Naučnici napravili najdetaljniju 3D mapu svemira do sada

Naučnici napravili najdetaljniju 3D mapu svemira do sada

PostPostao/la admin » Pet srp 15, 2016 6:26 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Međunarodni tim astronoma napravio je najveću do sada trodimenzionalnu mapu dalekih galaksija u pokušaju da razotkrije neke od najbolje čuvanih tajni kosmosa.

Naučnici, uključujući tim dr. Florijana Bjutlera na Institutu za kosmologiju i gravitaciju Univerziteta u Portsmutu, proveli su deset godina prikupljajući podatke o 1,2 milijarde galaksija u okviru Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III).

Nova mapa omogućit će im najpreciznija mjerenja tamne energije do danas.

- Ova ekstremno detaljna trodimenzionalna mapa rezultat je kolosalne količine rada. Univerzitet u Portsmutu radio je sa partnerskim institucijama deset godina i pomagao u prikupljanju mjerenja za galaksije koje čine četvrtinu vidljivog neba. Koristeći ovu mapu možemo da dobijemo najtačnija moguća mjerenja tamne energije i odredimo njenu ulogu u širenju svemira - kaže Bjutler.
Nova mjerenja provedena su u okviru BOSS programa SDSS-III.

Mapa će omogućiti astronomima da mjere brzinu širenja svemira i tako odrede količinu tamne materije i energije u postojećem univerzumu.

Priložena slika je djelić mape koja prikazuje strukturu svemira. Svaka tačkica na ovoj slici je pozicija galaksije od prije šest milijardi godina. Slika pokriva oko jednu dvadesetinu neba, odnosno dio svemira širine šest milijardi svjetlosnih godina, 4,5 milijardi svjetlosnih godina visine i 500 miliona svjetlosnih godina širine.

Boja ukazuje na udaljenost od Zemlje, pri čemu žuta označava one najbliže, a ljubičasta najudaljenije.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/246415/naucni ... kwqCP.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5683
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Nauka i tehnologija

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost