Sjedenje i spavanje jednako nezdravi kao i pušenje ili alkoholiziranje

Sjedenje i spavanje jednako nezdravi kao i pušenje ili alkoholiziranje

PostPostao/la admin » Čet pro 17, 2015 9:12 am

windows7sevn.org Facebook Share
Vjerojatnost od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta je veća nego kod fizički aktivnih, prenose mediji.

Naučnici s australskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina, a koji su ispunili anketu o svojim nezdravim navikama. Postavljena su im pitanja o tomu jesu li pušači, koliko alkohola konzumiraju, vode li računa o zdravoj prehrani, jesu li fizički neaktivni, sjede li predugo na poslu, pred televizorom ili kompjutorom (više od sedam sati) i spavaju li previše (duže od devet sati).

Trideset posto odgovorilo ih je pozitivno na dva do tri postavljena pitanja. Nakon šest godina objavljen je podatak da je 16.000 ispitanika umrlo. Ustanovljeno je da je vjerojatnost od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih. Fizička aktivnost definirana je kao "150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti tjedno".

Istraživanje je pokazalo da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, 'sjedilačkog' načina života i spavanja dužeg od devet sati bila povezana sa smrtnošću većine sudionika istraživanja u jednakom omjeru kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

- Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću sudionika istraživanja - rekla je glavna autorica istraživanja Melody Ding, profesorica na sydneyskom Odjelu za javno zdravlje Sveučilišta u Sydneyu.

- Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i razdobljima dužeg sjedenja bile su još gore... Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često prakticiraju sjedilački način života - objasnila je Ding.

Istaknula je da je pušenje naopasniji od svih rizika navedenih na popisu te kazala da konzumiranje više od 14 alkoholnih pića tjedno ne vodi u rizik od preuranjene smrti, ali da se u kombinaciji izgledi za to utrostručuju, a ako osoba usto previše (ili premalo) spava, rizik od prijevremene smrti povećava se za pet puta.

- Kombinacija više negativnih navika bez sumnje je opasnija od samo jedne, no eliminiranjem jedne od njih na dobrom ste putu da poboljšate svoje zdravstveno stanje - poručuje Ding.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/209949/sjeden ... Bp1nh.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5195
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Zdravlje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron