobljeništvo najveći dio Bh. pj. r. 3. Ostao je zauvijek vezan za tu izvanrednu bošnjačku regimentu. „Sa Bošnjacima u svjetskom ratu“, tako se zove ta knjiga, iskrena, bez uljepšavanja, knjiga na čast Bošnjacima Bh. pj. r. 3.Izdana je 1939. godine u Beogradu, odavno je izvan prodaje. Vrlo malo ljudi je posjeduje i čuvaju je kao oči u glavi, slučajno je našavši u antikvarnici ili je kupivši u pijaci. Bila je dragocjena svakome kome stari Bošnjaci mnogo znače.


!
klikni na sliku radi uvećanja

naslovnica.jpg
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5442
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Spomeni Bošnjaka u periodu različitih YU tvorevina

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron