Samoodrživa kuća na Visu među 27 pobjednika World Architecture Festivala

Samoodrživa kuća na Visu među 27 pobjednika World Architecture Festivala

PostPostao/la admin » Sri stu 18, 2015 9:32 am

windows7sevn.org Facebook Share
Samoodrživa kuća arhitekte Davora Matekovića našla se među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture koji se ove godine održao u Singapuru.

Svjetski festival arhitekture slavi inovativnost i kreativnost u arhitekturi u različitim tematskim kategorijama. Kuća zagrebačkog studija proglašena je za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena.

Ideja arhitekte Matekovića bila je da se kuća uklopi u mediteransku okolinu i brežuljke ostrva Visa. Na parceli od oko 7.000 kvadrata arhitekta Davor Mateković osmislio je kuću površine od oko 200 kvadrata sa svih strana omeđenu zidovima od kamenja bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicionalno označava granicu terasastih poljoprivrednih površina.

Osim vizuelno, kuća se i funkcionalno uklopila u okolinu kao potpuno energetski nezavisna. Na osunčanom ostrvu i parceli okrenutoj na jug, solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplotne i električne energije.

Za pitku vodu, navodnjavanje i bazen koristiće se kišnica. Uz kuću je i maslinjak koji će uz ostale blagodeti poslužiti i za pasivno hlađenje kuće. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji vazduh koji se pod pritiskom penje do kuće i tako je rashlađuje.

Image
Image
Image
Image
Image
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5542
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Lifestyle

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost