Pozitivni primjeri BH ekonomije

Bosnian history from the middle ages to the present day, pre-slavic Bosnia, arrival of the Slavs, Turkish conquest, Austro-Hungarian occupation, Bosnia as a part of Yugoslavia, world war 2, bloody war and genocide 92-95.

Pozitivni primjeri BH ekonomije

PostPostao/la admin » Ned vel 17, 2013 11:26 am

windows7sevn.org Facebook Share
Austrijska firma, ˝američka priča˝, a dešava se u Bosni
Uspješan posao mladih Tuzlaka

Tuzla je nekada bila industrijsko središte bivše Jugoslavije. Međutim, zbog inih loših privatizacija zvuk mašina postao je prava rijetkost. U tvornicama je sve manje radnika, a na zavodu za zapošljavanje TK je 100.000 nezaposlenih - grad veličine Zenice. Međutim priča o trojici mladića koji su željeli promijeniti tu crnu statistiku bolja je strana surove bh. svakodnevice. Sami su odlučili dovesti jednu europsku tvornicu u Tuzlu i pokazati zašto su bosanskohercegovački radnici toliko cijenjeni u svijetu.

Davor Divković, Edin Kamberović i Melis Žiško prije četiri godine ostali su bez posla u jednoj tuzlanskoj tvornici. Ta tvornica je, kao i mnoge druge, počela gasiti dio po dio svoje proizvodnje. Sasvim slučajno stupili su u kontakt s menadžerima jedne austrijske ugledne tvornice trakcionih sustava. Sve što su ponudili bila je pamet, počinje svoju priču Melis Žiško:

„U to vrijeme, kad smo mi to radili, ja sam bio nezaposlen. Prošla su dva ili tri dobra konkursa gdje sam mogao aplicirati za posao, čak sam imao problema sa suprugom što se ne prijavljujem, a nemamo para. Eto, nešto mi je govorilo da bi ovo trebalo da bude ono pravo.“

Tamošnje poslodavce uvjerili su da se trakcioni sustavi mogu jednako kvalitetno, a mnogo povoljnije proizvoditi u Bosni i Hercegovini. Davor Divković danas je administrativni menadžer u novoj tvornici koju su stvorili:

„Jedan gospodin iz naše firme u Austriji nas je kontaktirao i rekao da im se svidio naš plan i naše ideje i da bismo mi vrlo brzo mogli krenuti u realizaciju tog projekta", kaže Davor Diković.

Iako ih do tada nikada nisu vidjeli, austrijski poslodavci su ovoj trojici mladića ukazali povjerenje, što se i Edinu Kamberoviću, menadžeru za kvalitetu, tada učinilo nevjerojatnim.

„Nemate šta izgubiti, sjedite kod kuće, ništa ne radite, kukate ili – krenete za poslom i pokušate nešto uraditi. Ko je vrijedan i ko hoće da radi – kako radite i kako se trgate, narod to vidi, i cijeni, i neko vam pruži ruku za pomoć, neko vam ponudi halu za pomoć. Tako se to jedno na drugo nadogradilo", priča Edin Kamberović.

U samo nekoliko mjeseci pronašli su prostor, otkupili dio tvornice nekadašnjeg HAK-a, uposlili jedanaest radnika i krenuli s proizvodnjom.

Naravno, kao u svakoj priči i američkim filmovima, morate imati cilj i usmjeriti se na cilj i ići prema tome. Nema se druge. Mora se nešto i žrtvovati u životu. Same od sebe stvari ne dolaze", naglašava Edin.

Danas, četiri godine poslije, u tvornici Trasys Bosnia radi 115 uposlenih čiji je prosjek 32 godine.

Svaki projekat je povezan s određenim rizicima. Mi uopšte nismo imali pojma da će to izaći na tako nešto. Na početku smo mislili da krene neka firmica sa osam, deset, dvadeset radnika. Neku konkretnu ideju nismo imali, a pogotovo ne da ćemo za četiri godine imati 115 zaposlenih radnika, da ćemo praviti dvjesto-tristo hiljada proizvodnih sati godišnje, što je za naše uslove stvarno odlično", kaže Davor.

Tamo gdje problem postoji, kaže nam Melis Žiško, on se odmah rješava:

„Ne treba odustajati. Treba zapeti i plivati uzvodno i ustrajati u onom što ste zacrtali. Uspjeh će sigurno doći.“

Da se ideja Davora, Edina i Melisa pokazala dobrom pokazuje činjenica da je izvoz ove tvornice stoposto orijentiran prema zapadu.
„U Austriju prvo, onda širom svijeta – od Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Evropu – Njemačku i Francusku, Španiju, Englesku...“, nabraja Edin.

Dijelovi za tramvaje koji voze svjetskim metropolama ovdje su proizvedeni. Vjetrenjače koje su sve popularnije u svijetu pravile su ruke tuzlanskih majstora.

Za 2013. planirano je oko 3.500 komada statora, rotora", kaže Davor.

Godine pred njima još su uspješnije, a radnici kažu:

Kad imate posao na kojem radite bez pritiska, uz redovna i dobra primanja, dobar menadžment – nema brige za budućnost. Sad nam je – mašala! Da bogdo ima više, bilo bi nam svima bolje.“

Najbitnija stvar u svemu je da se redovno plaćaju zdravstvo, doprinosi za PIO, da imaš na vrijeme platu i da imaš radno vrijeme. Sve prekovremene sate, ako treba da se odradi ponekad, zavisno od obima posla, odrade se i budu plaćeni i prikazani na platnoj listi.“

Osjećam se ponosno da se nešto proizvedeno u Bosni vozi po svjetskim šinama.“


Davor, Edo i Melis u samo četiri godine svakodnevnim razvojem uspjeli su pomesti i kinesku konkurenciju. A kada ih pitate za krizu, samo se nasmiju i u čudu pitaju: Kriza? Što je to uopće?

Slika
Slika
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=51193
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri

PostPostao/la admin » Čet lip 06, 2013 3:05 pm

"Remus" u Sanskom Mostu proizvodi auspuhe i zapošljava 300 radnika

Općina Sanski Most je jedna od rijetkih općina na prostorima Unsko-sanskog kantona gdje se puno čini na otvaranju proizvodnih pogona. Tako će u skorije vrijeme biti realiziran plan otvaranja "Remusa" iz Austrije. U proizvodni pogon austrijske firme „Remus“ u Sanskom Mostu, inače jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača auspuha za automobile, do sada je uloženo 1,5 miliona eura, te zaposleno pedeset radnika.

Ovo je istakao vlasnik "Remusa" Oto Kreš, istakavši kako je ovo samo dio predviđenog ulaganja u spomenuti proizvodni pogon. Prema njegovim riječima, planirana je ukupna investicija u iznosu od 5,3 miliona maraka i zapošljavanje ukupno tri stotine radnika, što će se desiti, prema njegovim riječima, u naredne dvije godine.

"U proteklih nekoliko mjeseci instalirali smo novu proizvodnu liniju za proizvodnju auspuha za nekoliko velikih proizvođača automobila. U narednom periodu planiramo utrostručiti sadašnji obim proizvodnje", istakao je Kreš. On je dodao kako preko devedeset posto svoje proizvodnje ova firma izvozi u oko šezdeset zemalja svijeta, te da je kompletna proizvodnja iz Sanskog Mosta namijenjena upravo izvozu.

Kreš je također istakao kako je zadovoljan poslovnim ambijentom i okruženjem, te dosadašnjom saradnjom sa lokalnim i Kantonalnim vlastima. Prije godinu dana firma "Remus" privatizirala je preduzeće "Enkom" koje se bavilo proizvodnjom plastične stolarije, te su svi poslovni objekti u međuvremenu prilagođeni sasvim novom modelu proizvodnje.

http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... dnika/1561
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri

PostPostao/la admin » Uto lip 11, 2013 11:05 am

BIMAL kvalitet dokazuje certifikatima ISO i HACCP

Predstavnici poznate certifikacijske kuće SGS posjetili su kompaniju BIMAL d.d. u Brčkom u kojoj je uspješno provedena još jedna redovna recertifikacija ISO 9001:2008 i HACCP standarda koje kompanija BIMAL posjeduje još od 2006. godine.

Implementirani standardi ISO 9001:2008 sistem upravljanja kvalietom proizvoda i HACCP sistem kontrole zdravstvene ispravnosti hrane koja se proizvodi, dodatna su potvrda kompaniji BIMAL za proizvodnju jestivih ulja vrhunskog kvaliteta i zaštitu svojih potrošača.

Lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine, BIMAL ostvaruje neprekidnim sagledavanjem i ispunjavanjem zahtjeva, potreba i očekivanja kupaca i potrošača, stavljajući poseban akcent na zdravstvenu ispravnost proizvoda, a pored ISO 9001:2008 i HACCP standarda, kompanija posjeduje i certifikate IFS (International Food Standard), Kosher i Halal.

"BIMAL posluje sa ISO i HACCP standardima od 2006. godine i svi proizvodni procesi su usklađeni prema zadanim standardima u cilju uspostavljanja sljedivosti proizvodnog procesa kao važne pretpostavke za eliminaciju pojave rizika po zdravlje potrošača. BIMAL-ov postulat je da kvalitet ne dozvoljava kompromise i naš cilj je kvaltetno, stabilno i uvijek zdravstveni ispravno jestivo ulje", kazala je Nataša Pucar, šefica korporativnih komunikacija BIMAL-a.

BIMAL proizvodi svoja visokokvalitetna ulja od suncokretovog, sojinog i repičinog sjemena, a BIMAL-ov osnovni proizvod BIMAL suncokretovo ulje već dugi niz godina prepoznato je kao apsolutni favorit pri odabiru kvalitetnog jestivog ulja i postalo je nezamjenjiv proizvod u kuhinjama vjernih potrošača.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bima ... /130611024
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri

PostPostao/la admin » Čet kol 15, 2013 8:04 pm

Glumina kod Zvornika: Otvorena fabrika za preradu voća i povrća, posao za 30 ljudi

U zvorničkom naselju Glumina danas je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zvanično otvorio fabriku za preradu voća i povrća “Voćar promet” u kojoj će posao dobiti 30 ljudi.

Uz prisustvo privrednika i predstavnika svih nivoa vlasti Izetbegović je naglasio značaj ovakvih projekta u smislu zapošljavanja i ekonomske održivosti povratka.

Riječ je o još jednoj uspješnoj realizaciji turskog kredita, a posao u pogonima “Voćara” uglavnom će dobiti povratnici opštine Zvornik.

“Voćar” je pozitivan primjer održivog povratka koji, po riječima jednog od vlasnika firme Fahrudina Delibajrića, trenutno zapošljava oko 50 stalno zaposlenih i sezonskih radnika u Zemljoradničkoj zadruzi “Voćar”, dok u u fabrici radi 30 stalno zaposlenih i dodatno se angažira oko 50 sezonaca.

Zadruga “Voćar” okuplja više od hiljadu kooperanata iz Podrinja i drugih opština u ovom dijelu BiH. Preko te zadruge na tržište EU se izvoze maline, jagode, šljive, duhan i krastavci.

Delibajrić je naglasio da je značajno da ljudi na ovom području imaju prerađivački kapacitet koji je u stanju da apsorbuje tržišne viškove određenih proizvoda.

Po njegovim riječima, projekt je realiziran sa partnerom iz Hrvatske, a potpomognut je i grant sredstvima Vlade Federacije BiH.

http://www.nkp.ba/glumina-kod-zvornika- ... a-30-ljudi
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Pozitivni primjeri

PostPostao/la admin » Čet ruj 26, 2013 9:30 pm

"Prevent" proizveo milioniti komplet presvlaka u 2013

U zeničkom pogonu “Prevent grupacije” jučer je svečano obilježena proizvodnja milionitog kompleta autopresvlaka u 2013. godini.


Riječ je o kompletu za Škodu Octaviju RS, zahtjevnom setu koji podrazumijeva upotrebu kombinacije više materijala, poput tekstila, kože...

Zahtjevni setovi


- Komplet je izrađen u Zenici dva mjeseca prije nego što smo u novembru 2012. u Goraždu proizveli milioniti komplet za tu godinu. Očekujemo da ćemo do kraja godine u svim pogonima imati i do milion i po kompleta presvlaka - kazao nam je Kenan Nalbantić, direktor “Preventa” Sarajevo.


Proizvodnja ove grupacije raste iz godine u godinu. Milion kompleta godišnje proizvode od decembra 2010., kada su komplet presvlaka za Golf proizveli upravo u Zenici. Godinu poslije, milioniti komplet nastao je početkom decembra u Visokom.

Novi poslovi


- Kraj poslovne godine dočekujemo pripremama za proizvodnju presvlaka za određene modele Dacije, ali i za neke poslove o kojima još ne možemo u javnosti govoriti - dodao je Nalbantić, naglašavajući da radnici ove kompanije imaju prosječne plaće za ovu vrstu industrije, ali da su one uvijek na vrijeme.Uručene zahvalnice


Tokom svečanosti uručeno je 36 zahvalnica radnicima s najboljim rezultatima iz svih bh. pogona. Direktor Nalbantić i radnici potom su svečano izrezali sedam torti koje su predstavljale brojku od milion izrađenih kompleta presvlaka.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Sljedeće

Vrati se na: Bosnian history, alternative history, Bosnian pyramids in Visoko true or fiction hoax or the biggest discovery in recorded World history

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost