Religijska pripadnost dva posljednja bosanska kralja

Crkva Bosanska, hereza, paganstvo, katoličanstvo, pravoslavlje

Religijska pripadnost dva posljednja bosanska kralja

PostPostao/la admin » Uto vel 26, 2013 11:03 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
U Glasniku Zemaljskog muzeja iz 1893.g. na temi o kraljici Katarini, na strani 472.(link) piše:

Na kraju godine 1443. skončao je bosasnki kralj Tvrtko II Tvrtković, a kraljem bosanskim postane Tomaš Ostojić, nezakoniti sin negdašnjeg kralja Ostoje, koji novi kralj prethodnika svoga, kralja Tvrtka II svojim stricem nazivlje.Tomaš je prije toga živio kao PATAREN skrovito i u zabiti, i već je bio oženjen i od žene svoje prosta roda, koja se, kao što kažu, zvala Vojača, imao je sina Stjepana, koji će naslijediti oca na prijestolu kraljevstva bosanskoga.
Da se utvrdi na prijestolu mnogo je pripomogao Tomašu slavni ugarski vojvoda Janko Hunjadi u mladoga ugarskoga kralja Vladislava Leđanina, koji je Tomaša i potvrdio za kralja bosanskoga godine 1444. Tomaš se približio i rimskoj stolici, i pošto je Tomaš izjavio i uvjerio papu, da se ODREKAO PATARENSKE vjere, u kojoj SE RODIO, a prigrlio nauk i zakon rimski a ujedno molio papu, da mu pomogne u nevolji njegovoj, pošto je on van braka rođen i pošto bosanska gospoda ne trpe, da uz kralja sjedi kraljica od priprosta roda – i papa Evđenije IV pomogao je Tomašu kralju. «Rješen papinom dozvolom – veli Klaić na strani 289 - sveze sa Vojačom, ogledaše se Tomaš za suprugom, dostojnom po rodu svom da ju resi kraljevski vijenac. Ne zna se, da li ga je ljepota očarala, ili su ga vodili državni obziri: on poište za ženu mlađahnu Katarinu, kćerku velikoga Stjepana Vukčića, svoga neharnoga podanika i pobornika. Stjepan mu je dade rado, te mlada Katarina, ODREKNE SE PATARENSKE vjere i prigrliv rimski zakon postade kraljica bosanska.»


A na strani 473./474.
Ta i sam bosanski kralj Tomaš, premda se već od godine 1444. smatrao kršćaninom, NIJE BIO sve do godine 1457. KRŠTEN, a u ljeto te godine KRSTIO ga je legat papin, kardinal Ivan Karvajal, kao što piše Enej Silvije (potonji papa Pije II) u svom djelu «Europa» dovršenom 1458., na osnovu izvještaja istoga legata kardinala Karvajala.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5786
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Religija srednjovjekovne Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron